Čtvrtek 03.10.2024
Soul Food: 5 skvělých receptů pro krásnou pokožku po létě
Fotografie: Pexels (pexels.com)
BEAUTY GASTRO

Soul Food: 5 skvělých receptů pro krásnou pokožku po létě

V létě bývá naše pleť bezchybná, ale na podzim a v zimě je bledší a sušší. Připravili jsme pro vás pět nejlepších potravin a receptů, které vám pomohou udržet vaši pleť zdravou a krásnou i po létě. Jaké to jsou?

Avokádo

Živiny obsažené v avokádu zajišťují zářivou pleť a tuky v něm obsažené podporují hydrataci. Toto krémově zelené ovoce navíc působí proti stárnutí – uvnitř i navenek. Avokádo obsahuje vitamin C a vitamin E, které pomáhají chránit pokožku před poškozením, a vitamin C navíc přispívá k tvorbě kolagenu.

Ingredience na 2 porce:

  • 2 středně velké sladké brambory
  • 1 avokádo
  • trocha limetkové šťávy
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 lžíce arašídového másla
  • sůl a pepř
  • chilli vločky a sezamová semínka (volitelné)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Ve velkém hrnci přiveďte sladké brambory k varu a přikryté pokličkou je vařte, dokud nezměknou – asi 15 minut.
  3. Uvařené brambory položte je na plech a pokapejte lžící olivového oleje a špetkou soli. Pečte 35-40 minut nebo dokud nebudou dostatečně měkké na kaši. Vyjměte z trouby, lehce rozmačkejte dnem sklenice a vraťte do trouby asi na 10 minut, dokud nebudou dokřupava.
  4. Mezitím pomocí mixéru rozmixujte dužinu avokáda na guacamole s půl lžící olivového oleje, limetkovou šťávou, solí a pepřem. Zbývající avokádo nakrájejte. 
  5. Zbylým olivovým olejem, arašídovým máslem, guacamole a plátky avokáda pokapejte rozmačkané sladké brambory a případně je ozdobte chilli a sezamovými semínky.

Dýně

Živiny obsažené v dýni podporují obnovu buněk pokožky, vitamin C působí protizánětlivě a dýně má celkově i vysoký obsah hořčíku, který posiluje imunitní systém a chrání srdce.

Ingredience na 2 porce:

  • 1 máslová dýně (cca 500 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce pasty harissa
  • trocha soli
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 šálky baby špenátu
  • 50 g sýra feta
  • hrst semínek granátového jablka
  • hrst pistácií

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Dýni nakrájejte na kostky a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Dýni smíchejte se lžící olivového oleje, pastou harissa a trochou soli. Pečte ji 40-45 minut dozlatova, přičemž ji asi po 20 minutách obraťte.
  4. Dýni vložte do velké servírovací mísy, vmíchejte červený vinný ocet a zbylý olivový olej.
  5. Nakonec ozdobte baby špenátem, sýrem feta, semínky granátového jablka a pistáciemi.

Bobule

Bobule jsou skvělé antioxidanty, které působí proti stárnutí pleti. Zejména borůvky a bobule acai jsou bohaté na vlákninu a vitamin A.

Ingredience na 2 porce:

  • 3 lžíce chia semínek
  • 1/2 šálku mandlového mléka
  • 1/2 šálku borůvek
  • 1 lžíce citronové kůry
  • lněné semínko a ořechy na ozdobení

Postup:

  1. Borůvky a citronovou kůru rozmačkejte vidličkou. Směs dejte do mísy a vmíchejte mléko.
  2. Směs ovoce a mléka nalijte do malých skleniček nebo misek a vmíchejte chia semínka, dokud se dobře nespojí.
  3. Přikryjte a nechte v chladničce přes noc, nebo alespoň dvě hodiny. Před podáváním směs znovu promíchejte a ozdobte bobulovým ovocem, lněnými semínky a ořechy podle chuti.

Vlašské ořechy

Tyto ořechy obsahují esenciální mastné kyseliny, například omega 3, které hydratují a vyhlazují pokožku. Ořechy jsou také vynikajícím zdrojem zinku, který působí jako imunitní ochrana a pomáhá snižovat záněty. Obsažený biotin, nazývaný také vitamin H, je důležitý pro vývoj kůže, vlasů a nehtů.

Ingredience na 2 porce:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 300 g baby špenátu
  • 3 fíky
  • 50 g kozího sýra
  • 2 snítky rozmarýnu
  • šťáva z poloviny pomeranče
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • špetka soli
  • 1 lžíce sirupu podle chuti (datlový, agávový)

Postup:

  1. Vlašské ořech pražte několik minut na pánvi na mírném ohni.
  2. Očistěte špenát a vložte ho do velké salátové mísy. Fíky nakrájejte na osminky a položte je na špenát. Sýr nakrájejte na kostičky a salát posypte vlašskými ořechy a rozmarýnem.
  3. V jiné míse dobře promíchejte zbylé ingredience na omáčku a přelijte jí salát, poté jej podle chuti ozdobte sirupem.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta není každému po chuti, ale je obzvláště bohatá na vitamin C, který pomáhá posilovat imunitní systém a vykouzlit zářivou pleť. Kromě toho vitamin C podporuje také tvorbu kolagenu, který působí proti vráskám. Růžičková kapusta je rostlinným zdrojem železa, vápníku, draslíku a fosforu, tedy všech živin a minerálů, které přispívají k dobrému zdraví pleti.

Ingredience na 2 porce:

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 lžíce miso pasty
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • špetka červené papriky
  • špetka česnekového prášku
  • půl lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trocha sezamových semínek na ozdobení

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte miso pastu, javorový sirup, jablečný ocet, červenou papriku, česnekový prášek a sůl.
  3. Očistěte růžičkovou kapustu a rozkrojte ji na poloviny.
  4. Pokapejte je olivovým olejem a pečte řeznou stranou dolů na plechu 15-20 minut. Vyjměte z trouby a přidejte do připravené miso omáčky. Vraťte růžičkovou kapustu zpět do trouby na dalších 5 minut. Pak už jen ozdobte sezamovými semínky.

Tak který recept využijete?

Napsat komentář