Neděle 14.07.2024
Velikonoční koláč: Tento rok trochu jinak!
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Velikonoční koláč: Tento rok trochu jinak!

Jaký je tradiční velikonoční koláč? To nedokážeme říct, protože chutě jsou různé a každý má rád něco jiného. Jedno je však jisté – velikonoční koláč chutná nejlépe, když je upečený doma. A letos to může být dokonce něco speciálního – ze Švýcarska!

Na švýcarský velikonoční stůl patří také velikonoční zajíček. Někteří si však o Velikonocích pochutnávají na koláči s krupicí, jiní tvrdí, že velikonoční koláče tradičně obsahují rýži.

Velikonoční tradicí ve Švýcarsku je velikonoční koláč, který se skládá z křehkého těsta a rýžového nákypu nebo krupicové náplně. Originál bohužel není veganský, obsahuje hodně vajec, proto vám přinášíme alternativu.

Švýcarský velikonoční koláč

(pro formu o průměru cca 24 cm)

Těsto

  • 250 g špaldové mouky
  • 90 ml slunečnicového oleje
  • 2-3 lžíce studené vody
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce cukru
Fotografie: Pexels (pexels.com)

Náplň

  • 80 g rýže (nebo rýžového nákypu/mléčné rýže)
  • ovesné mléko (cca 3-4 dl v závislosti na druhu rýže)
  • špetka soli
  • špetka mleté kurkumy
  • 250 g tofu
  • 100 g cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 g mletých loupaných mandlí
  • 1 citron
  • 1 hrst rozinek (podle chuti)

Postup

  1. Na těsto smíchejte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte olej a promíchejte mixérem. Po troškách přidávejte studenou vodu a (nejlépe) rukama rychle vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho a vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Nechejte odpočinout v lednici.
  2. Rýžový nákyp s ovesným mlékem, solí a kurkumou přiveďte k varu a vařte, dokud rýže nezměkne (20 až 35 minut). Občas promíchejte, zejména na konci, a podle potřeby přidejte ovesné mléko. Na konci by měla být rýže zcela zvlhčená mlékem.
  3. Tofu rozmixujte s olejem, vmíchejte mleté mandle a cukr.
  4. Nastrouhejte citronovou kůru a přidejte ji do náplně.
  5. Nyní do náplně přidejte rýžový nákyp a promíchejte.
  6. Na těsto dejte rozinky a poté na něj lžící naneste náplň a uhlaďte ji lžící.
  7. Velikonoční koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 55-60 minut.
  8. Nechte zcela vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem. Podávejte ihned.

Tip: Místo tofu a oleje můžete k přípravě těsta použít rostlinný margarín. Pokud nemáte rádi rozinky, jednoduše je vynechejte.

Znáte švýcarské koláče a zkoušeli jste už nějaké? Co nebude chybět na vašem velikonočním stole?

Napsat komentář