Neděle 14.07.2024
Jak se naučit jíst více zeleniny? Zkuste recept na letní závitky!
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Jak se naučit jíst více zeleniny? Zkuste recept na letní závitky!

Taky patříte mezi lidi, kteří se nedokážou naučit jíst čerstvou zeleninu? Je to problém mnoha dětí, ale i dospělých, takže pokud i váš, rozhodně v tom nejste sami. Pro inspiraci můžete nakouknout do asijské kuchyně, která je na zeleninu bohatá. Během listování kuchařkami a hledání na internetu možná narazíte na to stejné, na co jsme narazili my – výborné letní závitky…

Nejlepší na letních závitcích je to, že je připravíte během chvilky a pokaždé můžou chutnat jinak. Navíc jsou super lehké, takže ideální pro horké letní dny nebo když zrovna držíte dietu.

Co budete potřebovat? 

  • zeleninu dle chuti (např. mrkev, okurku, jarní cibulku, cibuli, rajčata, kukuřici atd.)
  • skleněné nudle (tenké)
  • rýžový papír 
  • sójová omáčka
  • wasabi
  • něco navíc (prakticky cokoliv od krevet a hovězího masa až po sýry jako je niva)

Jak na to?

  1. Nejprve si nakrájejte veškerou zeleninu, nejlépe na julienne nudličky. Pokud vám bývá z čerstvé zeleniny těžko, můžete si ji podusit na sezamovém oleji (použít také můžete avokádový nebo jiný olej).
  2. V případě, že budete připravovat maso na závitky, stačí ho nakrájet na tenčí nudličky a pouze osolit a opepřit. Závitky budete namáčet do omáčky, proto není zapotřebí maso moc ochucovat.
  3. Následně si připravte omáčku, do které budete závitky namáčet. Je to ta nejzákladnější, která chutná všem a nevyžaduje nějakou speciální přípravu. Do malé misky si nalijte sójovou omáčku a přidejte dle chuti wasabi pastu. Důkladně pastu rozmíchejte, aby vás během jídla nepřekvapil větší kus wasabi v ústech.
  4. Posledním krokem je už jen naplnění rýžového papíru, který si předem namočte, dokud nezměkne – například otáčením pod teplou tekoucí vodou. Vždy namáčejte jen jeden papír. Pak z obou stran na utěrce usušte a hned začněte papír plnit. Doporučujeme vše ukládat na levé půlce, poté přeložit spodní a horní část přes náplň, a nakonec zleva doprava pevněji zarolovat. A máte hotovo!
Fotografie: Pexels (pexels.com)

Tyhle vychytávky znáte?

Okurku a rajčata vždy zbavte dužiny, abyste v závitku neměli Niagara falls. Zeleninu můžete použít prakticky jakoukoliv, ale lepší je ta, kterou lze nakrájet na julienne nudličky (technika krájení na co nejtenčí nudličky), aby vám vše hned po prvním kousnutí nevypadlo ven. Rýžový papír seženete v supermarketu nebo na e-shopu specializovaném na asijskou kuchyni, ale pozor, ať si nekoupíte rýžový papír na smažení.

Co koupit do zásoby?

Rýžový papír se vám doma určitě neztratí. Doporučujeme značku Ricefield. Ještě o něco více určitě využijete sójovou omáčku, například od značky Kikkoman, kterou seženete jak v menším, tak v litrovém balení. A skleněné nudle je dobré mít doma po ruce určitě – například značka Vermicelli nudle vyrábí z mungo fazolí, takže jsou zdravé. Dají se použít nejen do závitků, ale i jako příloha do salátů nebo polévek.

Máte rádi zeleninu, nebo s ní taky trochu válčíte? A jaká je vaše oblíbená kombinace do jarních závitků?

Napsat komentář