Středa 22 března, 2023
Kontakt
Redakce
Inzerce
E-shop
GrapesMag GrapesMag

Přečtěte si

„NETREBA TAK VEĽA, ABY SITUÁCIA VYZERALA INAK,“ HOVORÍ SIMONA TURKOVÁ

MÝTY A FAKTA O SEBELÁSCE ANEB JAK SKUTEČNĚ A EFEKTIVNĚ

GrapesMag GrapesMag
  • INTERVIEW
  • LIFESTYLE
  • FASHION
  • BEAUTY
  • ONLINE & TECH
  • TRAVEL
  • FUN
  • GASTRO
 „VŠECHNO JDE, KDYŽ SE CHCE,” ŘÍKÁ KAREL KVAPIL
INTERVIEW

„VŠECHNO JDE, KDYŽ SE CHCE,” ŘÍKÁ KAREL KVAPIL

Autor: Redakce 25 listopadu, 2020

Být vinařem, a zároveň jíst zdravě a vařit si barevnou kuchyni? Ano, i tak to jde. Fáma, že se po vínu tloustne, je sice pravdivá, avšak má i své ale. Jaké to je starat se o vlastní vinici a jak přišel Karel Kvapil na nápad fotit si každé jídlo, co uvaří?

Na Instagramu se hned pod tvým jménem lidé mohou dozvědět, že žiješ zdravě – shodil jsi už 27 kilo. Zároveň máš vinařství. Jak se ti to daří skloubit?

Časově je to docela náročné, dělat víno pod svojí značkou “po práci”. Víno vyžaduje docela čas a starost, hlavně v toto období hned po vinobraní. Hubnutí s vínem bylo docela těžké skloubit, ale všechno jde, když se chce.

Předpokládáme, že stejnojmenné vinařství ti spadlo do rukou rodinným dědictvím, nebo ne? 

Přesně tak – po otci a otec zase po svém otci. Hodně mě naučili a i dnes pít vína, co dělali děda a taťka, je úžasný pocit. Děda tu už hodně dlouho není a pít víno z roku 1986, co dělal, je krásný pocit a vždy s otcem při ochutnávání zavzpomínáme.

Jaké to je být vinařem? 

Být vinařem je fajn – není to tedy procházka růžovým sadem a jen to pití, ale starost o vinice v průběhu celého roku, náročná práce. Je to ale práce venku na čerstvém vzduchu, tak je to, jak jsem říkal, fajn.

Je těžké mít vinařství, věnovat se tomu a do toho hubnout? 

To docela ano – ale ne tím, že by víno bylo nějak kaloricky zastoupené v mém jídelníčku, spíš časově a nepravidelností jídla při práci.

Říká se, že alkohol je stejně kalorický jako některé pokrmy – je to pravda? A jaký druh vína lidé mohou pít, když se snaží zhubnout? 

To pravda trošku je – já nějak sice na sobě nepozoroval změnu při pití vína, ale když člověk pije dobré víno, tak následně chuť na jídlo je větší. Spousta lidí kupuje vína suchá, a ty jsou podle nich více vhodná do nějakého redukčního jídelníčku, ale když si vezmu suché víno a jeho kalorie a na druhou stranu dám polosladké víno, co má zbytek cukru třeba 20g/l, tak to není takový kalorický skok.

Jak je vinařství Kvapil velké a jaké druhy nabízí?

Mé vinařství je vlastně úplně malé – ročně vyprodukuji asi 4 tisíce lahví vína a odrůdy jsou každý rok z 75 procent stejné – vždy je tam nějaká odrůda, co mě zaujme a zkusím si ji. Ale produkce je různá, co se týče suchých, polosuchých i sladších vín. V dnešní době je populární i Frizzante neboli perlivé víno, a to chutná i mně, tak část produkce je vždy s bublinkami.

Postihla tvé vinařství nějakým způsobem koronavirová pandemie? 

Popravdě, mě to možná i pomohlo – vína posílám zákazníkům kurýrní službou přímo na adresu, kam chtějí. Je to pro ně pohodlnější. Ale samozřejmě, že obor vinařství krize postihla – jsou vinaři, co dodávají výhradně do gastronomických provozů, a ty když nejedou, tak nejde prodej ani jim.

Jak ses dostal k barevné kuchyni? Máme na mysli tvé lákavé fotky jídla a recepty. 

Ze začátku jsem si fotil jídlo kvůli mé nemoci. Abych si pamatoval, co jsem kdy jedl a jestli mi to následně dělalo nějaké problémy. A tak nějak jsem se dostal k tomu, jak vařím dnes – baví mě, když je jídlo barevné, lákavé i na pohled. Potom to mně i okolí chutná.

Čím své uvařené dobroty fotíš? 

Fotím jen mobilem – nějak není čas při vaření to řešit foťákem, a když už fotím výsledek, tak je to šup šup a ještě teplé to sníst.

Z fotek jsme poznali, že máš krásnou rodinku. Jedí všichni všechno, co uvaříš, nebo děti trochu vzdorují?

No, je pravda, že chutě dětí se věkem mění. Mladší dcerka vzdoruje poměrně obstojně – vše, co upeču sladké, sní a maso… no má období, kdy ho moc nemusí. Starší dcerka už je na tom podstatně lépe – ochutná, někdy si dá, někdy si to upraví podle sebe, ale většinu sní. A moje žena – ta měla s různými druhy masa problém, teď už sní taky skoro vše, ale takovou zvěřinu a jehněčí zatím nechce.

Vaříš sám, nebo máš i nějaké pomocníky? 

Pomocníci jsou – hlavně žena, co to po mně vždy uklidí. (smích) Děti mají období, kdy taky chtějí asistovat. Nejvíc mám asi pod nohama pejsky, kteří jsou v kuchyni vždy se mnou a čekají, kdy co kam spadne. (smích)

Vaříš raději sladké, nebo slané? A proč? 

Raději slané – sladké jsem se kvůli hubnutí snažil tak trošku vyřadit, a to se mi docela povedlo. Sem tam ale neodolám ani já a něco si dám.

Připravuješ nějaké speciální recepty i na nadcházející svátky? 

V plánu to je – co ale čas dovolí, to se ještě ukáže. Každopádně mám v plánu jednu věc, co tu moc v okolí není a moc mě láká, ale to zatím nechci prozrazovat.

Jaké je tvé oblíbené roční období? Má na to vliv i provozování vinařství a s tím spojené starosti? 

Asi zima – ne kvůli počasí, ale kvůli tomu, že je více času na rodinu, když ve vinici je méně práce. Ale léto zase miluji kvůli možnosti vaření venku.

Poslední otázku bychom rádi směřovali na náš projekt. Znal jsi BloggersRE už dříve, než jsme tě oslovili? A co na náš projekt říkáš?

Znal jen od letmého vidění – pár věcí jsem přečetl a teď docela pravidelně sleduji a čtu. Projekt je to parádní – díky vám jsem poznal pár dalších zajímavých lidí.


Instagram | Web


Autor: Adéla Lelková (Grapes Magazine), Fotky: Sociální sítě Karla Kvapila, Editace: Deni Hartmannová (Grapes Magazine)

Další

Redakce (Website)

administrator

Napsat komentář Cancel reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

GrapesMag GrapesMag

Online magazín, který ví o všem, co vás zajímá

Kontakt: info@grapesmag.cz

RUBRIKY

Interview
Lifestyle
Fashion
Beauty
Online & Tech
Travel
Fun
Gastro

Rychlé odkazy

Inzerce
Redakce
E-shop
Přidejte se do našeho týmu
Podmínky užívání
Zásady ochrany soukromí

SLEDUJTE NÁS

© 2022 | GrapesMag.cz

Spravovat Souhlas s cookies
Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na webu žije?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}