Pondělí 28.04.2025
Jaké jsou letošní snídaňové trendy? Bohatší, chytřejší, ale také tropičtější a alternativnější
Foto: Pexels
GASTRO

Jaké jsou letošní snídaňové trendy? Bohatší, chytřejší, ale také tropičtější a alternativnější

Říká se, že snídaně je základ dne. Nejen, že se díky ní tělo může připravit na další fungování, ale může se také zásobit vitaminy, doplnit energii a vyhnout se žaludečním vředům. Jaké jsou letošní snídaňové trendy?

Revoluce ve zdravém občerstvení

Žijeme v uspěchané době, kdy spousta lidí vyběhne z domu, aniž by se pořádně nasnídala. Tak ale může tělu pořádně přitížit. Toho si je si vědoma řada výrobců, kteří se rozhodli zaměřit na inovace nabízející daleko zdravější a bohatší potraviny. Ke snídani si tak můžete dopřát proteinovou tyčinku, sušené maso na rostlinné bázi nebo pudink z chia semínek. Pokud nemáte čas posnídat v klidu domova, ale stravujete se venku, dnes už i to jde zdravě.

Ráno nezapomínejte na čaj

Čaj je oblíbený horký nápoj ceněný již po staletí. Lze díky němu získat potřebnou dávku hydratace, posílit imunitu, a může dokonce přispívat ke snížení rizika vzniku některých druhů rakoviny. Nejvíce prospěšně jsou zelené či bylinné čaje, ale pozadu nezůstává ani chai.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 7 JÍDEL, KTERÁ BYSTE NEMĚLI SNÍDAT: VYHNĚTE SE NEJEN SLANINĚ A FRANCOUZSKÉMU TOASTU, ALE I JINÝM OBLÍBENÝM POCHOUTKÁM

Foto: Pexels

Posun k „chytrému“ stravování

Pryč jsou doby, kdy se lidé spoléhali pouze na počet kalorií. Nyní se stále více spotřebitelů soustředí na hustotu živin. Proto se i výrobci zaměřují na to, aby v každém soustu bylo co nejvíce vitamínů, minerálů a antioxidantů. Tento posun směrem k „chytrému“ stravování znamená uvědomění, že na etiketách je třeba číst obsah přídatných látek, množství cukru a celkovou kvalitu složek, a ne jen přepočítávat jednotlivé kalorie.

Cottage sýr

Zdá se, že každých několik let si nějaká potravina ukradne své místo na výsluní. A hvězdou roku 2025 se stává cottage sýr. Má vysoký obsah bílkovin, a přitom relativně nízký obsah kalorií, takže vyhovuje všem – od milovníků posilování až po zaneprázdněné rodiče, kteří potřebují rychlou a vyváženou svačinu. Navíc se nečekaně dobře kombinuje se sladkými i slanými chutěmi. Palačinky nebo obložený chléb? Cottage není nikdy dost.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: DO NOVÉHO DNE PRAVOU NOHOU: INSPIRUJTE SE KREATIVNÍMI NÁPADY NA ZDRAVÉ VEGANSKÉ SNÍDANĚ

Foto: Pexels

Rýžové chlebíčky

Zatímco kdysi měly rýžové chlebíčky pověst nevýrazné dietní pochoutky, letos se karta obrací. Sendviče z rýžových chlebíčků jsou trendy, protože neobsahují lepek, jsou křupavé a překvapivě syté, když se navrství se správnými přílohami. Co takhle ořechová másla, grilovanou zeleninu, libové bílkoviny, nebo třeba kapku humusu?

Tropické ovoce

V roce 2025 dominuje ovocným snídaňovým trendům mango, ananas, guava a maracuja. Vitamíny, vláknina a přírodní cukry v těchto exotických plodech bohatých na antioxidanty zlepšují trávení a imunitu. Tropické ovoce navíc dodává jídlům chuť a výživu. A pokud jej neplánujete smíchat například s bílým jogurtem, váš den rozjasní i ovocné smoothie.

Rostlinné a funkční potraviny

Rostlinné a funkční potraviny nově definují způsob stravování a zaměřují se na výživu, udržitelnost a holistické zdraví. Tento trend zahrnuje alternativy jako mandlové mléko nebo tofu.

Lidé se také obracejí k potravinám podporujícím zdraví mozku, které jsou bohaté na antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a vitaminy, aby podpořili paměť a soustředění. V jídelníčku tak nesmí chybět potraviny jako tučné ryby (například losos), bobule, vlašské ořechy a listová zelenina.


Zdroj: ResearchGate, Harvard T. H. Chan, Eating Well, Brand Vision Insights

Napsat komentář