Neděle 14.07.2024
Co vařit tento týden: Těstoviny s halloumi nebo paneer dhal
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Co vařit tento týden: Těstoviny s halloumi nebo paneer dhal

Máme tu nový týden, nové možnosti, nové chutě a mnoho dalšího. Pokud v oblasti kulinářství rádi zkoušíte něco nového, pak můžete vsadit na recepty, které jsme pro vás připravili. Co si s námi uvaříte?

Pondělí: Křupavé sezamové kuře s citronem

Vkročit do nového týdne svěže, a zároveň lahodně? To je vždy dobrý nápad. Udělejte si tradiční kuře netradičním způsobem.

Začněte přípravou omáčky. Kukuřičnou mouku vysypejte do mísy a zašlehejte do ní citronovou kůru a šťávu, dokud nebude směs zcela jemná. Přidejte med, sóju, sezamová semínka a sezamový olej a znovu promíchejte. Poté odstavte. Ve velké míse smíchejte kukuřičnou mouku, prášek do pečiva, ¼ lžičky soli, pepř, rozšlehané vejce a 4 lžíce vody. Vsypte kousky kuřete a obalte.

Rostlinný olej rozehřejte na prudkém ohni a obalené kuřecí kousky smažte po 6 minutách, dokud nebudou zlatavé a propečené. Hotové maso vyjměte a přendejte na talíř nebo tác s kuchyňským papírem. Až bude kuře zbaveno nadbytečného tuku, vraťte jej zpět na pánev, přilijte omáčku a promíchejte. Omáčka by měla postupně houstnout a k masu přilnout. Poté posypte jarní cibulkou. Podávat můžete s nudlemi.

Úterý: Těstoviny s halloumi

Také už znáte halloumi? Tento sýr má v kuchyni všestranné využití a hodí se i do těstovin. Co takhle toho využít v úterý?

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Mezitím rozehřejte olej v hluboké nepřilnavé pánvi na střední plamení a smažte halloumi, dokud nezhnědne. Vyklopte ho do mísy a na pánvi povařte rajčata, dokud nezměknou. Poté je přendejte do mísy s halloumi. Na pánev vyklopte cuketu a česnek, krátce je orestujte, pak přidejte rajčata z konzervy a vmíchejte olivy a oregano. Přikryjte a nechte 10 minut dusit. Těstoviny slijte a vhoďte je do omáčky spolu s petrželkou, halloumi a rajčaty.

Středa: Zapečené těstoviny s fetou a rajčaty

Jestliže sledujete recepty na Instagramu či TikToku, tento vám jistě neutekl. Už jste ho ale sami zkoušeli?

Předehřejte si troubu na 210 °C. Fetu dejte doprostřed velké zapékací mísy a kolem ní rozprostřete rajčata, olivy a stroužky česneku. Pokapejte olivovým olejem a okořeňte. Pečte 30 minut, dokud rajčata nebudou měkká a feta nebude na okrajích zlatavá. Poté rozmačkejte česnek a vmíchejte ho do rajčat. Následně uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Až budou hotové, přidejte je k rajčatům a sýru a míchejte tak dlouho, dokud vše nebude pořádně propojené. Dochutit můžete černým pepřem a bazalkou.

Čtvrtek: Kořeněný paneer dhal

O čtvrtku se říká, že je to malý pátek, a to si zaslouží vnést do kuchyně trochu exotických chutí a vůní.

V hrnci na středním plamenu rozehřejte olej. Osmažte paneer dozlatova, přendejte do mísy a dejte stranou. Do pánve vložte kardamom a skořici a smažte, dokud se nerozvoní. Přidejte cibuli, česnek, zázvor, chilli a kurkumu. Vařte 5 minut do změknutí a poté přidejte čočku a vývar. Okořeňte a přiveďte k varu, dokud čočka nezměkne a nezhoustne. Dochuťte dhal a přidejte paneer. Podávejte s posypaným koriandrem, případně s čapátí nebo naanem a kokosovým olejem.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Pátek: Miso losos se zázvorovými nudlemi

Miso pochází z Japonska, ale používat se dá vlastně univerzálně. Oslavte s ním pátek a konec pracovního týdne.

Vložte do mísy nudle, zalijte vroucí vodou a nechte je změknout. Rozpalte gril na střední stupeň. Smíchejte lžičku misa s octem, paprikou a lžící vody. Rozetřete na lososa a grilujte, dokud není propečený. Ve woku rozehřejte olej a na prudkém ohni několik minut smažte zázvor, pepř a pórek, dokud nezměknou. Přidejte česnek a vařte ještě minutu. Nudle slijte a smíchejte se zbylým misem. Do pánve wok přidejte scezené nudle, špenát a na mírném ohni promíchejte, dokud špenát nezvadne. Naskládejte na talíře, přidejte lososa a přelijte případnou šťávou a podávejte.

Sobota: Kuřecí parmezán

Rozpulte dvě velká kuřecí prsa a hotové čtyři kousky rozklepejte na řízky. Ponořte je do dvou rozšlehaných vajec, poté do 75 g strouhanky smíchané s polovinou strouhaného parmezánu. Odložte do lednice a mezitím připravte omáčku. Rozehřejte lžíci olivového oleje a na minutu na něm osmažte 2 rozdrcené stroužky česneku. K němu pak přidejte ¾ litru passaty, 1 lžičku moučkového cukru a 1 lžičku sušeného oregana. Okořeňte a povařte 5 až 10 minut.

Rozehřejte gril a opečte na něm kuře. Rajčatovou omáčku nalijte do pečící nádoby a vložte do ní kuře. Přidat můžete natrhanou mozzarellu a zbývající nastrouhaný parmazán. Pečte 3 až 4 minuty, dokud se sýr nerozpeče a omáčka nezačne bublat. Podávejte se zeleninou nebo salátem, případně s těstovinami nebo bramborami.

Neděle: Salát z čočky a tuňáka

V malé misce prošlehejte ocet, hořčici a česnek. Pomalu přilévejte olej a šlehejte, dokud nedojde k emulzi, a poté dochuťte. Do velké mísy vysypte uvařenou čočku, tuňáka, rajčata, papriky a bylinky a promíchejte. Zalijte zálivkou a znovu promíchejte. Rozdělte do misek a ozdobte zbylou pažitkou.

Patříte k milovníkům exotické kuchyně, nebo sázíte spíše na tu domácí? A které recepty připravujete nejraději?

Napsat komentář