Rýže, syrová ryba, avokádo, mořské řasy – zní to jako ingredience pro sushi? Ano. Havajské národní jídlo, poké bowl, však není rolované, ale pěkně naaranžované v krásných miskách a je nejen snadné na přípravu, ale také zdravé. Toužíte po havajském pocitu a chtěli byste poké bowls vyzkoušet i doma?
Odkud jsou poké bowls?
Název „poké” znamená v havajštině „nakrájené nebo nasekané” a vztahuje se na všechny ingredience v pokrmu. Ke konzumaci tedy stačí vidlička nebo lžíce. Všechny misky jsou sestaveny podle stejného schématu. Základem jsou sacharidy v podobě rýže nebo quinoy. Jako zdroj bílkovin slouží syrové ryby nebo marinované tofu. Různé omáčky, koření, zálivky s čerstvým ovocem nebo vařenou zeleninou dodávají jedinečnou chuť a přidávají další dávku vitamínů.
3 recepty na domácí poké bowls
Poké s lososem a omáčkou sriracha
Ingredience
- 75 g rýže nebo quinoy
 - 115 g lososa
 - 30 ml sójové omáčky
 - 30 ml rýžového octa
 - 1 lžíce srirachy
 - 30 ml sezamového oleje
 - 1 lžíce řeckého jogurtu
 - 1 cibule
 - 1/2 avokáda
 - 1/2 okurky
 - 50 g mořských řas wakame
 - arašídy a pažitka na ozdobu
 
Postup
Filé z lososa nakrájejte na malé kousky a smíchejte s rýžovým octem, sezamovým olejem, sójovou omáčkou a polovinou srirachy. Poté nechte hodinu marinovat v lednici. Uvařte rýži nebo quinou podle návodu. Okurku a avokádo nakrájejte na tenké plátky a cibuli na kolečka. Smíchejte zbývající srirachu s řeckým jogurtem. Naplňte misku rýží nebo quinoou a přidejte kousky lososa, okurky a avokáda. Ozdobte jogurtovou omáčkou se srirachou, arašídy a pažitkou.
Veganské poké bowl s tofu
Ingredience
- 75 g rýže nebo quinoy
 - 200 g tofu
 - 30 ml sezamového oleje
 - 30 ml sójové omáčky
 - 1 lžíce ananasové šťávy
 - 30 ml rýžového octa
 - kousek zázvoru
 - 1/2 lžičky sezamových semínek
 - 2 ředkvičky
 - 1 limetka
 - 75 g červené řepy
 - 75 g okurky
 - pažitka na ozdobu
 
Postup
Rýži nebo quinou uvařte podle návodu. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte zázvor, nastrouhejte kůru z limetky a vymačkejte šťávu. Smíchejte zázvor, limetkovou kůru a šťávu se sezamovým olejem, sójovou omáčkou, ananasovou šťávou, rýžovým octem, sezamovými semínky a tofu a nechte asi pět minut odstát. Nakrájejte ředkvičky, okurky a červenou řepu na malé kousky. Nakonec stačí naplnit misku rýží nebo quinoou, přidat marinované tofu, okurku, ředkvičky a červenou řepu a posypat pažitkou.

Poké s tuňákem a avokádem
Ingredience
- 75 g rýže nebo quinoy
 - 150 g tuňáka
 - 30 ml sójové omáčky
 - 30 ml sezamového oleje
 - 30 ml rýžového octa
 - kousek zázvoru
 - 1/2 stroužku česneku
 - 1/2 cibule
 - 1/2 avokáda
 - koriandr, mořské řasy a sezamová semínka na ozdobu
 
Postup
Zázvor a stroužky česneku nakrájejte nadrobno a cibuli na kolečka. Tuňáka nakrájejte na malé kousky a smíchejte se sójovou omáčkou, sezamovým olejem, zázvorem, cibulí, česnekem a octem. Nechte asi hodinu odstát v lednici. Uvařte rýži nebo quinou podle návodu na obalu. Koriandr nasekejte nahrubo a těsně před podáváním oloupejte a nakrájejte avokádo na kostičky. Naplňte misku rýží nebo quinoou, přidejte marinovaného tuňáka a avokádo. Posypte sezamovými semínky, mořskými řasami a lístky koriandru.
Kam na nejlepší poké bowls v Praze?
Jestliže se vám nechce si poké bowl připravovat doma, nemusíte za ním samozřejmě putovat až na Havaj. V Praze můžete vyzkoušet například Sandokan Bistro, The Bowls, ACAI POKE, Vegan’s Prague nebo Forky’s.
    
          
          
            
    
    
    
$content$