Švýcarsko se svými tradicemi, malebnou krajinou a bohatým kulinářským dědictvím působí jako magnet pro dobrodruhy i gurmány. Místní obyvatelé i návštěvníci každoročně slaví například švýcarský karneval s názvem Fasnacht. Jeho součástí jsou nejen ulice plné veselí, ale také vynikající jídlo. Pečivo, které bude od 10. do 12. března zdobit švýcarské stoly, si můžete doma snadno upéct také.
Zigerkrapfen
Typickým švýcarským masopustním pečivem je zigerkrapfen, který pochází z Glarnerlandu. Zvenku se skládají z tenkého sladkého těsta a uvnitř se obvykle plní sýrem, smetanou, cukrem, citronovou kůrou, mletými mandlemi a rozinkami. Toto sladké překvapení se pak upeče a chutná neuvěřitelně lahodně.
Na 12 kousků potřebujete
Těsto
- 250 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 125 g studeného másla nakrájeného na kousky
- 2 lžíce cukru
- 150 g crème fraîche nebo čerstvé smetany
Náplň
- 150 g zieger sýra nebo ricotty
- 1 lžíce smetany
- 3 lžíce cukru
- 1 citron (nastrouhaná kůra a 1 lžíce šťávy)
- 100 g loupaných mletých mandlí
- 2 lžíce sušených rozinek
- 4 až 5 lžic cukru
- 1 lžička skořice
- olej na smažení
Postup
Smíchejte mouku a sůl. Přidejte máslo a rozetřete ho na drobenku. Vmíchejte cukr a udělejte důlek. Poté přidejte crème fraîche a spojte ingredience tak, aby vzniklo těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu chladit.
Mezitím rozmačkejte vidličkou sýr a smíchejte ho s ostatními přísadami na náplň. Vychlazené těsto následně rozválejte na troše mouky na obdélník o rozměrech asi 40×30 cm a nakrájejte na 12 čtverců. Okraje těsta potřete trochou vody. Do středu čtverců rozetřete náplň, šikmo je přes ni přeložte a okraje pevně přitlačte vidličkou.
Olej rozehřejte ve fritéze nebo v hrnci na 170 °C. Smažte zigerkrapfen dozlatova, poté je vyjměte je a nechte okapat. Osušte je kuchyňským papírem a ještě horké posypte cukrem smíchaným se skořicí.

Chäschüechli
Chäschüechliho je tradiční koláč, jehož příprava je snadná. Výsledná pochoutka potěší každého milovníka sýra, protože právě ten je pro tento recept zásadní.
Na 8 kousků potřebujete
- 8 formiček na tartaletky nebo na muffiny
- máslo
- hrubou mouku
Těsto
- 200 g hladké mouky
- ¾ lžičky soli
- 70 g másla
- 6 až 8 lžic studené vody
Náplň
- 2 dl mléka
- 1 lžíce mouky
- 3 vejce
- 150 g nastrouhaného sýra Vacherin
- 150 g nastrouhaného sýra Gruyère
- ¼ lžičky soli
- mletá paprika
- muškátový oříšek
Postup
Smíchejte mouku se solí, přidejte máslo a rozetřete ho na drobenku. Tu dobře propracujte. Zalijte vodou a rychle spojte, abyste vytvořili těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut chladit. Následně z těsta vytvarujte osm kuliček a vyválejte je na troše mouky na tenká kolečka. Vložte je do máslem vymazaných a moukou vysypaných forem a okraje přehněte. Dno propíchejte vidličkou.
Smíchejte metličkou mléko, mouku a vejce. Přidejte sýr a koření, promíchejte a rozetřete na těsto. Pečte ve spodní části předehřáté trouby při 220 °C asi 20 minut. Nechte mírně nebo úplně vychladnout a poté vyjměte z formy.

Fasnachtschüechli
Ať už jako Fasnachtschüechli, Chnöiblätz nebo Öhrli, toto pečivo k Fasnacht neodmyslitelně patří. Je chutné, vláčné a doma si ho může připravit i začátečník. Pokud ho navíc připravíte více a dobře je uschováte, vydrží až dva týdny.
Na 15 kousků potřebujete
- hrubá mouka
- fritéza nebo hrnec
- kuchyňský papír
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 rozšlehaná vejce
- 4 lžíce smetany
- 1 l oleje
- moučkový cukr
Postup
V míse smíchejte mouku se solí, přidejte vejce a smetanu a vypracujte hladké vláčné těsto a nechte ho 30 minut odpočívat pod kuchyňskou utěrkou. Poté těsto rozdělte na 15 stejných dílů. Pomocí pomoučených prstů na pomoučené desce těsto opatrně rozválejte, aby bylo co nejtenčí. Rozehřejte olej v hrnci nebo fritéze na 180 °C. Vložte do něj kousky těsta a trochu je přitlačte. Smažte z obou stran dozlatova, následně kousky vyndejte a dobře je osušte na kuchyňském papíře. Před podáváním nezapomeňte posypat moučkovým cukrem.

Berlinerky
Berlinerky jsou neodmyslitelnou součástí švýcarského každodenního života. Nejí se jen během karnevalu, ale po celý rok. Mohou být plněné marmeládou, nutellou nebo vanilkovým krémem a jsou obalené v cukru. Těsto je měkké, vzdušné a opravdu křupavé.
Na 8 kousků potřebujete
- 1 kostka droždí
- 50 g cukru
- 200 ml teplého mléka
- 500 g mouky
- 5 žloutků
- 60 g másla
- špetka soli
- olej
- Džem
- moučkový cukr
Postup
V polovině mléka rozpusťte droždí se lžičkou cukru. Mouku prosejte do mísy a udělejte v ní důlek. Přilijte směs s droždím a cukrem a míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota. Těsto nechte asi 10 minut kynout. Poté přidejte žloutky, máslo a sůl, zbylý cukr a mléko a opět vymíchejte těsto. Poté nechte těsto přikryté na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Následně těsto znovu prohněťte, pak z něj nakrájejte 12 malých kuliček a nechte je ještě 20 až 30 minut kynout. Kuličky pečte v rozpáleném oleji při 180 °C, jednou je otočte. Až berlinerky vychladnou, můžete je po stranách naplnit náplní dle vlastního výběru. Nakonec už jen poprašte moučkovým cukrem a pochutnejte si.

Zdroj: Autorský text, Wikipedia
$content$