Neděle 14 duben, 2024
Osvěžte se! 3 recepty na domácí zmrzlinu jako od profesionála
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Osvěžte se! 3 recepty na domácí zmrzlinu jako od profesionála

Je sladká a barevná, děti ji milují a i dospělí se s ní rádi ochladí. Ano, řeč je o zmrzlině. Zmrzlina zajišťuje příjemné ochlazení při rekordních teplotách. A recepty, které jsme pro vás připravili, vás donutí olizovat si prsty. Její příprava vám nezabere mnoho času a je to lepší volba než to, co najdete v mrazácích u pokladen. Méně cukru, méně potravinářských barviv, více chuti…

Jak na to?

Skvělé na vlastní výrobě je, že nepotřebujete stroj na výrobu zmrzliny, stačí vám jen mrazák a trocha trpělivosti. Zmrzlinu jednoduše naplníte do formy a vložíte ji do mrazáku alespoň na 6 hodin. Tady opravdu nemůžete udělat chybu. Povoleno je cokoli, co chutná dobře.

Základ

Základem receptu je vždy tekutina. Vhodné jsou ovocné šťávy, čaje nebo nealkoholické nápoje, například cola. Můžete však pracovat i s hustšími nápoji jako jsou smoothies, kokosové mléko nebo jogurt.

Chuťové přísady

Jaké ingredience do zmrzliny přidáte, záleží na vašich osobních preferencích. Vhodné je čerstvé ovoce, různé bylinky nebo sirup.

Něco navíc

Pro oko můžete do zmrzliny vložit například několik jedlých květů, čokoládové lupínky, oříšky nebo müsli.

Tip: Pokud chcete zmrzlinu více osladit, použijte přírodní sladidla nebo med.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Melounová zmrzlina

Potřebujete:

  • 1/2 kg vodního melounu bez pecek
  • asi 5 lžic cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 šálku kokosového mléka
  • 5-6 ks kiwi

Postup:

  1. Meloun, 1 lžíci citronové šťávy a 2 lžíce cukru vložte do mixéru. Rozmixujte do jemna. Odeberte pěnu a poté opatrně nalijte do formy na zmrzlinu, dokud není asi ze 2/3 plná.
  2. První vrstvu vložte do mrazáku asi na 3 hodiny.
  3. Když je směs pevná, je čas na kokosovou část. K tomu nejprve vyšlehejte kokosové mléko s půl lžičkou cukru. Směs nechte nejprve 30 minut zmrazit. Poté ji přidejte do každé melounové zmrzliny a uhlaďte.
  4. Pokud je kokosová směs příliš hustá, můžete ji zředit trochou vody. Následně zmrzlinu opět vložte na 45 minut do mrazáku.
  5. Mezitím si můžete připravit poslední vrstvu kiwi zmrzliny. Kiwi oloupejte, rozmačkejte s cukrem a rovnoměrně rozprostřete na vrstvy již zmrzlé zmrzliny.
  6. Hotovou zmrzlinu nyní vložte na poslední 3 hodiny do mrazáku – a pak už si jen pochutnávejte.

Smoothie na dřívku

Smoothies jsou nejen zdravé a syté, ale také dokonalé letní osvěžení. A můžete je podávat dokonce i chlazené na dřívku. K tomu stačí jednoduše rozmixovat oblíbené ovoce, které máte rádi ve smoothie, např. jahody, banán, borůvky, a jako obvykle směs naplnit do formy na zmrzlinu. Takto bude ledově ovocná pochoutka hotová za několik hodin.

Tip: Pokud nechcete čekat příliš dlouho, můžete použít i mražené ovoce, které smícháte s trochou mléka nebo vody, vložíte do misky a ihned podáváte.

„Must-try“: Zeleninové osvěžení

Kdo říká, že zmrzlina musí vždy chutnat sladce? Novým food trendem jsou vydatné zeleninové zmrzliny, které lze podávat například jako letní občerstvení ke grilování. Rozmixujte očištěnou červenou řepu s citronovou šťávou, lžící jogurtu, trochou soli a pepře. Vše jako obvykle naplňte do formiček, zmrazte a studený předkrm je hotový.

Jakou zmrzlinu letos v létě vyzkoušíte vy?

Napsat komentář