Neděle 21 duben, 2024
3+1 filmů, které změní váš pohled na gastronomii
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

3+1 filmů, které změní váš pohled na gastronomii

Existují filmy, které zcela zásadním způsobem promění váš pohled na určité věci. Které snímky toto dokážou s gastronomií? Máme pro vás tipy na čtyři, po jejichž zhlédnutí se na jídlo a gastronomii již nikdy nebudete dívat stejně…

Menu

Režie: Mark Mylod

Rok vydání: 2022

Žánr: Komedie/Thriller/Horor

Doporučený věk: 15+

Snímek Menu, jenž byl do kin uveden loni v listopadu, si okamžitě získal pozornost filmových diváků i kritiků. Již samotný trailer je velmi znepokojivý a slibuje, že zažijete něco velkolepého a děsivého. Abychom vám ale nezkazili zážitek z Menu, sdělíme vám jediné – nikdy nechoďte na jídlo do restaurace, která se nachází na odlehlém ostrově.

Kingsman: Zlatý kruh

Režie: Matthew Vaughn

Rok vydání: 2017

Žánr: Akční/Dobrodružný/Komedie

Doporučený věk: 15+

Abyste si naplno vychutnali film Kingsman: Zlatý kruh, důrazně vám doporučujeme, abyste se nejprve podívali na první díl Kingsman: Tajná služba. V něm vás totiž čeká představení celé organizace Kingsman a jejího fungování. Dalším lákadlem, proč se na jedničku podívat, je také neodolatelný Colin Firth.

V druhém díle dostane více hereckého prostoru Mark Strong, ale těšit se můžete i na Tarona Egertona či Pedra Pascala. Ale nyní již k samotnému jádru pudla. Jak změní film o britské tajné službě váš pohled na gastronomii? Inu, řekněme, že po konci filmu si po nějakou dobu odpustíte návštěvu rychlého občerstvení. Víc vám neprozradíme, abychom vám nepokazili filmový zážitek.

Díra

Režie: Galder Gaztelu-Urrutia

Rok vydání: 2019

Žánr: Sci-Fi/Thriller/Horor

Doporučený věk: 18+

Milujete italský dezert panna cotta? Po tomhle filmu již pravděpodobně nebudete. Pokaždé, když ho uvidíte, si totiž vybavíte opravdu nechutné, zneklidňující a brutální scény z tohoto filmu.

Díra vás zavede do podivuhodného vězení, jež je uspořádáno do pater. V každém patře se nacházejí dva vězni, kteří jsou jednou za měsíc přesunuti do vyšších či nižších pater. Příděl jídla je řešen netradičně – s pomocí plošiny, která je spouštěna odshora dolů a v každém patře setrvá jen několik minut. Ohledně přísunu potravy platí jedno pravidlo: nic se nesmí schovávat na později. Nikdo z vězňů neví, kolik má vězení celkem pater, ani kde se probudí příště. Jisté ovšem je, že čím níže se probudíte, tím větší šanci na vyhladovění máte. Vede z tohoto pekla cesta ven?

Bod varu

Režie: Philip Barantini

Rok vydání: 2021

Žánr: Drama/Thriller

Doporučený věk: 12+

Práce ve špičkové profesionální kuchyni je psychicky i fyzicky neuvěřitelně náročná. Pokud jste v gastronomii nikdy nepracovali, posaďte se a dívejte se z první řady na to, jak to v takové kuchyni chodí.

Děj filmu se odehrává v nejvytíženější roční době – před Vánoci. Restaurace je narvaná k prasknutí, protože hosteska přijala přespříliš rezervací. Každý z hostů si chce dopřát jedinečný gastronomický zážitek a v kuchyni se jede na plné obrátky. Aby byl zážitek z filmu ještě umocněn, byl natočen na jediný záběr.

Napadají vás další filmy, díky kterým zásadně změníte pohled a názor na gastronomii?

Napsat komentář