Pátek 13.09.2024
Inspirujte se recepty na oběd s sebou a skoncujte konečně s nezdravým stravováním
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Inspirujte se recepty na oběd s sebou a skoncujte konečně s nezdravým stravováním

Rádi byste jedli zdravě, ale máte pocit, že to vlastně není možné, protože vám to z různých důvodů neumožňují pracovní povinnosti? Některé zdravé recepty připravíte snadno za 30 minut a výsledný pokrm si můžete vzít kamkoliv s sebou. Není to skvělé? Inspirujte se.

Cizrnový salát s quinoou

Zdravé a chutné jídlo plné bílkovin a vlákniny. Tento výživný salát je ideální k obědu i večeři a můžete si ho vychutnat samostatně nebo jako přílohu. Cizrna je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, quinoa má vysoký obsah bílkovin a obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Skvělé na tomto salátu je, že se dá přizpůsobit vašim chuťovým buňkám a stravovacím návykům. Můžete do něj přidat další ingredience, například avokádo, grilované kuřecí maso nebo ořechy a semínka.

Suroviny na 2 porce salátu

  • 1 dobře propláchnutá a okapaná plechovka cizrny
  • 170 g vařené quinoy
  • 100 g okurky nakrájené na plátky
  • 50 g nakrájené červené cibule
  • 50 g semínek granátového jablka
  • 1 malý jemně nasekaný svazek petrželky
  • 2 vejce uvařená natvrdo (volitelné)
  • sůl a pepř na dochucení
  • plátky citronu na ozdobu

Suroviny na zálivku

  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžičky sušeného oregana

Postup

Ve velké salátové míse smíchejte cizrnu, uvařenou quinou, okurku, červenou cibuli a semínka granátového jablka. Všechny ingredience na zálivku vložte do uzavíratelné nádoby a důkladně protřepejte, dokud se dobře nespojí. Salát rozdělte do dvou nádob na přípravu pokrmů. Přidejte rozpůlená vařená vejce a plátek citronu. Dochuťte trochou soli a pepře. Těsně před obědem přidejte zálivku, promíchejte a pusťte se do jídla.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Rýžové nudle se zeleninou

Rýžové nudle se zeleninou jsou ideální volbou pro ty, kteří chtějí do svého jídelníčku zařadit více zeleniny. Můžete použít jakoukoli, kterou máte po ruce nebo která má zrovna sezónu. Je to také skvělý způsob, jak využít zbytky zeleniny v lednici, což pomáhá snižovat plýtvání potravinami.

Suroviny na 3 porce těstovin

  • 450 g tofu
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 140 g mrkve
  • 200 g syrového zelí
  • 3/4 velké okurky
  • 180 g edamame fazolí
  • 150 g rýžových nudlí

Suroviny na pikantní arašídovou omáčku

  • 50 g arašídového másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky omáčky Sriracha nebo kari pasty
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce javorového sirupu

Postup

Tofu ždímejte, dokud se nezbaví přebytečné tekutiny. Poté ho nakrájejte na kostičky a osmažte na pánvi se sójovou omáčkou z každé strany dozlatova. Nastrouhejte mrkev a zelí a nakrájejte okurku. Edamame poduste několik minut, dokud se neuvaří, a poté je propláchněte pod studenou vodou. Uvařte nudle podle návodu a také je opláchněte pod studenou vodou. Dejte do mixéru všechny suroviny na omáčku a dobře rozmixujte. Vše rovnoměrně rozdělte do tří nádob a omáčkou pokapejte těsně před jídlem.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Tofu s cuketovými nudlemi

Pokud hledáte zdravé a chutné jídlo na rostlinné bázi, tento neuvěřitelně jednoduchý recept plný bílkovin vás potěší. Tofu je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a je základem mnoha rostlinných diet. Má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah bílkovin, takže je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí zvýšit jejich příjem, aniž by jedli maso. Kromě toho je tofu bohaté na železo, vápník a další základní živiny, které jsou důležité pro celkové zdraví.

Cuketové nudle, tzv. „zoodles”, jsou nízkokalorickou alternativou klasických a skvělým způsobem, jak dodat jídlu další vitamíny a minerály.

Suroviny na 4 porce nudlí

  • 60 g arašídového másla
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 60 ml sójové omáčky
  • 60 ml rýžového octa
  • 1 lžička chilli vloček
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2-3 nahrubo nasekané stroužky česneku
  • 1 kus oloupaného a nahrubo nasekaného zázvoru
  • 1 lžíce oleje
  • 350 g tofu nakrájeného na malé kousky
  • cuketa spirálovitě nakrájená na plátky
  • sezamová semínka a jarní cibulka na ozdobu

Postup

Všechny ingredience na omáčku dejte do mixéru s trochou vody a dobře rozmixujte. Čtvrtinu omáčky dejte stranou a zbytek rozdělte do čtyř malých nádobek na omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte tofu. Jakmile bude tofu světle hnědé, přidejte na pánev zbytek arašídové omáčky a míchejte, dokud se omáčka nezačne odpařovat a tofu nebude pěkně křupavé. Cuketové nudle vložte do krabičky s tofu, posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou a do přidejte miniaturní skleničky s omáčkou. Takto si můžete tento pokrm vzít kamkoliv s sebou.


Zdroj: health.harvard.edu/topics/nutrition

Napsat komentář