Příroda se probouzí, teploty stoupají a tělo si občas začíná žádat osvěžení. A jaro k tomuto účelu přímo nabízí řadu ingrediencí, mezi které patří například máta, lékořice nebo pomeranč se svými příznivými účinky na zdraví. Využijte toho a uvařte si čaj.
Tři ingredience s příznivými účinky na zdraví
Máta peprná
Máta peprná, také známá jako balšám, pepřová máta nebo peppermint, pravděpodobně pochází z Anglie, ale roste po celé Evropě, Severní Americe i ve Středomoří. Své využití máta našla už ve starověkém Řecku, Římě a Egyptě. Listy máty peprné a olej z máty se používají při zdravotních obtížích. Máta totiž obsahuje mentol, piperiton, hořčiny či flavonoidy a pomáhá při zažívacích potížích, bolestech hlavy, svalovém napětí anebo při nevolnosti.
Lékořice
Lékořice neboli glycyrrhiza, také známá jako sladký kořen, gan cao, gan zao nebo čínská lékořice, je vytrvalá bylina, která se pěstuje po celé Evropě, Asii a na Středním východě. Kořen lékořice má dlouhou historii, která sahá až do starověkého Egypta, Řecka, Číny a Indie. Lékořice má světle fialové květy a zvláštní sladkou chuť. Dnes se používá zejména zmíněný kořen lékořice, jehož látky působí příznivě na trávení, dýchání, hojení ran a přispívají k normálnímu stavu energie. Lékořice se využívá také proto, že je sladká a osvěžující a udržuje zdraví pleti nebo reguluje energii, což se v jarním období může velice hodit.
Hořký pomeranč
Hořký pomeranč pochází z jihovýchodní Asie. Má jasně červenooranžovou barvu a pikantní kořeněnou chuť. Je příliš kyselý na to, aby se jedl syrový, proto se využívá jeho kůra, například při vaření. Olej z hořkého pomeranče se používá během aromaterapie, protože uklidňuje a povzbuzuje. Hořký pomeranč je v současné době propagován jako doplněk stravy při hubnutí anebo sportovních výkonech. Obsahuje totiž kromě minerálů a vitamínů také p-synefrin, který zvyšuje energii a spaluje tuky v těle.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: KLIDNĚJŠÍ SPÁNEK A LEPŠÍ TRÁVENÍ NEJSOU JEDINÉ DŮVODY, PROČ VYZKOUŠET ČAJ Z DIVIZNY

Recept na osvěžující jarní čaj
Čaj není jen podzimním a zimním nápojem, i na jaře může přijít vhod, obzvlášť pokud ho necháte po připravení zchladnout.
Co budete potřebovat?
- 1 lžičku máty peprné
- 1 lžičku lékořice lysé
- hořký pomeranč
Jak si čaj uvaříte?
Připravte si všechny přísady, ideálně čerstvé. Pokud nemáte k dispozici čerstvou mátu a lékořici, můžete případně použít také sušenou. Z hořkého pomeranče oddělte kůru a semena. Směs máty, lékořice, kůry a semen hořkého pomeranče zalijte 250 ml vroucí vody a nechejte 5 až 10 minut louhovat, následně slijte. Poté čaj dle svých preferencí dochuťte, například medem. Jakmile čaj vychladne, můžete si ho v klidu vychutnat například na terase nebo ve svém oblíbeném křesle.
Zdroj: NIH, autorský text
$content$
gruqptdpywuouxzdwhgqdqqqlzeujh