Pondělí 31.03.2025
Doplňte si v zimě energii prostřednictvím jídla: Vyzkoušet můžete řadu vyvážených receptů
Foto: Pexels
GASTRO

Doplňte si v zimě energii prostřednictvím jídla: Vyzkoušet můžete řadu vyvážených receptů

V zimě, období nedostatku slunečního svitu, se lidé často potýkají s únavou a letargií. Jedním ze způsobů, jak tělu dodat energii, je pohyb. Dalším způsobem je snědení něčeho vydatného a vyváženého. Jak pokrmy si můžete připravit?

Salát z hnědé rýže a brokolice s ohnivými krevetami

Hledáte výživné jídlo se střední energetickou hodnotou ideální na oběd nebo lehčí večeři? Tento recept obsahuje vyvážené množství makroživin, kvalitní bílkoviny, dobré množství vlákniny i nízký obsah nasycených tuků, z nichž většina je zdravá. 

Ingredience na 2 porce

  • 100 g hnědé rýže basmati
  • 140 g edamame ve slupce
  • fazole
  • 140 g brokolice
  • 1 polévková lžíce bílé nebo hnědé miso pasty
  • ½ lžičky najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • ½ lžíce medu
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • 200 g očištěných syrových krevet
  • 2 jarní cibulky
  • nahrubo nasekaný koriandr

Postup

Krok 1

Rýži uvařte podle návodu na obalu a na poslední 3 minuty vaření k ní přidejte edamame. Vše poté dobře slijte.

Krok 2

Mezitím vařte 4 až 5 minut v páře nakrájenou brokolici, dokud nezměkne. Následně ji propláchněte pod velmi studenou vodou, důkladně sceďte a osušte. V malé misce smíchejte miso, zázvor, ocet, med, sezamový olej a koření.

Krok 3

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte rostlinný olej. Přidejte česnek a polovinu chilli papriček a několik minut je jemně opékejte. Dávejte pozor, aby se nepřipálily. Poté vhoďte krevety, dle chuti přidejte černý pepře a špetku soli. Následně zvyšte teplotu a několik minut vařte, dokud krevety nebudou propečené. Do uvařené rýže vmíchejte miso zálivku a přidejte jarní cibulku, koriandr a brokolici. Dochuťte a promíchejte. Navrch přidejte pikantní krevety, posypte je zbylým chilli a podávejte.

Tip: Pro vyšší kalorickou hodnotu, například po cvičení, přidejte více oleje, ořechů nebo zvětšete porci rýže.

Foto: Pexels

Kuře „vše v jednom“ se špenátem

Máte rádi jídla ve stylu co dům dal, které ale zároveň nijak nenaruší vyvážené stravování? Pak vás potěší recept na kuře „vše v jednom“. Ten má vyvážené množství makroživin, nízký obsah sacharidů a nasycených tuků, naopak vysoký obsah bílkovin a dobré množství vlákniny.

Ingredience na 4 porce

  • 2 červené řepy
  • 300 g celeru
  • 2 červené cibule
  • 8 stroužků česneku (4 rozdrcené, zbytek vcelku)
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1½ lžíce čerstvých lístků tymiánu a další na podávání
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1 lžička uzené papriky
  • 4 lžíce bio jogurtu
  • 4 kuřecí stehna s kostí bez kůže
  • 260 g špenátu

Postup

Krok 1

Troubu předehřejte na 200 °C. Do mělkého pekáče vyklopte na malé kousky nakrájenou červenou řepu, celer, cibuli a celé stroužky česneku. Přidejte olej, lžíci tymiánu, polovinu citronové kůry, fenyklová semínka a vymačkanou citronovou šťávu a promíchejte. Pečte 20 minut.

Krok 2

Mezitím v misce rozmíchejte hořčici a papriku se dvěma lžícemi jogurtu. Přidejte polovinu rozmačkaného česneku, zbylou citronovou kůru a tymián a šťávu z poloviny citronu. Přidejte kuře a dobře promíchejte. Poté vložte kuře do formy se zeleninou a vše pečte dalších 40 minut, dokud nebude kuře propečené a zelenina měkká.

Krok 3

Asi 5 minut před dokončením kuřete omyjte a osušte špenát a dejte ho do pánve se zbylým rozmačkaným česnekem. Vařte, dokud špenát nezvadne, poté stáhněte plamen a vmíchejte zbývající jogurt. Kuře a zeleninu posypte tymiánem a podávejte.

Tip: Jako přílohu můžete zvolit pečené brambory, quinou nebo celozrnný chléb, které zvýší kalorickou hodnotu celého jídla a udělají z něj sytější oběd či večeři.

Foto: Pexels

Quinoa chilli s avokádem a koriandrem

Hledáte jídlo, které je výživné, dobře vyvážené a zasytí na delší dobu? Vyzkoušejte quinoa chilli s avokádem a koriandrem. To je díky své střední až vyšší energetické hodnotě vhodné jako hlavní jídlo a nezklame vyváženým obsahem makroživin, vysokým obsahem vlákniny, dobrým množstvím bílkovin ani nízkým obsahem nasycených tuků.

Ingredience na 4 porce

  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 zelený pepř
  • ½ až 1 lžička uzené papriky
  • ½ až 1 lžička mletého chilli
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky koriandru
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • 2 lžičky zeleninového bujónu v prášku
  • 80 g quinoy propláchnuté pod studenou vodou
  • 400 g černých fazolí v plechovce
  • hrst nasekaného koriandru
  • 2 lžíce bio kokosového jogurtu
  • 1 malé avokádo nakrájené na plátky

Postup

Krok 1

Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a 8 minut na něm smažte cibuli a česnek. Poté přidejte podle chuti pepř a další koření a smažte ještě minutu.

Krok 2

Vsypte rajčata a přilijte sklenici vody, vmíchejte oregano, bujon a quinou. Vše přiveďte k varu, poté přikryjte poklicí a vařte 20 minut.

Krok 3

Vmíchejte černé fazole a nepřikrytou směs vařte dalších 5 minut. Následně přidejte většinu koriandru a podávejte. Nezapomeňte jídlo dozdobit lžičkou jogurtu, koriandrem a plátky avokáda.

Tip: Pokud chcete snížit kalorickou hodnotu jídla, uberte avokádo nebo olej, případně nahraďte část fazolí větším množstvím zeleniny. V případě, že naopak potřebujete energie ještě více, přidejte větší porci quinoy nebo ořechy.

Foto: Pexels

Zeleninové chilli

Toto jídlo ocení zejména ti, kteří chtějí jíst opravdu zdravě. Zeleninové chilli je výživné a energeticky bohaté jídlo vhodné jako hlavní chod. Má vyvážený obsah makroživin, vysoký obsah vlákniny a střední kalorickou hodnotu.

Ingredience na 4 porce

  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ najemno nakrájená cibule
  • ½ najemno nasekané červené chilli papričky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 středně velká sladká brambora
  • ½ lžičky kmínu
  • ½ lžičky papriky
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky skořice
  • 400 g fazolí dle chuti v plechovce
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • 1 limetka
  • celozrnná rýže

Postup

Krok 1

Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli, chilli papričku a česnek a vařte 1 až 2 minuty. Poté vsypte nakrájenou sladkou bramboru, pepř a trochu koření, fazole a nakrájená rajčata. Jednu z prázdných plechovek naplňte vodou a vlijte ji do pánve. Následně vše přiveďte k varu.

Krok 2

Vařte 45 až 50 minut nebo dokud sladká brambora nezměkne a omáčka se nezredukuje. Pokud se vám omáčka bude zdát příliš hustá, přidejte trochu vody. Poté vmíchejte limetkovou šťávu a podle chuti dochuťte. Podávejte s celozrnnou rýží.

Tip: Pokud potřebujete energie ještě více, zvětšete si porci rýže, přidejte avokádo nebo ořechy.

Foto: Pexels

Fazolová polévka v mexickém stylu s kuřecím masem a limetkou

Fazolová polévka v mexickém stylu má střední kalorickou hodnotu, a je tedy vhodná jako lehčí oběd nebo večeře. Má vyvážený obsah makroživin, střední obsah vlákniny a nízký obsah nasycených tuků.

Ingredience na 2 porce

  • 2 lžičky řepkového oleje
  • 1 najemno nakrájená velká cibule
  • 1 červená paprika nakrájená na kousky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky jemného chilli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • 400 g černých fazolí v plechovce
  • 1 lžička zeleninového bujónu
  • 1 uvařené a nakrájené kuřecí prso bez kůže
  • hrst nasekaného koriandru
  • 1 odšťavněná limetka
  • ½ nadrobno nakrájené červené chilli papričky

Postup

Krok 1

Na středně velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a papriku a za častého míchání je 10 minut smažte. Poté vmíchejte česnek a koření, přisypte rajčata a fazole i s nálevem, polovinu plechovky vody a bujon. Vše vařte 15 minut přikryté poklicí.

Krok 2

Mezitím dejte kuře do mísy, přidejte koriandr a limetkovou šťávu s trochou chilli a dobře promíchejte. Na závěr nalijte do misek uvařenou polévku, přidejte kuřecí maso a podávejte.

Tip: Pro zvýšení kalorické hodnoty jídla použijte větší množství kuřecího masa.


Zdroj: Good Food, WebMD, The Nutrition Source, autorský text

Napsat komentář