Neděle 21 duben, 2024
„Pokud tvoříte kvalitní a zajímavý obsah, značky si vás najdou samy,” říká Simona Malková
Fotografie: Se souhlasem Simony Malkové
INTERVIEW

„Pokud tvoříte kvalitní a zajímavý obsah, značky si vás najdou samy,” říká Simona Malková

Foodblogerka a influencerka Simona Malková se k fotografování jídla dostala náhodou. Svou zálibu ve zdravém životním stylu proměnila v práci na plný úvazek a dnes se věnuje především tvorbě receptů pro známé značky, videoreceptům a foodstylingu. Ve svém mladém věku už má na kontě několik úspěchů. Dělá to, co ji baví, sleduje ji přes 70 tisíc fanoušků, a dokonce je spoluautorkou kuchařky Sladké a fit. Co vše nám o sobě prozradila?

Tvůj Instagram je plný inspirace a dobrého jídla, není divu, že máš už přes 70 tisíc sledujících. Jak ses vůbec dostala k tvorbě receptů na sociálních sítích?

Neplánovaně, protože jsem stejně jako moji kamarádi chtěla přidávat na Instagram nějaké fotky, ale selfies mi nikdy nešly. Tak jsem to zkusila s jídlem, ale v 15 nebo 16 letech jsem absolutně neuměla vařit, takže to byly víceméně jen fotky ovesných kaší. Postupně jsem však začala péct a lidi to začalo zajímat a bavit.

Napadlo tě někdy, když jsi začínala, že budeš tak úspěšná? Čím si myslíš, že sis získala tak velké publikum?

Rozhodně ne, tehdy ještě neexistoval koncept influencerů, foodblogerů bylo jen pár a nikoho, alespoň na Slovensku, to neživilo full-time. Určitě jsem vystihla správnou dobu, protože na Instagramu se jídlu věnovalo jen pár lidí a pomohly mi i konzistence a originální recepty.

Tvá záliba ve vytváření zajímavých receptů se proměnila v práci na plný úvazek. Dnes tvoříš recepty pro mnoho známých značek jako například Gym Beam, Fitclan nebo Terno. Jak ses k těmto spolupracím dostala?

Přišel mi e-mail. (smích) O spolupráce téměř nikdy nepíšu – ty správné značky si vás najdou samy, pokud tvoříte kvalitní a zajímavý obsah.

Fotografie: Se souhlasem Simony Malkové

Jak taková spolupráce vlastně probíhá? Máš při vymýšlení receptů volnou ruku, nebo pracuješ podle zadání?

Každý klient je jiný. S některými v podstatě ani nemusím komunikovat, máme jen stanovený počet receptů na měsíc a oni mi důvěřují natolik, že mám absolutní volnost. Jiní po mně chtějí více nápadů a finální výběr je na nich. A jsou i tací, kteří si jídla vymýšlejí sami a na mně je provedení.

Čím nebo kým se při tvorbě tolika receptů inspiruješ? Je to nějaký slavný šéfkuchař, maminka, kuchařky nebo blog?

Největším pomocníkem je pro mě určitě internet a sociální sítě, ale pomáhám si také rodinnými recepty, časopisy o vaření nebo jídelními lístky restaurací.

Bez kterých ingrediencí se v kuchyni neobejdeš? A jsou nějaké ingredience, které naopak nesnášíš?

Miluji luštěniny, zeleninu, tvaroh a ovesné vločky. Nesnáším vnitřnosti a nejsem velkým příznivcem masa – s výjimkou ryb a drůbeže.

Máš nějaká oblíbená místa, kde se dá dobře najít? Jsou restaurace a kavárny, do kterých se ráda vracíš?

Miluji dobré restaurace a kavárny – kromě samotného jídla a pití je to pro mě relax, protože nemusím chvíli vařit (smích), a zároveň a zdroj inspirace. Z bratislavských kaváren zbožňuji Soren a Lot Coffee, z restaurací Bistronomy, Fach, Iasai, Urban House, Bistro Suvlaki, Bambus Bistro a Lacinku na Šancové.

Fotografie: Se souhlasem Simony Malkové

Víme o tobě, že ráda cestuješ, poznáváš nové země, a samozřejmě i jejich typická jídla. Která kuchyně tě zaujala a jaké nejlepší jídlo jsi ochutnala?

Italské kuchyni se vyrovná máloco – jejich těstoviny bych mohla jíst od rána do večera. Zbožňuji také mořské plody, ale ty jím jen v přímořských destinacích, moc mi chutnaly na Madeiře a Azorech. Finská kuchyně je sice netradiční, ale také výborná – mým největším favoritem je určitě lososová polévka.

Mezi nejlepší jídla bych zařadila právě finskou polévku, smaženou rybu s marakujovou omáčkou z Madeiry, kardamomové uzlíky z Tallinnu a cheesecake z Azor.

Máš jako milovnice zdravého životního stylu i ty někdy chuť na jídlo z fastfoodů a obecně „junk food”?

Mám ráda pizzu, víno, a rozhodně neodmítnu tradiční jídla jako svíčková. Nemá smysl si něco zakazovat, ale tato jídla zkrátka netvoří základ mého jídelníčku. Typické fastfoody jím jen v ojedinělých případech – nikdy mi moc nechutnaly.

Co je tvé aktuální „guilty pleasure”?

5 hodin u Netflixu se sklenkou vína a chipsy Slovakia zlehka ochucenými karamelizovanou cibulkou. (smích)

Fotografie: Se souhlasem Simony Malkové

Kdybychom měli ochutnat jedno z tvých jídel, které by to bylo? Je nějaký recept, ke kterému se i ty stále ráda vracíš?

Mojí největší láskou jsou těstoviny z jednoho hrnce – nemůžu se jich nabažit a ingredience na ně mám vždy doma… Už asi rok je vařím opravdu každý týden. (smích) Čočková polévka a čočkové kari jsou taky stálicemi. Nejlepší jídla jsou prostě hotová do 20 minut.

Na svém Instagramu sdílíš spoustu rad a receptů. Jsou věci, které si necháváš jen pro sebe?

Soukromí jako takové – na Instagramu obvykle nezveřejňuji své přátele a rodinu, negativní věci si také víceméně nechávám pro sebe… Můj profil má být hlavně o jídle, případně o inspiraci na cesty.

Obdivujeme tě, že jsi toho ve svém mladém věku tolik dokázala. Kromě silné fanouškovské základny na Instagramu spolupracuješ se známými značkami a jsi spoluautorkou kuchařky Sladké a fit. Je ještě něco, čeho bys chtěla dosáhnout? Další kuchařky? Vlastního pořadu o vaření?

Moc děkuji. Mým velkým snem je právě mít vlastní kuchařku – Sladké a fit prošlo nakladatelstvím, takže tomu momentálně věnuji hodně času… A pokud vše půjde podle plánu, měla by být dostupná před Vánoci.


Instagram

Napsat komentář