Miláno bylo vždy považováno za město módy a ekonomickou metropoli. Mnoho lidí však neví, že kromě módy je také domovem nejlepších kuchařů v zemi. Pokud jste gurmáni, labužníci a milovníci jídla, může pro vás být toto město rájem. Které restaurace a bary navštívit, kde se ubytovat a kde nakupovat?
Nejen město módy
V posledních letech se Milán rozvíjí také v kulinářské oblasti. Přestože tato ekonomická metropole nikdy nebyla známá jako gurmánská destinace a žádná místní specialita se nedostala na mapu světové gastronomie, lidé se zde rádi dobře nají. Od vináren po cukrárny, od hvězdných restaurací po pizzerie – výběr je opravdu široký.
Na rozdíl od turistických měst jako Řím, Florencie nebo Benátky je milánská kuchyně ambicióznější a rozmanitější. Výlet do Milána rozhodně stojí za to.
Jídlo a pití
Při procházkách historickými milánskými ulicemi a módními čtvrtěmi člověk narazí na celou řadu kulinářských překvapení.
Snídaně all’italiana
Pro Italy je cappuccino a cornetto ztělesněním té pravé snídaně „dolce vita”. V malé kavárně Orsoner připravuje mladý tým každé cappuccino s láskou a dokonalostí. Podávají zde také nadýchané cornetti, což je v podstatě pečivo připomínající francouzský croissant.
Sladké sny
Okolo 500 briošek s meruňkovým džemem, oříškovým krémem nebo „pain au chocolat”, stejně jako různé druhy chleba a nápadité koláče pochází z pekárny Páve. V kavárně, která je součástí pekárny, si můžete vychutnat cappuccino a vynikající panini – křupavý sendvič tradičně plněný masem, sýrem nebo zeleninou.
Večeře s výhledem na katedrálu
Restaurace Spazio se nachází ve čtvrtém patře nad slavnou budovou Galleria a nabízí kinematografický výhled na katedrálu, kde si v útulné atmosféře můžete vychutnat ambiciózní italskou kuchyni.
Nejlepší koktejly
V retro baru Rita vám namíchají neodolatelné a speciální koktejly, jako například Sexy Pepper z ječného sirupu, limetky, mučenky, ginu a bílého pepře. O příjemnou atmosféru se postará jemný jazz, milánské publikum a nespočet lahodných aperitivů.
Trio s ambecemi
Tři majitelé minimalistické restaurace Nebbia ve čtvrti San Gottardo, která není přeplněná turisty, přesně věděli, co chtějí nabídnout. Kreativní kuchyni, která navazuje na to, co je momentálně žádané. Zákazníci milují kachní játra na domácí briošce nebo tyčinku s kimči a mátou.
Japonská kuchyně
Japonská restaurace Kanpai na Via Melzo se stala hotspotem milánské gastronomické scény. V baru se míchají kreativní koktejly s japonskými ingrediencemi. Ve třech jídelnách si můžete pochutnat na křupavých kuřecích stehnech ochucených zázvorem nebo na klasickém sashimi (kouscích syrového lososa nebo tuňáka).
Ubytování
LaFavia Four Rooms
Tento minihotel má čtyři tiché pokoje v budově z 19. století, jen kousek od bulváru Corso Como a ulice Porta Garibaldi. Krásné dřevěné a kamenné podlahy, barevné vzorované tapety, obklady v koupelně, pohodlné postele a spousta příjemných detailů vám poskytnou velmi soukromou atmosféru. Dvoulůžkové pokoje najdete od 105 eur za noc.
Nakupování
Vinoir
V roce 2012 byla v Miláně otevřena první prodejna přírodních vín. Na jejích pultech najdete lahve pouze od vybraných výrobců. Můžete si je koupit, odnést s sebou jako take-away nebo vypít přímo na místě.
Terroir
V Terroir najdete potraviny v bio kvalitě, ať zeleninu a ovoce, mléko, marmelády, nebo čokoládu – vše od malých ekologických výrobců. Mezi nejprodávanější patří pistáciový krém od Marca Colzaniho a čaj od japonského výrobce Ippodo.
Eataly Milano Smeraldo
Ve velkém sále bývalého divadla najdete vše od masa a ryb přes ovoce a zeleninu, 14 druhů domácího chleba až po 200 druhů sýrů. Jako suvenýr si můžete odnést černou rýži venere, tyčinky Grissini nebo nejlepší olivový olej.
Máte rádi italskou kuchyni? A byli jste už v Miláně?
$content$