Středa 22.05.2024
3 skvělé recepty na veggie grilovačku
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

3 skvělé recepty na veggie grilovačku

Milovníci masa, pryč od grilu! Na scénu přicházejí bezmasá jídla. A nejde jen o grilovanou kukuřici, ale o pestré a inovativní pochoutky. A na své si přijdou nejen vegetariáni a vegani….

Pokud nemáte rádi maso nebo máte chuť na něco jiného, při grilování vám často zbydou jen přílohy. S trochou fantazie však lze připravit ty nejlepší zeleninové pokrmy. Zde jsou tři recepty, které musíte vyzkoušet i vy!

​​Veggie grilování

Jestliže chcete grilovat bez masa, musíte popustit uzdu své fantazii a chuti. Neexistuje snad žádná zelenina, která by se ke grilování nehodila. Oblíbené jsou zejména cukety, lilek, kukuřice a houby. Nemáte na zeleninu chuť? Žádný problém. Zelenina totiž není zdaleka všechno, co lze grilovat. Zpestřením vašeho talíře může být různé ovoce, například ananas, jahody, banány, nebo dokonce meloun.

Na klasické vegetariánské BBQ samozřejmě nesmí chybět ani tofu, feta nebo jakýkoliv jiný sýr vhodný ke grilování.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Plněné žampióny

Potřebujete:

  • 10 velkých žampiónů
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml bílého vína (lze i bez něj)
  • pesto
  • crème fraîche nebo smetanu
  • strouhaný sýr

Postup:

Houby zbavte stonků a nakrájejte je nadrobno spolu se šalotkou a česnekem. Poté směs osmahněte na troše oleje. Následně přidejte bílé víno a mírně povařte. Přidejte pesto a vše společně 2-3 minuty opět povařte. Poté celou směs napěchujte do žampionů, navrch přidejte kopeček crème fraîche a strouhaného sýra a dejte na gril. Žampiony budou hotové, když budou lehce zhnědlé a slupka bude zvrásněná.

Grilovaný kari banán

Potřebujete:

  • 4 banány
  • 250 ml kokosového mléka
  • asi 4 lžíce pomerančové šťávy
  • kari prášek nebo kari pastu
  • 1 lžičku medu
  • čerstvé bylinky (máta, koriandr)
  • kokosové lupínky, pekanové ořechy (podle chuti)

Postup:

Čtyři neoloupané banány položte na gril a grilujte ze všech stran, dokud nejsou rovnoměrně tmavé. Mezitím připravte omáčku ze ¼ litru kokosového mléka nebo smetany, čtyř lžic pomerančové šťávy, kari a jedné lžičky medu. Opečené banány sundejte z grilu a podélně je rozkrojte. Opatrně otevřete zářezy, aby se banán zformoval do lodičky, a naplňte ji kari omáčkou. Navrch dejte nasekané lístky máty nebo koriandru, kokosové lupínky nebo nasekané pekanové ořechy.

Grilované batátové čipsy

Potřebujete:

  • 1 sladkou bramboru
  • slunečnicový olej
  • mořskou sůl
  • mleté chilli
  • rozmarýn

Postup:

Sladkou bramboru nakrájejte na tenké plátky a předvařte ji ve vroucí osolené vodě asi 3-4 minuty. Plátky ihned opláchněte studenou vodou, otřete a nechte oschnout. Poté je potřete slunečnicovým olejem, posypte mořskou solí, chilli a rozmarýnem a položte na gril, rovněž asi na 3-4 minuty. Hotovo!

Tip: Můžete podávat s bylinkovým dipem nebo alioli.

Dobrou chuť! Co nesmí chybět na vaší grilovačce?

Napsat komentář