V létě bývá naše pleť bezchybná, ale na podzim a v zimě je bledší a sušší. Připravili jsme pro vás pět nejlepších potravin a receptů, které vám pomohou udržet vaši pleť zdravou a krásnou i po létě. Jaké to jsou?
Avokádo
Živiny obsažené v avokádu zajišťují zářivou pleť a tuky v něm obsažené podporují hydrataci. Toto krémově zelené ovoce navíc působí proti stárnutí – uvnitř i navenek. Avokádo obsahuje vitamin C a vitamin E, které pomáhají chránit pokožku před poškozením, a vitamin C navíc přispívá k tvorbě kolagenu.
Ingredience na 2 porce:
- 2 středně velké sladké brambory
- 1 avokádo
- trocha limetkové šťávy
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžíce arašídového másla
- sůl a pepř
- chilli vločky a sezamová semínka (volitelné)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve velkém hrnci přiveďte sladké brambory k varu a přikryté pokličkou je vařte, dokud nezměknou – asi 15 minut.
- Uvařené brambory položte je na plech a pokapejte lžící olivového oleje a špetkou soli. Pečte 35-40 minut nebo dokud nebudou dostatečně měkké na kaši. Vyjměte z trouby, lehce rozmačkejte dnem sklenice a vraťte do trouby asi na 10 minut, dokud nebudou dokřupava.
- Mezitím pomocí mixéru rozmixujte dužinu avokáda na guacamole s půl lžící olivového oleje, limetkovou šťávou, solí a pepřem. Zbývající avokádo nakrájejte.
- Zbylým olivovým olejem, arašídovým máslem, guacamole a plátky avokáda pokapejte rozmačkané sladké brambory a případně je ozdobte chilli a sezamovými semínky.
Dýně
Živiny obsažené v dýni podporují obnovu buněk pokožky, vitamin C působí protizánětlivě a dýně má celkově i vysoký obsah hořčíku, který posiluje imunitní systém a chrání srdce.
Ingredience na 2 porce:
- 1 máslová dýně (cca 500 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce pasty harissa
- trocha soli
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 šálky baby špenátu
- 50 g sýra feta
- hrst semínek granátového jablka
- hrst pistácií
Postup:
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Dýni nakrájejte na kostky a položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Dýni smíchejte se lžící olivového oleje, pastou harissa a trochou soli. Pečte ji 40-45 minut dozlatova, přičemž ji asi po 20 minutách obraťte.
- Dýni vložte do velké servírovací mísy, vmíchejte červený vinný ocet a zbylý olivový olej.
- Nakonec ozdobte baby špenátem, sýrem feta, semínky granátového jablka a pistáciemi.
Bobule
Bobule jsou skvělé antioxidanty, které působí proti stárnutí pleti. Zejména borůvky a bobule acai jsou bohaté na vlákninu a vitamin A.
Ingredience na 2 porce:
- 3 lžíce chia semínek
- 1/2 šálku mandlového mléka
- 1/2 šálku borůvek
- 1 lžíce citronové kůry
- lněné semínko a ořechy na ozdobení
Postup:
- Borůvky a citronovou kůru rozmačkejte vidličkou. Směs dejte do mísy a vmíchejte mléko.
- Směs ovoce a mléka nalijte do malých skleniček nebo misek a vmíchejte chia semínka, dokud se dobře nespojí.
- Přikryjte a nechte v chladničce přes noc, nebo alespoň dvě hodiny. Před podáváním směs znovu promíchejte a ozdobte bobulovým ovocem, lněnými semínky a ořechy podle chuti.
Vlašské ořechy
Tyto ořechy obsahují esenciální mastné kyseliny, například omega 3, které hydratují a vyhlazují pokožku. Ořechy jsou také vynikajícím zdrojem zinku, který působí jako imunitní ochrana a pomáhá snižovat záněty. Obsažený biotin, nazývaný také vitamin H, je důležitý pro vývoj kůže, vlasů a nehtů.
Ingredience na 2 porce:
- 50 g vlašských ořechů
- 300 g baby špenátu
- 3 fíky
- 50 g kozího sýra
- 2 snítky rozmarýnu
- šťáva z poloviny pomeranče
- nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 1 lžička medu
- 1 lžička mletého černého pepře
- špetka soli
- 1 lžíce sirupu podle chuti (datlový, agávový)
Postup:
- Vlašské ořech pražte několik minut na pánvi na mírném ohni.
- Očistěte špenát a vložte ho do velké salátové mísy. Fíky nakrájejte na osminky a položte je na špenát. Sýr nakrájejte na kostičky a salát posypte vlašskými ořechy a rozmarýnem.
- V jiné míse dobře promíchejte zbylé ingredience na omáčku a přelijte jí salát, poté jej podle chuti ozdobte sirupem.
Růžičková kapusta
Růžičková kapusta není každému po chuti, ale je obzvláště bohatá na vitamin C, který pomáhá posilovat imunitní systém a vykouzlit zářivou pleť. Kromě toho vitamin C podporuje také tvorbu kolagenu, který působí proti vráskám. Růžičková kapusta je rostlinným zdrojem železa, vápníku, draslíku a fosforu, tedy všech živin a minerálů, které přispívají k dobrému zdraví pleti.
Ingredience na 2 porce:
- 500 g růžičkové kapusty
- 1 lžíce miso pasty
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce jablečného octa
- špetka červené papriky
- špetka česnekového prášku
- půl lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje
- trocha sezamových semínek na ozdobení
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve velké míse smíchejte miso pastu, javorový sirup, jablečný ocet, červenou papriku, česnekový prášek a sůl.
- Očistěte růžičkovou kapustu a rozkrojte ji na poloviny.
- Pokapejte je olivovým olejem a pečte řeznou stranou dolů na plechu 15-20 minut. Vyjměte z trouby a přidejte do připravené miso omáčky. Vraťte růžičkovou kapustu zpět do trouby na dalších 5 minut. Pak už jen ozdobte sezamovými semínky.
Tak který recept využijete?
$content$