Pátek 29 září, 2023
Redakce
Inzerce
Kontakt
GrapesMag GrapesMag

PŘEČTĚTE SI

Vrstvený outfit: Jak nosit sukni přes kalhoty?

„Víc mě těší představa, že by moje snové kousky nosili

Jaké podcasty si oblíbila naše redakce?

Zářijový prodloužený víkend: Kde ho strávit?

„V tvorbě si dovolím pravidla porušovat, experimentovat, stavět věci na

GrapesMag GrapesMag
  • INTERVIEW
  • LIFESTYLE
  • FASHION
  • BEAUTY
  • ONLINE & TECH
  • TRAVEL
  • FUN
  • GASTRO
 „Pokud tvoříte kvalitní a zajímavý obsah, značky si vás najdou samy,” říká Simona Malková
Fotografie: Se souhlasem Simony Malkové
INTERVIEW

„Pokud tvoříte kvalitní a zajímavý obsah, značky si vás najdou samy,” říká Simona Malková

Autor: Dominika Blchová 16 září, 2023

Foodblogerka a influencerka Simona Malková se k fotografování jídla dostala náhodou. Svou zálibu ve zdravém životním stylu proměnila v práci na plný úvazek a dnes se věnuje především tvorbě receptů pro známé značky, videoreceptům a foodstylingu. Ve svém mladém věku už má na kontě několik úspěchů. Dělá to, co ji baví, sleduje ji přes 70 tisíc fanoušků, a dokonce je spoluautorkou kuchařky Sladké a fit. Co vše nám o sobě prozradila?

Tvůj Instagram je plný inspirace a dobrého jídla, není divu, že máš už přes 70 tisíc sledujících. Jak ses vůbec dostala k tvorbě receptů na sociálních sítích?

Neplánovaně, protože jsem stejně jako moji kamarádi chtěla přidávat na Instagram nějaké fotky, ale selfies mi nikdy nešly. Tak jsem to zkusila s jídlem, ale v 15 nebo 16 letech jsem absolutně neuměla vařit, takže to byly víceméně jen fotky ovesných kaší. Postupně jsem však začala péct a lidi to začalo zajímat a bavit.

Napadlo tě někdy, když jsi začínala, že budeš tak úspěšná? Čím si myslíš, že sis získala tak velké publikum?

Rozhodně ne, tehdy ještě neexistoval koncept influencerů, foodblogerů bylo jen pár a nikoho, alespoň na Slovensku, to neživilo full-time. Určitě jsem vystihla správnou dobu, protože na Instagramu se jídlu věnovalo jen pár lidí a pomohly mi i konzistence a originální recepty.

Tvá záliba ve vytváření zajímavých receptů se proměnila v práci na plný úvazek. Dnes tvoříš recepty pro mnoho známých značek jako například Gym Beam, Fitclan nebo Terno. Jak ses k těmto spolupracím dostala?

Přišel mi e-mail. (smích) O spolupráce téměř nikdy nepíšu – ty správné značky si vás najdou samy, pokud tvoříte kvalitní a zajímavý obsah.

Fotografie: Se souhlasem Simony Malkové

Jak taková spolupráce vlastně probíhá? Máš při vymýšlení receptů volnou ruku, nebo pracuješ podle zadání?

Každý klient je jiný. S některými v podstatě ani nemusím komunikovat, máme jen stanovený počet receptů na měsíc a oni mi důvěřují natolik, že mám absolutní volnost. Jiní po mně chtějí více nápadů a finální výběr je na nich. A jsou i tací, kteří si jídla vymýšlejí sami a na mně je provedení.

Čím nebo kým se při tvorbě tolika receptů inspiruješ? Je to nějaký slavný šéfkuchař, maminka, kuchařky nebo blog?

Největším pomocníkem je pro mě určitě internet a sociální sítě, ale pomáhám si také rodinnými recepty, časopisy o vaření nebo jídelními lístky restaurací.

Bez kterých ingrediencí se v kuchyni neobejdeš? A jsou nějaké ingredience, které naopak nesnášíš?

Miluji luštěniny, zeleninu, tvaroh a ovesné vločky. Nesnáším vnitřnosti a nejsem velkým příznivcem masa – s výjimkou ryb a drůbeže.

Máš nějaká oblíbená místa, kde se dá dobře najít? Jsou restaurace a kavárny, do kterých se ráda vracíš?

Miluji dobré restaurace a kavárny – kromě samotného jídla a pití je to pro mě relax, protože nemusím chvíli vařit (smích), a zároveň a zdroj inspirace. Z bratislavských kaváren zbožňuji Soren a Lot Coffee, z restaurací Bistronomy, Fach, Iasai, Urban House, Bistro Suvlaki, Bambus Bistro a Lacinku na Šancové.

Fotografie: Se souhlasem Simony Malkové

Víme o tobě, že ráda cestuješ, poznáváš nové země, a samozřejmě i jejich typická jídla. Která kuchyně tě zaujala a jaké nejlepší jídlo jsi ochutnala?

Italské kuchyni se vyrovná máloco – jejich těstoviny bych mohla jíst od rána do večera. Zbožňuji také mořské plody, ale ty jím jen v přímořských destinacích, moc mi chutnaly na Madeiře a Azorech. Finská kuchyně je sice netradiční, ale také výborná – mým největším favoritem je určitě lososová polévka.

Mezi nejlepší jídla bych zařadila právě finskou polévku, smaženou rybu s marakujovou omáčkou z Madeiry, kardamomové uzlíky z Tallinnu a cheesecake z Azor.

Máš jako milovnice zdravého životního stylu i ty někdy chuť na jídlo z fastfoodů a obecně „junk food”?

Mám ráda pizzu, víno, a rozhodně neodmítnu tradiční jídla jako svíčková. Nemá smysl si něco zakazovat, ale tato jídla zkrátka netvoří základ mého jídelníčku. Typické fastfoody jím jen v ojedinělých případech – nikdy mi moc nechutnaly.

Co je tvé aktuální „guilty pleasure”?

5 hodin u Netflixu se sklenkou vína a chipsy Slovakia zlehka ochucenými karamelizovanou cibulkou. (smích)

Fotografie: Se souhlasem Simony Malkové

Kdybychom měli ochutnat jedno z tvých jídel, které by to bylo? Je nějaký recept, ke kterému se i ty stále ráda vracíš?

Mojí největší láskou jsou těstoviny z jednoho hrnce – nemůžu se jich nabažit a ingredience na ně mám vždy doma… Už asi rok je vařím opravdu každý týden. (smích) Čočková polévka a čočkové kari jsou taky stálicemi. Nejlepší jídla jsou prostě hotová do 20 minut.

Na svém Instagramu sdílíš spoustu rad a receptů. Jsou věci, které si necháváš jen pro sebe?

Soukromí jako takové – na Instagramu obvykle nezveřejňuji své přátele a rodinu, negativní věci si také víceméně nechávám pro sebe… Můj profil má být hlavně o jídle, případně o inspiraci na cesty.

Obdivujeme tě, že jsi toho ve svém mladém věku tolik dokázala. Kromě silné fanouškovské základny na Instagramu spolupracuješ se známými značkami a jsi spoluautorkou kuchařky Sladké a fit. Je ještě něco, čeho bys chtěla dosáhnout? Další kuchařky? Vlastního pořadu o vaření?

Moc děkuji. Mým velkým snem je právě mít vlastní kuchařku – Sladké a fit prošlo nakladatelstvím, takže tomu momentálně věnuji hodně času… A pokud vše půjde podle plánu, měla by být dostupná před Vánoci.


Instagram

Předchozí
Další

Dominika Blchová

author

Napsat komentář Cancel reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

MOHLO BY SE TAKÉ LÍBIT Stories for you
FASHION

Vrstvený outfit: Jak nosit sukni přes kalhoty?

Autor: Dominika Blchová 29 září, 2023

Některé trendy se na první pohled zdají být trochu zvláštní. A to nejen kvůli módě Y2K, ale především kvůli ochotě experimentovat. Vhodné pro každého, kdo

INTERVIEW

„Víc mě těší představa, že by moje snové kousky nosili obyčejní lidé, a ne ikony,“ říká Alexandra Kopúnek

Autor: Dominika Blchová 28 září, 2023

Za značkou KHAKU stojí Alexandra Kopúnek z Bratislavy, která nyní žije a tvoří v Brně. Pod jejíma rukama vznikají unikátní kimona s charakterem, a jak sama

FUN ONLINE & TECH

Jaké podcasty si oblíbila naše redakce?

Autor: Redakce 27 září, 2023

Na podcastech je skvělé, že je můžete poslouchat kdykoli a kdekoli. Ať už jdete do práce, na procházku, nebo uklízíte – vzrušující rozhovory, technologické novinky

GrapesMag GrapesMag

Víme o všem, co vás zajímá

Kontakt: info@grapesmag.cz

RUBRIKY

Interview
Lifestyle
Fashion
Beauty
Online & Tech
Travel
Fun
Gastro

Rychlé odkazy

Inzerce
Redakce
Kontakt
Přidejte se do našeho týmu
Podmínky užívání
Zásady ochrany soukromí

SLEDUJTE NÁS

© 2023 | GrapesMag.cz

Spravovat Souhlas s cookies
Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na webu žije?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}