Čtvrtek 21.11.2024
Oslaďte si víkend lahodným dezertem aneb Recepty, které si zamilujete
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Oslaďte si víkend lahodným dezertem aneb Recepty, které si zamilujete

Víkend je sice krátký, ale přesto se na něj většina z nás těší. A to zejména proto, že si můžeme vydechnout a dopřát chvilku odpočinku. Proč to nezkusit s nějakým sladkým dezertem?

Milionový banánový chléb

Pokud jste fanoušky banánové chlebíčku nebo banoffee koláče, pak musíte vyzkoušet tento recept. Banánový chléb plný oříšků jsme doplnili karamelem, hořkou čokoládou a banánovými lupínky a vytvořili tak nového favorita koláčového světa. Ať už toužíte po dokonalém odpoledním čaji, nebo slavnostnějším pohoštění, tato sladká pochoutka nesmí na vašem stole chybět.

Suroviny

Na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody bikarbony
  • 40 g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 40 g obyčejného jogurtu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 zralý banán, rozmačkaný
  • 100 g mléka
  • 100 g hořké čokolády, nahrubo nasekané
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 20 g banánových lupínků

Na karamel

  • 120 g másla
  • 150 g světle hnědého cukru
  • 397 g kondenzovaného mléka

Postup

Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte formu. Do velké mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, špetku soli a vlašské ořechy. Promíchejte a dejte stranou. Do další velké mísy přidejte máslo, moučkový cukr, vejce, jogurt a rozmačkaný banán. Promíchejte, dokud se nespojí, a přidejte do suchých ingrediencí. Nalijte do formy na bochník a pečte 25 až 30 minut nebo dokud se špejle po zapíchnutí nevypíchne.

Pro přípravu karamelu postavte pánev na střední teplotu, přidejte máslo, světle hnědý cukr a promíchejte. Jakmile se cukr rozpustí, vařte 4 až 5 minut a poté přidejte kondenzované mléko. Promíchejte a přiveďte k varu. Nechte vařit 5 minut nebo dokud mírně nezhoustne.

Bochník potřete karamelem, ujistěte se, že je rozetřený do rovnoměrné vrstvy, a nechte vychladnout. Do velké mísy přidejte mléčnou čokoládu, hořkou čokoládu a máslo. Ve vodní lázni rozpusťte a promíchejte, abyste získali lesklou konzistenci. Čokoládu nalijte na karamel a rovnoměrně ji rozetřete. Nakonec posypte chléb banánovými lupínky. Dejte do lednice, dokud čokoláda neztuhne, a podávejte.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Citronové sušenky amaretti

Tyto citronové amaretti sušenky jsou dokonalou letní variací na tradiční italské sušenky amaretti – hořkosladké sušenky ve stylu makronek, které jsou tradiční pro italskou oblast Saronno. Navíc neobsahují lepek ani mléko.

Suroviny

  • 2 bílky
  • 175 g moučkového cukru
  • 175 g mletých mandlí
  • 1 polévková lžíce amaretta
  • několik kapek mandlového extraktu
  • jemně nastrouhaná kůra ze 2 citronů
  • moučkový cukr na posypání (nepovinné)

Postup

Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte dva plechy pečícím papírem. Ve velké míse ušlehejte z bílků sníh. Postupně přimíchejte cukr, mleté mandle, amaretto, mandlový extrakt a citronovou kůru, dokud se dobře nespojí. Naberte lžičku směsi a vyválejte z ní kuličku. Přendejte ji na plech a zopakujte to se zbývající směsí, přičemž od sebe kuličky dobře rozdělte. Pečte 20 až 25 minut, dokud nezískají světle zlatavou barvu. Nechte vychladnout na mřížce a před podáváním poprašte moučkovým cukrem, pokud budete chtít.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Rebarborovo-krémové tiramisu

Pokud hledáte nový způsob, jak podávat rebarboru v sezóně, tento recept na tiramisu s rebarborou a krémem si zamilujete. Dost možná má navíc rebarboru někdo z vás v mrazáku, a tak nastal čas si její chuť znovu připomenout.

Suroviny

Rebarborová část

  • 400 1/8 g rebarbory nakrájené na 10cm kousky
  • 1 pomeranč
  • 100 g zlatého krupicového cukru
  • 100 ml limoncella

Krémová část

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml smetany
  • 200 g pudinku
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g cukrářských piškotů
  • 50 g nahrubo nasekaných pistácií

Postup

V hrnci na mírném ohni přidejte rebarboru, pomerančovou kůru a cukr. Přiveďte k varu a vařte 4 až 5 minut nebo dokud rebarbora nezměkne. Odstavte z ohně a stonky dejte do samostatné mísy, kterou dejte stranou. Do růžové tekutiny z vaření přidejte limoncello a promíchejte. Odstavte.

Pro přípravu krémové směsi na pudink přidejte do velké mísy sýr mascarpone, smetanu, pudink a moučkový cukr a šlehejte, dokud nebude směs hladká a hustá. Odstavte. Poté namočte na několik sekund piškoty do růžového likéru a přidejte je na dno misky. Navrch dejte polovinu pudinkové směsi a rovnoměrně ji rozetřete. Poté přidejte vrstvu rebarbory. Navrch dejte další vrstvu namočených piškotů a poté zbývající pudinkovou směs. Nechte v lednici odležet alespoň 2 hodiny a před podáváním posypte pistáciemi.

Už víte, který recept vyzkoušíte jako první?

Napsat komentář