
Pečení na poslední chvíli? Tento recept vás zachrání!
Někteří si pochutnají na velikonočním zajíčkovi, jiným nesmí na stole chybět pořádný velikonoční koláč. Někteří začnou péct s předstihem, jiní nechávají vše na poslední chvíli. Pokud patříte k druhému typu lidí, nezoufejte. Následující netradiční, ale rychlý a chutný recept podle švýcarské tradice vás zachrání. A všechny potřebné ingredience už pravděpodobně máte doma…
Velikonoční koláč s krupicí
Na těsto potřebujete:
- 200 g mouky
- 100 g másla
- 40 g cukru
- ½ citronu
- 1 vejce
- špetku soli
Na náplň potřebujete:
- 400 ml mléka
- 60 g krupice
- 50 g másla
- 40 g cukru
- ½ citronu
- 20 g mletých mandlí
- rozinky
- 3 vejce (odděleně)
- džem na potření
- cukr na posypání
Postup:
- Těsto připravíte tak, že mouku prohněteme se solí, máslem, cukrem, trochou citronové kůry a vejcem. Poté ho nechejte alespoň 1 hodinu odležet.
- Poté těsto rozválejte a vyložte jím dno formy na pečení (o průměru asi 23-25 cm).
- Pro přípravu náplně přiveďte mléko k varu, přidejte krupici a směs nechte na mírném ohni probublávat asi 15-20 minut.
- Hrnec odstavte a vmíchejte citronovou šťávu, 50 g másla, 3 žloutky, 45 g cukru, rozinky a mandle. Nechte vychladnout.
- Poté ušlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do náplně.
- Těsto potřete marmeládou, zalijte náplní a pečte při 220 stupních asi 30 minut.
Tip: Před podáváním posypte koláč moučkovým cukrem.