Pátek 18.10.2024
Se špenátem, cibulí nebo limetkou: 3 bezmasé těstovinové recepty, které jsou jako stvořené pro chladné dny
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Se špenátem, cibulí nebo limetkou: 3 bezmasé těstovinové recepty, které jsou jako stvořené pro chladné dny

Na jedné věci se pravděpodobně všichni shodneme – těstoviny vždy fungují! Díky nekonečnu variací vás těstovinová jídla nikdy nebudou nudit a každý si z nich vždy něco vybere. Pokud zrovna nevíte, co uvařit, ušetříme vám čas s hledáním nových receptů. Tyto tři recepty na těstoviny se snadno připravují a jsou ideální pro chladnější dny…

Nespornou výhodou těstovin je i to, že jejich vařením nestrávíte v kuchyni půl dne. Naopak je většina těstovinových receptů otázkou minut. To ocení především ti, kteří vaření příliš neholdují, ale i ti, kteří zkrátka jen nemají na vaření tolik času.

Česnekovo-parmezánové těstoviny se špenátem a houbami

Budete potřebovat

  • 400 g těstovin farfalle
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 400 g žampionů
  • 300 g čerstvého špenátu
  • mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 125 ml zeleninového vývaru
  • 120 ml smetany na vaření
  • 80 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžičku chilli vloček
  • 1 lžičku italského koření

Postup

Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a 2-3 minuty ji orestujte. Přidejte na pánev houby a smažte je asi 3 minuty, dokud lehce nezhnědnou. Je-li to nutné, přidejte trochu oleje, poté houby vyjměte z pánve a položte je na talíř spolu s cibulí. Na pánvi asi 2 minuty povařte špenát, dokud nezvadne, a dochuťte jej solí a pepřem. Špenát dejte stranou na nový talíř.

Na pánvi rozehřejte ještě trochu oleje, přidejte nasekaný česnek, 30 sekund povařte, poté přilijte zeleninový vývar, přidejte smetanu, nastrouhaný parmazán, chilli vločky, italské koření a 2 minuty povařte. Vše míchejte, dokud smetana nezíská barvu a správnou konzistenci.

Přidejte houby, cibuli a špenát zpět do pánve, poté přidejte těstoviny a vše dobře promíchejte. Dobrou chuť!

Francouzské těstoviny s cibulí

Budete potřebovat

  • 30 ml olivového oleje
  • 3 cibule
  • sůl
  • 4 stroužky česneku
  • 230 g hub
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 16 ml suchého bílého vína (volitelné)
  • 2 lžíce mouky
  • 35 ml zeleninového vývaru
  • 35 ml vody
  • koření
  • 350 g těstovin orecchiette

Postup

Ve velké pánvi rozehřejte na středním ohni olej. Přidejte cibuli a špetku soli. Za častého míchání asi 25 až 30 minut vařte, dokud nezkaramelizuje. Přidejte česnek, houby a tymián. Smažte 3 až 4 minuty, dokud houby nezačnou měknout, pak do pánve nalijte víno a přidejte mouku. Vařte další 2 až 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přilejte zeleninový vývar a vodu. Dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu, přidejte těstoviny a vařte je 8 až 10 minut, dokud nebudou al dente. Mňam!

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Špagety s limetkou

Budete potřebovat

  • 400 g špaget
  • 3 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 2 stroužky prolisovaného nebo jemně nasekaného česneku
  • 1/2 svazku čerstvé petrželky nebo bazalky
  • citronová šťáva a kůra
  • 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • sůl
  • mletý pepř

Postup

Vodu na špagety přiveďte k varu, osolte, přidejte špagety a uvařte je al dente podle návodu. Špagety slijte a odložte si jednu naběračku vody z těstovin. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekané nebo rozdrcené stroužky česneku. Přidejte vodu z těstovin, citronovou šťávu a kůru, promíchejte a krátce orestujte. Poté přidejte těstoviny a důkladně promíchejte s petrželkou nebo bazalkou, podle chuti osolte a přidejte čerstvě mletý pepř. Rozdělte na talíř a posypte parmazánem – Bella Italia!

Tak který recept to bude dnes?

Napsat komentář