Pátek 1 březen, 2024
Hranolky, popcorn i bruschetta jak je neznáte aneb 4 recepty ideální pro váš filmový večer
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Hranolky, popcorn i bruschetta jak je neznáte aneb 4 recepty ideální pro váš filmový večer

Co dělá filmový večer úspěšným? Chutné občerstvení. Nezáleží na tom, jestli byl film špatný, nebo dobrý, pokud nezklame jídlo. Které recepty jsou ty pravé? Rychlé a snadné, které se připravují prakticky samy, a přitom lahodné…

Polentové hranolky

Už vás nebaví klasické hranolky? Polenta je všestranný pomocník a lze z ní připravit i právě tuto oblíbenou pochoutku. A kromě toho, že jsou polentové hranolky lahodné, jsou i mnohem zdravější než smažené brambory.

Ingredience

  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 50 g kukuřičné krupice
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička lněného semínka

Postup

Nejprve připravte vývar a poté vmíchejte kukuřičnou krupici. Směs vařte na mírném ohni, dokud nevznikne hustá kaše. Poté přidejte rajčatový protlak a lněná semínka a nechte vychladnout. Kaši rozetřete v tenké vrstvě na plech, vytvarujte z ní hranolky a pečte v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 10 minut.

Tip: Nejlépe budou hranolky chutnat s různými dipy jako guacamole, salsa nebo hummus.

Ořechové datle

Ingredience

  • 40 g vlašských ořechů
  • 80 g marcipánu
  • 1 lžíce pomerančového likéru (pomerančové šťávy)
  • 25 g sušených datlí
  • 100 g hořké čokoládové polevy

Postup

Nasekejte vlašské ořechy a rozdrťte marcipán s likérem nebo šťávou. Poté přidejte kousky vlašských ořechů do směsi. Datle nakrájejte a v případě potřeby z nich vyjměte pecky. Nechte polevu jemně rozpustit a mezitím naplňte datle marcipánem. Nakonec naplněné datle namočte do čokolády a nechte na plechu zaschnout.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Avokádová bruschetta

Avokádo se v posledních letech těší čím dál větší oblibě i v našich zeměpisných šířkách. Receptů, pro které se hodí, je nespočet. Co takhle z něj udělat i bruschettu?

Ingredience

  • 2 avokáda
  • 10 cherry rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • bazalka
  • chléb nebo bageta
  • sůl
  • koření

Postup

Avokádo zbavte pecky a dužinu nakrájejte na malé kostičky. Nakrájejte nadrobno rajčata a totéž udělejte po oloupání i s česnekem. Rajčata, česnek a avokádo smíchejte s limetkovou šťávou, bazalkou a pepřem. Bagetu nebo jiný chléb, který máte k dispozici, nakrájejte na kousky a krátce opečte ze všech stran. Poté na kousky chleba rozetřete směs rajčat a avokáda a ozdobte bazalkou.

Nová alternativa popcornu

Sladká, slaná nebo máslová příchuť? To už je možná trochu nuda. Co vyzkoušet úplně novou variantu – s olivami a tymiánem?

Ingredience

  • 100 g popcornové směsi
  • 50 g černých oliv (bez pecek)
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 citron
  • 70 g másla
  • mořská sůl

Postup

Kukuřici rozehřejte na pánvi s olejem. Nezapomeňte na pokličku a dávejte pozor, aby se na dně nepřipálila. Po zhruba 4-5 minutách by měl být popcorn hotový. V dalším kroku nakrájejte olivy na miniaturní kousky a krátce je osmahněte na pánvi bez oleje. Tymián nasekejte najemno, citronovou kůru nastrouhejte a poté smíchejte s tymiánem a olivami. Rozpusťte máslo a zalijte jím popcorn. Poté vše promíchejte s trochou soli.

Jaké občerstvení nesmí chybět na vašem stole během filmového večera?

Napsat komentář