Neděle 14.07.2024
Pečení na poslední chvíli? Tento recept vás zachrání!
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Pečení na poslední chvíli? Tento recept vás zachrání!

Někteří si pochutnají na velikonočním zajíčkovi, jiným nesmí na stole chybět pořádný velikonoční koláč. Někteří začnou péct s předstihem, jiní nechávají vše na poslední chvíli. Pokud patříte k druhému typu lidí, nezoufejte. Následující netradiční, ale rychlý a chutný recept podle švýcarské tradice vás zachrání. A všechny potřebné ingredience už pravděpodobně máte doma…

Velikonoční koláč s krupicí

Na těsto potřebujete:

  • 200 g mouky
  • 100 g másla
  • 40 g cukru
  • ½ citronu
  • 1 vejce
  • špetku soli

Na náplň potřebujete:

  • 400 ml mléka
  • 60 g krupice
  • 50 g másla
  • 40 g cukru
  • ½ citronu
  • 20 g mletých mandlí
  • rozinky
  • 3 vejce (odděleně)
  • džem na potření
  • cukr na posypání

Postup:

  1. Těsto připravíte tak, že mouku prohněteme se solí, máslem, cukrem, trochou citronové kůry a vejcem. Poté ho nechejte alespoň 1 hodinu odležet.
  2. Poté těsto rozválejte a vyložte jím dno formy na pečení (o průměru asi 23-25 cm).
  3. Pro přípravu náplně přiveďte mléko k varu, přidejte krupici a směs nechte na mírném ohni probublávat asi 15-20 minut.
  4. Hrnec odstavte a vmíchejte citronovou šťávu, 50 g másla, 3 žloutky, 45 g cukru, rozinky a mandle. Nechte vychladnout.
  5. Poté ušlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do náplně.
  6. Těsto potřete marmeládou, zalijte náplní a pečte při 220 stupních asi 30 minut.

Tip: Před podáváním posypte koláč moučkovým cukrem.

Co jste pekli o Velikonocích vy?

Napsat komentář