Leštit kůži banánovými slupkami, hnojit kávovou sedlinou, využít starý chléb? Tyto důmyslné „hacky“ vnesou do vašeho života více udržitelnosti. Rychle a snadno. Už jste o tom slyšeli?
Na některé problémy v životě existují velmi snadná, kreativní a praktická řešení – tzv. life hacky. Mohou nejen vyřešit problémy, ale také nám pomoci usnadnit každodenní život, žít udržitelněji a ušetřit peníze. Zde je 6 triků, které skutečně fungují a stojí za vyzkoušení.
Použijte zbytky zeleniny
Rádi jíte mrkev, červenou řepu, ředkvičky nebo kedlubny, ale listy a zelené části končí v kompostu? Právě ty mohou chutnat nejlépe. Navíc jsou zdravé. Zbytky řepy, ředkviček a mrkve můžete použít do pesta nebo zeleného smoothie. Stonky petržele, zelené části pórku, cibule a mrkve můžete použít jako základ pro zeleninový vývar nebo polévku, a zároveň se vyhnout plýtvání potravinami.
Přírodní hnojivo z kávy a skořápek
Kávová sedlina je vhodná jako hnojivo pro pěstovanou zeleninu a pokojové rostliny, protože obsahuje velké množství minerálních látek. Přestože kávová sedlina může mít kyselý účinek, lze jej zmírnit přimícháním rozdrcených vaječných skořápek.
Čerstvá vůně
Osvěžovače vzduchu si můžete snadno vyrobit i sami. Stačí nádobu nebo rozprašovač vypláchnout, naplnit vodou, přidat jedlou sodu a několik kapek esenciálního oleje. Vůně levandule nebo pomerančového oleje osvěží vzduch a jedlá soda neutralizuje nepříjemné pachy.
Banánová slupka proti bradavicím a na kůži
Banány obsahují cenné vitaminy, minerály a antioxidanty. Věděli jste ale, že se pomocí banánových slupek můžete zbavit bradavic na rukou a nohou? Odřízněte kousek slupky, přiložte ji na postižené místo, omotejte obvazem a nechte působit přes noc. Tento postup opakujte, dokud bradavice nezmizí.
Věděli jste, že… banánové slupky jsou také skvělé na leštění kožených bot nebo tašek?
Trik na starý chléb
Chléb může rychle oschnout a ztvrdnout. To však neznamená, že ho musíte okamžitě vyhodit. I na starý chléb existuje několik skvělých receptů – například na toasty, krutony do polévky nebo chléb ve vajíčku.
Těstoviny a omáčka v jedné pánvi
Ve skutečnosti není vůbec nutné připravovat těstoviny s omáčkou v oddělených pánvích. Pokud totiž vaříte vše dohromady, šetříte energii i vodu. Všechny ingredience na omáčku dejte do velkého hrnce spolu s několika šálky vody. Přidejte těstoviny. Společně vařte, dokud těstoviny nejsou „al dente“. Hotovo!
Jaké “life hacky” znáte a používáte vy?
$content$