Pátek 2 června, 2023
E-shop
Redakce
Inzerce
GrapesMag GrapesMag

PŘEČTĚ SI

Svetový deň bicyklov: 3 dôvody, prečo by sme mali viac

Co nesmí chybět v šatníku pravé Newyorčanky? 6 tipů, jak

„Když jsem se neřídila radami agentury, poslali mi výpověď,“ odhaluje

4 novinky, které Netflix přichystal na červen

10+ módnych trendov, ktoré budú túto sezónu dominovať

GrapesMag GrapesMag
  • INTERVIEW
  • LIFESTYLE
  • FASHION
  • BEAUTY
  • ONLINE & TECH
  • TRAVEL
  • FUN
  • GASTRO
 Kopřiva není jen plevel! Proč a jak ji dostat do své kuchyně?
GASTRO

Kopřiva není jen plevel! Proč a jak ji dostat do své kuchyně?

Autor: Klára Turková 23 května, 2023

Kopřiva je žahavá rostlina, která při dotyku způsobuje bolest a svědění. Většinou je považovaná za pouhý plevel, ovšem stejně jako například sedmikráska či fenykl má léčivé účinky. Nejznámějším druhem je kopřiva dvoudomá. Jaké má využití? Dostaňte ji i do své kuchyně!

Jarní kopřivová omáčka 

Kopřiva dvoudomá se používá při onemocnění kloubů, chudokrevnosti, akné či vyrážce. Dá se také používat jako špenát. Nejvhodnější pro využití v kuchyni jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. Využívány jsou hlavně listy, nicméně uplatnění nachází i nať nebo oddenek, ve kterých jsou obsaženy flavonoidy, fenolkarbonové kyseliny a velké množství minerálních látek. Ideální období jejich sběru představuje jaro do konce května. 

Co budete potřebovat?

  • 2 hrsti mladých jarních kopřiv
  • 100 gramů másla
  • 1 sladkou smetanu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • špetku muškátového květu
  • sůl
  • ½ půl litru vývaru
  • 2 žloutky

Jak omáčku uvaříte? 

Kopřivy opláchnete, nasekáte najemno a podusíte je v rozpuštěném másle. Pak zalijete vývarem a povaříte. 

Ve smetaně rozmícháte mouku a přilejete do základu s kopřivami. Přidáte sůl, česnek, muškátový květ a 20 minut necháte povařit. A jako poslední do omáčky zašleháte syrové žloutky, ty ovšem už nevaříte. 

Omáčku můžete servírovat třeba k telecímu anebo jehněčímu masu.

Úžasný kopřivový čaj 

Kopřiva dvoudomá je široce využívána jako léčivka, jejíž účinky jsou známe už od starověké antiky. Používá se při nejrůznějších onemocněních. V Česku se rozšířila po celém území a dnes dokonce vytváří husté vysoké porosty. Hodně roste na skládkách, v příkopech podél cest, svazích a okolo plotů od nížin až do hor. 

Sbírají se především listy a používají se jak čerstvé, tak sušené. Účinné látky obsahuje jen kopřiva sklizená do poloviny května.

Použití kopřivy v léčitelství je velmi rozmanité. Působí povzbudivě na metabolismus, dále proti zánětům a urychluje hojení ran. Rovněž účinkuje proti chřipce. 

Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a napomáhá proti revmatickým bolestem. Čaj z kopřivy si koupíte anebo snadno připravíte sami. Uvařené listy ztratí své pálivé účinky, tudíž je můžete bez obav vypít. 

Jak se kopřivový čas vaří? 

Do šálku vložíte 3 až 4 lžičky čerstvých nebo jednu lžičku sušených kopřiv. Zalijete 200 ml vody a necháte 10 až 15 minut odstát. Potom přelijete čaj přes sítko. Nakonec můžete čaj ochutit například medem. 

Kopřivové pivo 

Kopřivu začali do piva přidávat lidé na britských ostrovech už v 17. století. I tamní obyvatelé tehdejší doby věděli, že tato rostlina obsahuje mnoho léčivých látek. 

Sbírá se list, nať, někdy i oddenek či květ. Kopřiva se suší co možná nejrychleji ve stínu. Listy obsahují hořčík, karotenoidy, flavonoidy, histamin a serotonin, vitamín B2, B6 a další látky, avšak zejména vitamín C, který pomáhá vázat železo v těle a pročišťuje krev. Kopřivové pivo posílí organismus po dlouhé zimě, kdy na tělo působí různé viry, a tak je dobrým lékem proti chřipce.

Kopřiva dvoudomá je velmi odolná a je rozšířená po celém světě. Její účinky jsou rozmanité. Stojí za to se trochu popálit! Jak byste tuto zelenou rostlinu ještě využili?

Tags: CZ
Předchozí
Další

Klára Turková

author

Napsat komentář Cancel reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2022 GrapesMag
Spravovat Souhlas s cookies
Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na webu žije?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}