Čtvrtek 03.10.2024
Co vařit tento týden: Vyzkoušejte špenátový falafel nebo pikantní kuřecí kuskus
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Co vařit tento týden: Vyzkoušejte špenátový falafel nebo pikantní kuřecí kuskus

Česká kuchyně je těžká, plná hustých omáček a s minimem zeleniny. Proč si tedy místo hutného guláše raději nedopřát něco lehčího a svěžejšího? Které recepty jsme pro vás nachystali pro tento týden?

Pondělí: Smažená brokolice s kešu oříšky

Někdo brokolici miluje, někdo ji zase nemůže ani cítit. Už jste ji ale někdy zkusili pořádně zpracovat? Pokud ne, pondělní recept vás možná přiměje dát této zelenině šanci.

Stonky brokolice rozmixujte v kuchyňském robotu najemno. Přidejte růžičky a znovu rozmixujte, abyste získali strukturu podobnou rýži. Kešu oříšky lehce opražte ve woku nebo na pánvi, pak je vyklopte na talíř a dejte stranou. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte zázvor, cibuli, papriku, mrkev, česnek a chilli. Smažte 2 až 3 minuty, dokud nezačnou hnědnout, poté přidejte brokolici a 3 lžíce vody a smažte 3 minuty, dokud zelenina nezměkne. Přilijte tamari, limetkovou šťávu a kůru a koriandr. Dobře promíchejte, vlijte vejce a velmi krátce smažte. Podávejte s kešu oříšky, koriandrem a nakrájenou chilli papričkou, pokud ji máte rádi.

Úterý: Pikantní kuřecí kuskus

S koriandrem je to podobné jako s brokolicí – někdo ho miluje a někdo naopak nenávidí. Jak to máte vy? Zařadíte ho do svého úterního jídla?

Připravte kuskus s kuřecím vývarem. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli. Vhoďte kuřecí prsní řízky a smažte, dokud nezměknou. Přidejte blanšírované mandle, a když zezlátnou, vmíchejte kari pastu a vařte ještě 1 minutu. Přidejte kuskus a koriandr. Promíchejte a podávejte s řeckým jogurtem.

Středa: Grilovaná feta s fazolkami

Gril nemusí být jen součástí letních zahradních party – zkuste ho využít i jen tak uprostřed pracovního týdne a připravte si chutný pokrm.

Velkou pánev postavte na středně silný oheň a vložte do ní passatu, fazolky, česnek, oregano, špenát a papriku. Promíchejte a vařte 6 až 8 minut, dokud omáčka nezačne bublat a špenát nezvadne. Dochuťte a přidejte citronovou šťávu. Rozpalte gril na nejvyšší stupeň a fetu pokapanou marinádou z olivového oleje, citronové kůry a špetky oregana grilujte 5 až 8 minut, až feta bude zlatavá. Podávejte s omáčkou.

Čtvrtek: Špenátový falafel a mísa s hummusem

Falafel a hummus jsou čím dál méně v našich končinách neznámými pokrmy. Co si na nch ve čtvrtek pochutnat?

Troubu předehřejte na 190 °C a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Všechny ingredience na falafel kromě oleje vložte do kuchyňského robota a lehce je okořeňte. Rozšlehejte na hrubou směs. Lehce si namažte ruce olejem, pak naberte polévkové lžíce směsi na falafel, vytvořte z ní asi 16 kuliček a položte je na pech. Každou z nich lehce přitlačte dlaní. Potřete je 1 lžící oleje a pečte 20 až 25 minut, dokud nebudou zlatavé.

Mezitím, co se falafel peče, si připravte hummus. Všechny ingredience na hummus jako cizrna, římský kmín a tahini vložte do kuchyňského robota s vodou a rozmixujte je do hladké a hedvábné konzistence. Do misky dejte špenát, okurku, červenou cibuli, falafel a hummus a pokapejte olivovým olejem.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Pátek: Hustá zeleninová polévka

O tom, že polévka se nemusí skládat jen z pro ni typických druhů zeleniny, se můžete přesvědčit v pátek.

Tvaroh vyklopte do mísy a lehce rozmačkejte. Vmíchejte mouku, vejce a bazalku a nechte asi 10 minut odležet. Mezitím rozehřejte olej ve velké pánvi a osmažte na něm pórek, česnek a brambory. Přilijte vývar, přidejte stonky chřestu, fazole, rajčata a bazalku. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Přikryjte a vařte, dokud zelenina nezměkne. Vmíchejte špičky chřestu a zbývající bazalku.

Následně rozehřejte hlubokou pánev naplněnou vodou, a jakmile bude voda vřít, dejte do ní knedlíčky. Vařte 5 minut, nebo dokud knedlíčky nevyplavou na povrch. Při podávání rozdělte knedlíčky do misek.

Sobota: Lososové rizoto

V hrnci na mírném ohni přiveďte kuřecí vývar k varu, přidejte filety z lososa a pošírujte je 6 minut, nebo dokud nebudou hotové. Na velké pánvi rozehřejte máslo, a jakmile se rozpustí, vsypte cibuli a orestujte ji. Přidejte česnek, poté vmíchejte rýži a vařte 2 minuty. Přilijte víno, zvyšte teplotu a vařte 4 až 5 minut, dokud se neodpaří.

Poté přilijte asi čtvrtinu vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá do rýže. Postup opakujte ještě několikrát. S poslední dávkou přidejte hrášek a kousky uvařeného lososa. Dochuťte mletým černým pepřem a vařte další zhruba 3 až 4 minuty. Pak rizoto odstavte z ohně, vmíchejte kousek másla, citronovou šťávu a parmazán. Pokud chcete, posypte citrónovou kůrou a podávejte.

Neděle: Bramborová kaše se zeleninou

Brambory vařte doměkka. Mezitím rozehřejte olej ve velké nepřilnavé pánvi a osmažte v ní cibuli. Přidejte papriku a smažte dalších 5 minut. Uvařené brambory rozmačkejte šťouchadlem, vmíchejte je do cibule a papriky spolu s estragonem a smažte 5 až 10 minut. Poté do brambor přidejte špenát a promíchejte ho tak, aby zvadl. Následně můžete přidat vejce a znovu povařit. Podávejte se svou oblíbenou zeleninou.

Do jídelníčku pro tento týden jsme zařadili minimum receptů z masa. Preferujete raději masitou stravu, nebo sázíte na tu rostlinnou?

Napsat komentář