Neděle 14 duben, 2024
Kopřiva není jen plevel! Proč a jak ji dostat do své kuchyně?
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Kopřiva není jen plevel! Proč a jak ji dostat do své kuchyně?

Kopřiva je žahavá rostlina, která při dotyku způsobuje bolest a svědění. Většinou je považovaná za pouhý plevel, ovšem stejně jako například sedmikráska či fenykl má léčivé účinky. Nejznámějším druhem je kopřiva dvoudomá. Jaké má využití? Dostaňte ji i do své kuchyně!

Jarní kopřivová omáčka 

Kopřiva dvoudomá se používá při onemocnění kloubů, chudokrevnosti, akné či vyrážce. Dá se také používat jako špenát. Nejvhodnější pro využití v kuchyni jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. Využívány jsou hlavně listy, nicméně uplatnění nachází i nať nebo oddenek, ve kterých jsou obsaženy flavonoidy, fenolkarbonové kyseliny a velké množství minerálních látek. Ideální období jejich sběru představuje jaro do konce května. 

Co budete potřebovat?

  • 2 hrsti mladých jarních kopřiv
  • 100 gramů másla
  • 1 sladkou smetanu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetku muškátového květu
  • sůl
  • ½ půl litru vývaru
  • 2 žloutky

Jak omáčku uvaříte? 

Kopřivy opláchnete, nasekáte najemno a podusíte je v rozpuštěném másle. Pak zalijete vývarem a povaříte. 

Ve smetaně rozmícháte mouku a přilejete do základu s kopřivami. Přidáte sůl, česnek, muškátový květ a 20 minut necháte povařit. A jako poslední do omáčky zašleháte syrové žloutky, ty ovšem už nevaříte. 

Omáčku můžete servírovat třeba k telecímu anebo jehněčímu masu.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Úžasný kopřivový čaj 

Kopřiva dvoudomá je široce využívána jako léčivka, jejíž účinky jsou známe už od starověké antiky. Používá se při nejrůznějších onemocněních. V Česku se rozšířila po celém území a dnes dokonce vytváří husté vysoké porosty. Hodně roste na skládkách, v příkopech podél cest, svazích a okolo plotů od nížin až do hor. 

Sbírají se především listy a používají se jak čerstvé, tak sušené. Účinné látky obsahuje jen kopřiva sklizená do poloviny května.

Použití kopřivy v léčitelství je velmi rozmanité. Působí povzbudivě na metabolismus, dále proti zánětům a urychluje hojení ran. Rovněž účinkuje proti chřipce. 

Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a napomáhá proti revmatickým bolestem. Čaj z kopřivy si koupíte anebo snadno připravíte sami. Uvařené listy ztratí své pálivé účinky, tudíž je můžete bez obav vypít. 

Jak se kopřivový čas vaří? 

Do šálku vložíte 3 až 4 lžičky čerstvých nebo jednu lžičku sušených kopřiv. Zalijete 200 ml vody a necháte 10 až 15 minut odstát. Potom přelijete čaj přes sítko. Nakonec můžete čaj ochutit například medem. 

Kopřivové pivo 

Kopřivu začali do piva přidávat lidé na britských ostrovech už v 17. století. I tamní obyvatelé tehdejší doby věděli, že tato rostlina obsahuje mnoho léčivých látek

Sbírá se list, nať, někdy i oddenek či květ. Kopřiva se suší co možná nejrychleji ve stínu. Listy obsahují hořčík, karotenoidy, flavonoidy, histamin a serotonin, vitamín B2, B6 a další látky, avšak zejména vitamín C, který pomáhá vázat železo v těle a pročišťuje krev. Kopřivové pivo posílí organismus po dlouhé zimě, kdy na tělo působí různé viry, a tak je dobrým lékem proti chřipce.

Kopřiva dvoudomá je velmi odolná a je rozšířená po celém světě. Její účinky jsou rozmanité. Stojí za to se trochu popálit! Jak byste tuto zelenou rostlinu ještě využili?

Napsat komentář