Pátek 1 březen, 2024
Co vařit tento týden: Nebojte se linguine s avokádem nebo burrito bowl
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Co vařit tento týden: Nebojte se linguine s avokádem nebo burrito bowl

Máme tu začátek nového týdne a s ním i tu neustále se opakující otázku – co dnes vařit k obědu? Zkuste skvělé recepty, z nichž spoustu zvládnou připravit i naprostí začátečníci. Už žhavíte trouby a plotýnky?

Pondělí: Vepřové souvlaki

Vyrazili byste nejraději někam na dovolenou, ale pracovní povinnosti, či něco jiného, vám nehrají do karet? Navoďte si alespoň doma trochu řecké atmosféry jedním z typických řeckých jídel.

Vepřové maso vložte do velké mísy s olejem, oreganem, citronovou kůrou a šťávou, paprikou a špetkou soli. Vše promíchejte a nechte odpočívat. Mezitím v míse smíchejte jogurt, česnek a okurku. Osolte a dejte stranou. Rozehřejte gril na nejvyšší stupeň. Napíchněte střídavě kousky marinovaného vepřového masa a papriky na čtyři špejle. Položte je na nepřilnavý plech a grilujte 3 až 4 minuty z každé strany, nebo dokud nebude maso dozlatova opečené. Podávejte se salátem, jogurtovou směsí a chilli omáčkou.

Úterý: Krémové tofu kari

Úterý je ideálním dnem pro vaření něčeho netradičního a trochu náročnějšího – máme na to totiž ještě síly.

Předehřejte si troubu na 210°C. Tofu osušte, rozkrájejte ho na menší kousky, přendejte do mísy a obalte v kukuřičné mouce. Přidejte 1 lžíci rostlinného oleje a ½ lžičky soli. Rozprostřete na plech a pečte zhruba 25 minut. Ve stejné míse připravte roti. Smíchejte mouku, špetku soli a olej s takovým množstvím vody, abyste získali měkké a nelepivé těsto. Hněťte ho 3 minuty na pomoučeném povrchu, poté je přikryjte a nechte odpočívat, zatímco budete připravovat omáčku.

Na pánvi na středním plamenu rozehřejte 3 lžíce oleje a pastu tikka, kterou povařte zhruba 2 minuty. Přidejte cibuli a vařte 4 až 5 minut, v případě potřeby přidejte trochu vody. Poté přikryjte a vařte do úplného změknutí. Přidejte rajčatový protlak, passatu a špetku soli. Poté přidejte kokosovou smetanu a vařte dalších 5 minut. Snižte teplotu. Pokud omáčka začíná příliš houstnout, zjemněte ji trochou vody.

Směs na roti rozdělte na čtyři stejné kousky. Na pomoučeném povrch je pomocí válečku vyválejte na zhruba 2 až 3 mm. Rozpalte pánev a nasucho roti osmažte. Po sundání je zabalte do utěrky, aby zůstaly měkké. Vyjměte tofu z plechu, vmíchejte do omáčky, posypte koriandrem a podávejte s roti.

Středa: Penne se zelím a vlašskými ořechy

V polovině pracovního týdne nám už obvykle síly začínají docházet, a tak je ideální čas pro něco rychlejšího a jednoduššího, ale přesto výtečného.

Penne vařte 12 minut v hrnci s vroucí vodou, dokud nezměknou. Mezitím rozehřejte olej ve velké pánvi na středním plamenu a osmažte na něm zelí, dokud nezměkne. Přidejte chilli a česnek a vařte další 3 až 4 minuty, dokud se česnek nezačne barvit. Přidejte ořechy a vařte ještě 1 minutu. Odstavte z ohně a vmíchejte citronovou kůru. Těstoviny sceďte a ponechte si vodu. Přidejte penne k zelné směsi spolu s citronovou šťávou a vše promíchejte.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Čtvrtek: Linguine s avokádem, rajčaty a limetkou

Patříte mezi fanoušky avokáda a koriandru? Pak tento recept budete (nejen) ve čtvrtek milovat.

Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Mezitím dejte šťávu a kůru z limetky do středně velké mísy spolu s avokádem, rajčaty, koriandrem, cibulí a chilli a dobře promíchejte. Linguine poté slijte, dejte do mísy a znovu promíchejte. Podávat můžete teplé i studené.

Pátek: Burrito mísa s černými fazolemi

Konečně pátek a čas na něco, co nás naladí na víkendový odpočinek. Jste fanoušky mexické kuchyně?

Rýži uvařte podle návodu na obalu a slijte ji. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a vysypte rýži, kterou osmažte dozlatova. Přidejte fazole, ocet, med a chipotle. Okořeňte a vařte 2 minuty.  Povařte kapustu a poté z ní vymačkejte přebytečnou vodu. Rýži rozdělte do velkých mělkých misek a navrch dejte fazole, kapustu, avokádo, rajčata a cibuli. Podávejte s horkou omáčkou, koriandrem a limetkou.

Sobota: Špagety s ragú z fazolí

Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm na kousky nakrájenou klobásu. Opečenou klobásu vyjměte a dejte stranou. Na zbylém tuku osmažte cibuli, přidejte česnek, oregano a ¾ lžičky černého pepře. Přikryjte a smažte, dokud úplně nezměkne. Poté vraťte klobásu na pánev spolu s worcesterovou omáčkou. Přidejte rajčata, ½ lžičky soli a cukr. Přidejte vývar nebo váno a za občasného míchání vařte 15 minut na mírném ohni. Přidejte fazole spolu s nálevem a vařte dalších zhruba 15 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne. Mezitím uvařte špagety podle návodu na obalu. Směs poté s těstovinami smíchejte a podávejte.

Neděle: Veganský ramen

Česnek rozdrťte nožem a dejte ho do hrnce se zázvorem, misem, neri goma, houbami, vývarem a sójou. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a nechte probublávat, dokud zázvor nezměkne. Poté vše sceďte do čisté pánve a zbytek vyhoďte. Mezitím uvařte tofu, vhoďte ho do kukuřičné mouky a osmažte na pánvi s olejem. V hrnci uvařte nudle, které následně sceďte. Do vývaru přidejte choi a bílé části jarní cibulky a minutku vařte. Rozdělte nudle do dvou misek, přelijte je vývarem a zeleninou. Navrch dejte tofu, fazolové lusky, mrkev a zázvor, zelené části jarní cibulky a kapku sezamového oleje a podávejte.

Máte nějaký osvědčený recept, který vaříte pravidelně? Najde se v našem týdenním jídelníčku takový, který byste rádi ochutnali?

Napsat komentář