Čtvrtek 21.11.2024
Černý bez je znám pro své všestranné využití, naučte se ho proto využívat v kuchyni
Foto: Unsplash
GASTRO

Černý bez je znám pro své všestranné využití, naučte se ho proto využívat v kuchyni

Má široké využití v léčitelství, potravinářství i zahradnictví. Je to magická bylina, protože se používá proti problémům s nespavostí, přináší úlevu při bolestech v krku a také alergické rýmě. Jak využít černý bez v kuchyni?

Bezová limonáda s rumem

V minulosti se bezem léčilo snad všechno. Jeho květy totiž zmírňují kašel, šťáva z plodů pomáhá proti migréně a celá rostlina působí proti bakteriím. Dnes si z bezu můžete udělat například limonádu, která bude vhodnou volbou během letního posezení s přáteli na terase.

Co budete potřebovat?

  • 1 litr vody
  • 0,5 litrů rumu
  • 5 lžiček bezové šťávy
  • 1 salátovou okurku
  • 1 citron

Jak limonádu udělat?

Do velké nádoby nalijte vychlazenou odměřenou vodu a přidejte rum. Oloupejte okurku a nakrájejte ji na kolečka, stejně tak nakrájejte polovinu citronu. Poté vše přidejte do nádoby společně se šťávou z druhé poloviny citronu. Promíchejte a rozlijte limonádu do sklenic.

Foto: Unsplash

Smažená kosmatice

Černý bez dorůstá do výšky až sedm metrů a květy, listy, bobule i kůra se sbírají v červnu nebo v červenci. Když kvete, šíří se kolem něj omamná vůně. Květy bezu se poté nazývají kosmetice a smaží se podobně jako květák.

Jak kosmatici usmažit?

Nejprve květy bezu pořádně omyjte a následně je namočte do těstíčka z mléka, polohrubé mouky, vajíčka a soli. Následně je dejte do rozpáleného oleje, a jakmile těstíčko zatuhne, odstřihněte stopku, otočte a nechte dodělat.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ČERNÝ ČESNEK JE AŽ DESETKRÁT ÚČINNĚJŠÍ NEŽ JEHO BÍLÝ PŘÍBUZNÝ

Foto: Unsplash

Bezový cheesecake

Dříve lidé vysazovali bez v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili, že zahání dobytčí mor, avšak v dnešní době se využívá spíše jako okrasný keř. Můžete si vybrat okrasný bez, který vaši zahradu oživí a nebudete s ním mít žádnou práci. A navíc jej budete moct využít i při pečení.

Jaké suroviny budete potřebovat?

Na korpus

  • 150 g máslových sušenek
  • 60 g másla

Na krém

  • 10 květů černého bezu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 500 g tučného tvarohu
  • 100 g krémového sýru
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 žloutek
  • sirup z květů černého bezu
  • limetku

Jak cheesecake upéct?

Bezové květy zbavte nečistot. Do misky otrhejte horní kvítka bez tuhých stopek a zalijte je smetanou. Misku poté zakryjte potravinářskou folií a uložte na noc do lednice. Druhý den sceďte, květy do smetany vyždímejte, a protože svůj účel již splnily, vyhoďte je.

Dno formy vyložte pečicím papírem, její boky vymažte máslem. Na korpus rozdrťte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Směs rovnoměrně napěchujte na dno formy a takto připravený korpus dejte na 15 minut chladit do lednice.

Do mísy přesejte cukr a promíchejte ho ruční metlou s vejci a žloutkem. Postupně přidávejte tvaroh, krémový sýr, ochucenou smetanu, bezový sirup a limetkovou šťávu. Se šťávou z limetky to ale nepřehánějte. Namíchaný krém nechte chvíli odpočívat.

Troubu předehřejte na 160 stupňů. Připravený krém nalijte do formy a vložte do trouby. Pečte asi 35 až 40 minut, přičemž prvních 30 minut troubu neotvírejte. Povrch cheesecaku by neměl zhnědnout, hotový je, když má konzistenci podobnou želé. Upečený cheesecake nevyndávejte ven hned, nejdříve ho nechte v pootevřené troubě chladnout.


Zdroj: RxList

Napsat komentář