Čtvrtek 04.07.2024
Doma jako na Havaji: Poké bowls jsou zdravé, chutné, a ne tak náročné na přípravu, jak si možná myslíte
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Doma jako na Havaji: Poké bowls jsou zdravé, chutné, a ne tak náročné na přípravu, jak si možná myslíte

Rýže, syrová ryba, avokádo, mořské řasy – zní to jako ingredience pro sushi? Ano. Havajské národní jídlo, poké bowl, však není rolované, ale pěkně naaranžované v krásných miskách a je nejen snadné na přípravu, ale také zdravé. Toužíte po havajském pocitu a chtěli byste poké bowls vyzkoušet i doma?

Odkud jsou poké bowls?

Název „poké” znamená v havajštině „nakrájené nebo nasekané” a vztahuje se na všechny ingredience v pokrmu. Ke konzumaci tedy stačí vidlička nebo lžíce. Všechny misky jsou sestaveny podle stejného schématu. Základem jsou sacharidy v podobě rýže nebo quinoy. Jako zdroj bílkovin slouží syrové ryby nebo marinované tofu. Různé omáčky, koření, zálivky s čerstvým ovocem nebo vařenou zeleninou dodávají jedinečnou chuť a přidávají další dávku vitamínů.

3 recepty na domácí poké bowls

Poké s lososem a omáčkou sriracha

Ingredience

  • 75 g rýže nebo quinoy
  • 115 g lososa
  • 30 ml sójové omáčky
  • 30 ml rýžového octa
  • 1 lžíce srirachy
  • 30 ml sezamového oleje
  • 1 lžíce řeckého jogurtu
  • 1 cibule
  • 1/2 avokáda
  • 1/2 okurky
  • 50 g mořských řas wakame
  • arašídy a pažitka na ozdobu

Postup

Filé z lososa nakrájejte na malé kousky a smíchejte s rýžovým octem, sezamovým olejem, sójovou omáčkou a polovinou srirachy. Poté nechte hodinu marinovat v lednici. Uvařte rýži nebo quinou podle návodu. Okurku a avokádo nakrájejte na tenké plátky a cibuli na kolečka. Smíchejte zbývající srirachu s řeckým jogurtem. Naplňte misku rýží nebo quinoou a přidejte kousky lososa, okurky a avokáda. Ozdobte jogurtovou omáčkou se srirachou, arašídy a pažitkou.

Veganské poké bowl s tofu

Ingredience

  • 75 g rýže nebo quinoy
  • 200 g tofu
  • 30 ml sezamového oleje
  • 30 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce ananasové šťávy
  • 30 ml rýžového octa
  • kousek zázvoru
  • 1/2 lžičky sezamových semínek
  • 2 ředkvičky
  • 1 limetka
  • 75 g červené řepy
  • 75 g okurky
  • pažitka na ozdobu

Postup

Rýži nebo quinou uvařte podle návodu. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte zázvor, nastrouhejte kůru z limetky a vymačkejte šťávu. Smíchejte zázvor, limetkovou kůru a šťávu se sezamovým olejem, sójovou omáčkou, ananasovou šťávou, rýžovým octem, sezamovými semínky a tofu a nechte asi pět minut odstát. Nakrájejte ředkvičky, okurky a červenou řepu na malé kousky. Nakonec stačí naplnit misku rýží nebo quinoou, přidat marinované tofu, okurku, ředkvičky a červenou řepu a posypat pažitkou.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Poké s tuňákem a avokádem

Ingredience

  • 75 g rýže nebo quinoy
  • 150 g tuňáka
  • 30 ml sójové omáčky
  • 30 ml sezamového oleje
  • 30 ml rýžového octa
  • kousek zázvoru
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1/2 cibule
  • 1/2 avokáda
  • koriandr, mořské řasy a sezamová semínka na ozdobu

Postup

Zázvor a stroužky česneku nakrájejte nadrobno a cibuli na kolečka. Tuňáka nakrájejte na malé kousky a smíchejte se sójovou omáčkou, sezamovým olejem, zázvorem, cibulí, česnekem a octem. Nechte asi hodinu odstát v lednici. Uvařte rýži nebo quinou podle návodu na obalu. Koriandr nasekejte nahrubo a těsně před podáváním oloupejte a nakrájejte avokádo na kostičky. Naplňte misku rýží nebo quinoou, přidejte marinovaného tuňáka a avokádo. Posypte sezamovými semínky, mořskými řasami a lístky koriandru.

Kam na nejlepší poké bowls v Praze?

Jestliže se vám nechce si poké bowl připravovat doma, nemusíte za ním samozřejmě putovat až na Havaj. V Praze můžete vyzkoušet například Sandokan Bistro, The Bowls, ACAI POKE, Vegan’s Prague nebo Forky’s.

Napsat komentář