Neděle 14 duben, 2024
Chcete změnit své ráno? Vyzkoušejte japonskou snídani!
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Chcete změnit své ráno? Vyzkoušejte japonskou snídani!

Láká vás vyzkoušet po ránu něco nového? Střídáte pořád dokola ty stejné snídaně? Pokud vás lákají cizí kultury, zejména ta japonská, máme pro vás pár tipů, jak si typickou japonskou snídani připravit u sebe v kuchyni…

Rýže je základem každé japonské snídaně

Ani v Japonsku se nezapře vliv Evropy a do spousty domácností pronikl evropský styl snídaní, které se skládají z kávy, toustu a marmelády. Ovšem tradiční japonské snídaně mají bezesporu své kouzlo. Jejich hlavní složkou je samozřejmě rýže, která je doplněna o celou řadu dalších věcí.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu tradičního snídaňového menu?

Jednou z typických součástí japonských snídaní je natto – fermentované sojové boby, které mají velice výrazné aroma. Chybět nesmí ani miso polévka, nakládaná zelenina, grilovaná ryba a pokrm z vajec. Proč právě tyto komponenty? Japonská snídaně je totiž vyváženou kombinací bílkovin, sacharidů, vitamínů i omega-3 mastných kyselin. Potřebujete-li si po ránu dodat dostatek energie, neexistuje lepší snídaňové menu.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Příprava japonské snídaně krok za krokem

Příprava japonské snídaně je oproti té, na kterou jsme zvyklí, delší, proto si na její přípravu ze začátku vyhraďte ráno, kdy máte spoustu času a můžete se s její přípravou náležitě mazlit. Její kouzlo totiž nespočívá pouze v přípravě surovin, ale také v tom, že se usadíte ke stolu a jídlo si skutečně vychutnáte. Jednotlivé složky servírujte samostatně na misky a talíře.

  • Začněte tím, že dáte vařit rýži a během doby jejího vaření si připravíte zbylé složky.
  • Miso polévku si připravte již předchozí den a ráno ji pouze ohřejte.
  • Na pánvi ogrilujte rybu, například lososa. Nemáte-li náladu ani chuť po ránu připravovat rybu na pánvi, nahraďte ji rybou uzenou.
  • Pokrm s vejcem mohou tvořit míchaná vajíčka, stejně tak vajíčka natvrdo nebo tradiční japonská sladká omeleta Tamagoyaki.
  • Do jedné misky naservírujte i vaši oblíbenou nakládanou zeleninu, například okurky, zelí či mrkev.
  • Nezapomeňte na natto, které rovněž naservírujte do samostatné misky.

Máte-li možnost navštívit obchod s japonskými surovinami, neváhejte a vypravte se do něj. Najdete v něm totiž celou škálu surovin, které se dají použít. Při přípravě se držte také svých oblíbených chutí a popusťte uzdu fantazii.

Při konzumaci japonské snídaně nespěchejte. Každé jednotlivé sousto si vychutnávejte, buďte přítomní v daném okamžiku a místo kávy si uvařte zelený čaj. Inspirovali jsme vás k vytvoření japonské snídaně ve vaší kuchyni?


Zdroje:

https://lasvegas-sushi.com/what-do-japanese-eat-for-breakfast/

http://www.spoluustolu.cz/new-page

https://just-a-cook.com/cs/recipes/japanese/breakfast/page=4edb4d4e80c17dd08b7fa37d523da650

Napsat komentář