Víkend je sice krátký, ale přesto se na něj většina z nás těší. A to zejména proto, že si můžeme vydechnout a dopřát chvilku odpočinku. Proč to nezkusit s nějakým sladkým dezertem?
Milionový banánový chléb
Pokud jste fanoušky banánové chlebíčku nebo banoffee koláče, pak musíte vyzkoušet tento recept. Banánový chléb plný oříšků jsme doplnili karamelem, hořkou čokoládou a banánovými lupínky a vytvořili tak nového favorita koláčového světa. Ať už toužíte po dokonalém odpoledním čaji, nebo slavnostnějším pohoštění, tato sladká pochoutka nesmí na vašem stole chybět.
Suroviny
Na těsto
- 150 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 40 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
- 70 g rozpuštěného másla
- 120 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 40 g obyčejného jogurtu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 zralý banán, rozmačkaný
- 100 g mléka
- 100 g hořké čokolády, nahrubo nasekané
- špetka soli
- 120 g másla
- 20 g banánových lupínků
Na karamel
- 120 g másla
- 150 g světle hnědého cukru
- 397 g kondenzovaného mléka
Postup
Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte formu. Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, špetku soli a vlašské ořechy. Promíchejte a dejte stranou. Do další velké mísy přidejte máslo, moučkový cukr, vejce, jogurt a rozmačkaný banán. Promíchejte, dokud se nespojí, a přidejte do suchých ingrediencí. Nalijte do formy na bochník a pečte 25 až 30 minut nebo dokud se špejle po zapíchnutí nevypíchne.
Pro přípravu karamelu postavte pánev na střední teplotu, přidejte máslo, světle hnědý cukr a promíchejte. Jakmile se cukr rozpustí, vařte 4 až 5 minut a poté přidejte kondenzované mléko. Promíchejte a přiveďte k varu. Nechte vařit 5 minut nebo dokud mírně nezhoustne.
Bochník potřete karamelem, ujistěte se, že je rozetřený do rovnoměrné vrstvy, a nechte vychladnout. Do velké mísy přidejte mléčnou čokoládu, hořkou čokoládu a máslo. Ve vodní lázni rozpusťte a promíchejte, abyste získali lesklou konzistenci. Čokoládu nalijte na karamel a rovnoměrně ji rozetřete. Nakonec posypte chléb banánovými lupínky. Dejte do lednice, dokud čokoláda neztuhne, a podávejte.
Citronové sušenky amaretti
Tyto citronové amaretti sušenky jsou dokonalou letní variací na tradiční italské sušenky amaretti – hořkosladké sušenky ve stylu makronek, které jsou tradiční pro italskou oblast Saronno. Navíc neobsahují lepek ani mléko.
Suroviny
- 2 bílky
- 175 g moučkového cukru
- 175 g mletých mandlí
- 1 polévková lžíce amaretta
- několik kapek mandlového extraktu
- jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
- moučkový cukr na posypání (nepovinné)
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte dva plechy pečícím papírem. Ve velké míse ušlehejte z bílků sníh. Postupně přimíchejte cukr, mleté mandle, amaretto, mandlový extrakt a citronovou kůru, dokud se dobře nespojí. Naberte lžičku směsi a vyválejte z ní kuličku. Přendejte ji na plech a zopakujte to se zbývající směsí, přičemž od sebe kuličky dobře rozdělte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nezískají světle zlatavou barvu. Nechte vychladnout na mřížce a před podáváním poprašte moučkovým cukrem, pokud budete chtít.
Rebarborovo-krémové tiramisu
Pokud hledáte nový způsob, jak podávat rebarboru v sezóně, tento recept na tiramisu s rebarborou a krémem si zamilujete. Dost možná má navíc rebarboru někdo z vás v mrazáku, a tak nastal čas si její chuť znovu připomenout.
Suroviny
Rebarborová část
- 400 1/8 g rebarbory nakrájené na 10cm kousky
- 1 pomeranč
- 100 g zlatého krupicového cukru
- 100 ml limoncella
Krémová část
- 250 g mascarpone
- 300 ml smetany
- 200 g pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 150 g cukrářských piškotů
- 50 g nahrubo nasekaných pistácií
Postup
V hrnci na mírném ohni přidejte rebarboru, pomerančovou kůru a cukr. Přiveďte k varu a vařte 4 až 5 minut nebo dokud rebarbora nezměkne. Odstavte z ohně a stonky dejte do samostatné mísy, kterou dejte stranou. Do růžové tekutiny z vaření přidejte limoncello a promíchejte. Odstavte.
Pro přípravu krémové směsi na pudink přidejte do velké mísy sýr mascarpone, smetanu, pudink a moučkový cukr a šlehejte, dokud nebude směs hladká a hustá. Odstavte. Poté namočte na několik sekund piškoty do růžového likéru a přidejte je na dno misky. Navrch dejte polovinu pudinkové směsi a rovnoměrně ji rozetřete. Poté přidejte vrstvu rebarbory. Navrch dejte další vrstvu namočených piškotů a poté zbývající pudinkovou směs. Nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny a před podáváním posypte pistáciemi.
Už víte, který recept vyzkoušíte jako první?
$content$