Mnozí ho znají z dětství. Jednoduché jídlo z plátků chleba obalených v těstíčku z vajec a mléka a osmažených na tuku. Francouzské tousty lze ale připravit na mnoho způsobů, nejčastěji na sladko. Nechte se inspirovat chutnými variacemi, ať už k snídani nebo na brunch.
Francouzské toasty jsou oblíbený již stovky let
Víte, že první zmínky o jídle podobném francouzskému toastu pocházejí ze 4. století, z doby Římské říše? Tehdy se mu říkalo Pan Dulcis a chléb se namáčel do mléka a vajec a smažil na oleji. Název francouzský toast se objevil až mnohem později a s největší pravděpodobností má kořeny v Americe 18. století.
Dnes jsou francouzské toasty v podstatě dezertem, který se podává většinou k snídani. Dva plátky bílého chleba (ideálně jeden až dva dny staré) se pečou na pánvi s máslem a směsí vajec, smetany, cukru a vanilky a poté se posypou moučkovým cukrem nebo skořicí a cukrem nebo se pokapou javorovým sirupem. Kreativnější varianty se podávají také s džemem, pyré nebo zmrzlinou a ovocem.
Základní recept na francouzské toasty jako z Paříže
Než se pustíte do odvážných experimentů, musíte dokonale zvládnout základy. A ten se možná liší od toho, co znáte z dětství. Klíčem jsou nejen ingredience, ale také správná technika.
Ingredience
- 4 silné plátky chleba
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 30 g moučkového cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 g másla
Postup
Ve velké mělké míse nebo na plechu s vyšším okrajem vyšlehejte metličkou vejce s mlékem, krupicovým cukrem, vanilkou, skořicí a špetkou soli. Ujistěte se, že směs neobsahuje hrudky.
Do směsi postupně namáčejte plátky chleba, asi 1 až 2 minuty z každé strany, aby vstřebaly dostatek tekutiny. Chléb ale nesmí být namočený moc, jinak by se rozpadnul.
Pánev rozpalte na středním plamenu a rozpusťte v ní máslo. Máslo se nesmí připalovat, ale mělo by pěkně šumět. Na pánev opatrně vložte namočené plátky chleba a smažte je 2 až 3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.
Hotové francouzské toasty posypejte moučkovým cukrem a ihned podávejte.

Plněné francouzské toasty s čokoládou a karamelizovaným banánem
Chcete se na chvíli přenést do útulné pařížské kavárny, aniž byste opustili svou kuchyni? Existuje varianta francouzského toastu, která vám to splní. Teplá roztékající se čokoláda v srdci toastu se v ní snoubí s jemnou sladkostí karamelizovaného banánu a vytváří kombinaci, která vás od prvního sousta okouzlí.
Ingredience
- 4 plátky chleba
- směs ze základního receptu
- 100 g čokoládové pomazánky nebo kvalitní hořké čokolády
- 1 banán nakrájený na kolečka
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- moučkový cukr
- čerstvé maliny
Postup
Každý plátek chleba z jedné strany lehce namažte čokoládovou pomazánkou nebo rozpuštěnou čokoládou. Namazanými stranami plátky spojte k sobě a poté je namočte do směsi a usmažte na pánvi podle základního receptu.
V menší pánvi rozpusťte máslo s cukrem, přidejte plátky banánu a smažte, dokud nezískají zlatavou karamelizovanou barvu.
Hotové francouzské toasty podávejte s horkým karamelizovaným banánem a čerstvými malinami, posypané moučkovým cukrem.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: OBLÍBENÁ POCHOUTKA BEZ CUKRU: VYZKOUŠEJTE LAHODNÉ RECEPTY NA SKOŘICOVÉ ROLKY, KTERÉ SI ZAMILUJETE

S’mores francouzské toasty
Představte si táborák, ale v kuchyni. Tato verze francouzských toastů je pro ty, kteří se nebojí experimentovat. Nádech dobrodružství, nostalgie táborových ohňů a gurmánská čokoláda, to vše se snoubí v každém soustu. Opékané marshmallow se rozplývají v čokoládě, zatímco křupavé sušenky dodávají tu správnou strukturu.
Ingredience
- 4 plátky chleba
- směs podle základního receptu
- 100 g nasekané hořké nebo mléčné čokolády
- 8-10 marshmallows
- 2 rozdrcené sušenky
- javorový sirup
Postup
Připravte francouzské toasty podle základního receptu, ale opečte je dozlatova pouze z jedné strany. Poté je položte opečenou stranou nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Každý toast potřete nasekanou čokoládou a navrch dejte marshmallow. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 až 3 minuty, dokud se marshmallow nerozpustí a nezezlátnou. Dávejte pozor, abyste toasty nespálili.
Hotové francouzské toasty ihned posypte rozdrcenými sušenkami a pokapejte javorovým sirupem.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: CHUTNÉ, RYCHLÉ, JEDNODUCHÉ: INSPIRUJTE SE OBLÍBENÝMI SNÍDAŇOVÝMI RECEPTY

Slané francouzské toasty s vejcem
Recept na slaný francouzský toast pro milovníky slaných snídaní a brunchů dokazuje, že francouzský toast nemusí být vždy jen sladkým dezertem. Kombinace křupavé slaniny, krémového avokáda a dokonale pošírovaného vejce, z něhož při krájení vyteče žloutek, je kulinářským mistrovským dílem a zážitkem.
Ingredience
- 4 plátky chleba
- směs podle základního receptu bez skořice a cukru, s větším množstvím soli a čerstvě mletým černým pepřem
- 4 plátky slaniny
- 4 vejce
- 1 avokádo
- 1 lžíce octa
- nasekaná pažitka
- chilli vločky
Postup
Připravte slanou verzi vaječné směsi a namočte v ní plátky a chleba a poté je osmažte podle základního receptu.
Na suché pánvi do křupava osmažte slaninu. Avokádo nakrájejte na plátky.
V hrnci přiveďte téměř k varu vodu a ocet. Vejce rozklepněte do malé misky. V horké vodě vytvořte vír, opatrně do jeho středu nalijte vejce a vařte 3 až 4 minuty, dokud bílek neztuhne. Žloutek musí zůstat tekutý.
Hotové francouzské toasty naaranžujte na talíř, navrch dejte opečenou slaninu, plátky avokáda a pošírované vejce. Ozdobte pažitkou a chilli vločkami.

Veganské francouzské toasty s kokosovým jogurtem
Existuje i recept na francouzské toasty pro vegany, kteří touží po požitku bez kompromisů. Rostlinné alternativy mohou vytvořit stejně bohatou a krémovou chuť. Svěžest bobulí a exotická chuť kokosového jogurtu dodávají jídlu neodolatelnou svěžest.
Ingredience
- 4 plátky chleba
- 200 ml mandlového nebo kokosového mléka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky mleté skořice
- špetka kurkumy pro barvu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce veganského másla nebo kokosového oleje
- veganský kokosový jogurt
- čerstvé bobule
Postup
V misce vyšlehejte mléko s kukuřičným škrobem do hladka, aby se netvořily hrudky. Poté přidejte javorový sirup, skořici, kurkumu a vanilkový extrakt a směs dobře promíchejte. Chléb namočte do směs tak, jako v základním receptu. Pánev rozpalte s veganským máslem a namočený chléb osmažte z obou stran dozlatova.
Hotové francouzské toasty podávejte s kokosovým jogurtem a čerstvým ovocem.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: DO NOVÉHO DNE PRAVOU NOHOU: INSPIRUJTE SE KREATIVNÍMI NÁPADY NA ZDRAVÉ VEGANSKÉ SNÍDANĚ

Francouzské toasty s domácím vanilkovým krémem a lesním ovocem
Nechte se unést jemnou chutí vanilky a svěžestí lesního ovoce. Ideální pro romantickou snídani ve dvou nebo jen tak pro radost. Srdcem tohoto jídla je domácí vanilkový krém, který v kombinaci s lesními plody vytvoří dokonalou harmonii chutí.
Ingredience
- 4 plátky chleba
- směs podle základního receptu
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 50 g cukru
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk
- směs jemně povařeného lesního ovoce (borůvky, maliny, jahody)
- čerstvá máta
Postup
Nejprve si připravte vanilkový krém. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem odstraňte semínka. Mléko s luskem zahřejte, ale nevařte. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem. Za stálého míchání do směsi pomalu přilévejte horké mléko. Poté směs přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud krém nezhoustne. Nakonec vyjměte lusk a přikrytý potravinovou fólií nechte krém vychladnout.
Plátky chleba namočte a osmažte podle základního receptu. Ještě horké francouzské toasty přelijte vychladlým vanilkovým krémem a polijte je směsí lesního ovoce. Ozdobte lístky čerstvé máty.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: I PÉCT SE DÁ BEZ SACHARIDŮ: VYZKOUŠEJTE LOW CARB RECEPTY S ŘADOU VÝHOD

Klasické americké toasty s javorovým sirupem a čerstvým ovocem
Recept na americké toasty je tak trochu návrat ke kořenům. Tyto francouzské toasty jsou jednoduché a chutné – jako v kultovních amerických filmech. Javorový sirup, čerstvé bobule a toasty jsou vše, co potřebujete k dokonalé snídani.
Ingredience
- 4 plátky chleba
- směs podle základního receptu
- javorový sirup
- čerstvé bobule (borůvky, jahody, maliny)
- moučkový cukr
Postup
Připravte francouzské toasty podle základního receptu. Poté je naaranžujte na talíř, hojně je pokapejte javorovým sirupem a navrch naaranžujte čerstvé omyté ovoce. Na závěr lehce posypte moučkovým cukrem.
Zdroje: Wikipedia, autorský text
$content$