Středa 22 března, 2023
Kontakt
Redakce
Inzerce
E-shop
GrapesMag GrapesMag

Přečtěte si

„NETREBA TAK VEĽA, ABY SITUÁCIA VYZERALA INAK,“ HOVORÍ SIMONA TURKOVÁ

MÝTY A FAKTA O SEBELÁSCE ANEB JAK SKUTEČNĚ A EFEKTIVNĚ

GrapesMag GrapesMag
  • INTERVIEW
  • LIFESTYLE
  • FASHION
  • BEAUTY
  • ONLINE & TECH
  • TRAVEL
  • FUN
  • GASTRO
 VEĽKONOČNÝ KOLÁČ: TENTO ROK TROCHU INAK!
GASTRO

VEĽKONOČNÝ KOLÁČ: TENTO ROK TROCHU INAK!

Autor: Dominika Blchová 1 dubna, 2021

Aký je tradičný veľkonočný koláč? To povedať nemôžeme, pretože chute sú rôzne a každý má rád niečo iné. Jedna vec je však istá – veľkonočný koláč chutí najlepšie, keď sa upečie doma. A tento rok to môže byť dokonca aj niečo špeciálne – zo Švajčiarska!

Veľkonočný zajac patrí aj na švajčiarsky veľkonočný stôl. Avšak na Veľkú noc si niektorí pochutnávajú na koláči s krupicou, iní tvrdia, že k veľkonočným koláčom tradične patrí ryža. 

Veľkonočnou tradíciou vo Švajčiarsku je veľkonočný koláč, ktorý pozostáva z krehkého cesta a ryžového nákypualebo krupicovej plnky. Originál bohužiaľ nie je vegánsky, má veľa vajec, a preto som musela vymyslieť alternatívu. 

Švajčiarsky veľkonočný koláč

(na cca priemer 24cm formičku)

Cesto

  • 250 g špaldovej múky
  • 90 ml slnečnicového oleja
  • 2-3 lyžice studenej vody
  • 1 štipku soli
  • 1 polievková lyžica cukru

Plnka

  • 80 g ryže (alebo ryžový puding / mliečna ryža)
  • ovsené mlieko (cca 3-4 dl podľa ryže)
  • štipka soli
  • štipka mletej kurkumy
  • 250 g tofu
  • 100 g cukru
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 100 g mletých olúpaných mandlí
  • 1 citrón
  • 1 hrsť hrozienok (podľa chuti)

Postup

  1. Na cesto si v miske zmiešame múku, cukor a soľ. Pridáme olej a mixérom mixujeme. Po dúškoch pridáme studenú vodu a (najlepšie) rukami rýchlo vypracujeme na hladké cesto. Vyvaľkáme a vložíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Necháme odpočívať v chladničke.
  2. Ryžový puding s ovseným mliekom, soľou a kurkumou privedieme do varu a varíme, kým ryža nie je mäkká (20 až 35 minút). Každú chvíľu premiešame, najmä na koniec a podľa potreby dolejeme ovseného mlieka. Na konci by mala byť ryža úplne navlhnutá mliekom.
  3. Tofu s olejom rozmixujeme, vmiešame mleté ​​mandle a cukor.
  4. Citrónovú kôru nastrúhame a pridáme do plnky.
  5. Teraz do plnky pridáme ryžový nákyp a vmiešame.
  6. Na cesto poukladáme hrozienka a potom ho zalejeme plnkou a lyžicou vyhladíme.
  7. Veľkonočný koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 55-60 minút.
  8. Necháme úplne vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Podávame ihneď.

Tip: Na prípravu cesta môžete použiť aj rastlinný margarín namiesto tofu a oleja. Ak nemáte radi hrozienka, jednoducho ich vynechajte. 

Poznáte švajčiarske koláče, vyskúšali ste už nejaké? Čo nebude chýbať na vašom veľkonočnom stole?

Předchozí
Další

Dominika Blchová

author

Napsat komentář Cancel reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

GrapesMag GrapesMag

Online magazín, který ví o všem, co vás zajímá

Kontakt: info@grapesmag.cz

RUBRIKY

Interview
Lifestyle
Fashion
Beauty
Online & Tech
Travel
Fun
Gastro

Rychlé odkazy

Inzerce
Redakce
E-shop
Přidejte se do našeho týmu
Podmínky užívání
Zásady ochrany soukromí

SLEDUJTE NÁS

© 2022 | GrapesMag.cz

Spravovat Souhlas s cookies
Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na webu žije?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}