Co dělá filmový večer úspěšným? Chutné občerstvení. Nezáleží na tom, jestli byl film špatný, nebo dobrý, pokud nezklame jídlo. Které recepty jsou ty pravé? Rychlé a snadné, které se připravují prakticky samy, a přitom lahodné…
Polentové hranolky
Už vás nebaví klasické hranolky? Polenta je všestranný pomocník a lze z ní připravit i právě tuto oblíbenou pochoutku. A kromě toho, že jsou polentové hranolky lahodné, jsou i mnohem zdravější než smažené brambory.
Ingredience
- 200 ml zeleninového vývaru
- 50 g kukuřičné krupice
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička lněného semínka
Postup
Nejprve připravte vývar a poté vmíchejte kukuřičnou krupici. Směs vařte na mírném ohni, dokud nevznikne hustá kaše. Poté přidejte rajčatový protlak a lněná semínka a nechte vychladnout. Kaši rozetřete v tenké vrstvě na plech, vytvarujte z ní hranolky a pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 10 minut.
Tip: Nejlépe budou hranolky chutnat s různými dipy jako guacamole, salsa nebo hummus.
Ořechové datle
Ingredience
- 40 g vlašských ořechů
- 80 g marcipánu
- 1 lžíce pomerančového likéru (pomerančové šťávy)
- 25 g sušených datlí
- 100 g hořké čokoládové polevy
Postup
Nasekejte vlašské ořechy a rozdrťte marcipán s likérem nebo šťávou. Poté přidejte kousky vlašských ořechů do směsi. Datle nakrájejte a v případě potřeby z nich vyjměte pecky. Nechte polevu jemně rozpustit a mezitím naplňte datle marcipánem. Nakonec naplněné datle namočte do čokolády a nechte na plechu zaschnout.
Avokádová bruschetta
Avokádo se v posledních letech těší čím dál větší oblibě i v našich zeměpisných šířkách. Receptů, pro které se hodí, je nespočet. Co takhle z něj udělat i bruschettu?
Ingredience
- 2 avokáda
- 10 cherry rajčátek
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce limetkové šťávy
- bazalka
- chléb nebo bageta
- sůl
- koření
Postup
Avokádo zbavte pecky a dužinu nakrájejte na malé kostičky. Nakrájejte nadrobno rajčata a totéž udělejte po oloupání i s česnekem. Rajčata, česnek a avokádo smíchejte s limetkovou šťávou, bazalkou a pepřem. Bagetu nebo jiný chléb, který máte k dispozici, nakrájejte na kousky a krátce opečte ze všech stran. Poté na kousky chleba rozetřete směs rajčat a avokáda a ozdobte bazalkou.
Nová alternativa popcornu
Sladká, slaná nebo máslová příchuť? To už je možná trochu nuda. Co vyzkoušet úplně novou variantu – s olivami a tymiánem?
Ingredience
- 100 g popcornové směsi
- 50 g černých oliv (bez pecek)
- 6 snítek čerstvého tymiánu
- 1 citron
- 70 g másla
- mořská sůl
Postup
Kukuřici rozehřejte na pánvi s olejem. Nezapomeňte na pokličku a dávejte pozor, aby se na dně nepřipálila. Po zhruba 4-5 minutách by měl být popcorn hotový. V dalším kroku nakrájejte olivy na miniaturní kousky a krátce je osmahněte na pánvi bez oleje. Tymián nasekejte najemno, citronovou kůru nastrouhejte a poté smíchejte s tymiánem a olivami. Rozpusťte máslo a zalijte jím popcorn. Poté vše promíchejte s trochou soli.
Jaké občerstvení nesmí chybět na vašem stole během filmového večera?
$content$