Sobota 27.07.2024
Nejen polévka nebo rizoto: 3 tipy na skvělé recepty z dýní
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Nejen polévka nebo rizoto: 3 tipy na skvělé recepty z dýní

Podzim je, co se týče potravin, opravdu pestrý. A stejně tak i stovky receptů typické pro toto období plné teplých barev a hřejivých dekorací. Co dalšího se vám ale vybaví při vyslovení pojmu „podzim”? Vsadíme se, že to budou dýně! Pojďte si dnes s námi nějakou chutnou dobrotu připravit!

Ukážeme vám, že i dýňová polévka může překvapit směsicí chutí, rizoto dokáže s dýní vytvořit dokonalou kombinaci, a ani do receptů na dezerty nemusíte s použitím dýně váhat. Už se vám sbíhají sliny?

Zázvorovo-dýňová polévka

Ingredience

  • 450 ml dýňového pyré
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 2 jemně nasekané stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
  • 2 polévkové lžíce jemně nasekané zelené cibule
  • 1 polévková lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého kajenského pepře
  • Opražená dýňová semínka (volitelné)
  • Nasekaná pažitka (volitelné)

Postup

V hrnci smíchejte dýňové pyré a kuřecí vývar a na prudkém ohni přiveďte k varu. Jakmile se začne polévka vařit, snižte teplotu na minimum na dalších 10 minut. Poté přidejte česnek, kořen zázvoru, zelenou cibuli, limetkovou šťávu, sůl a kajenský pepř a vařte dalších 10 minut na mírném ohni. Polévku rozdělte do polévkových talířů a podle potřeby ozdobte dýňovými semínky a pažitkou.

Malý tip: Pokud nemáte rádi intenzivní chuť dýně, polévku můžete zjemnit smetanou nebo kokosovým mlékem.

Dýňové rizoto

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 2 velké šalotky nakrájené nadrobno
  • 2 jemně nasekané stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvých nasekaných tymiánových lístků
  • 1 a 1/2 hrnku rýže arborio
  • 3/4 hrnku suchého bílého vína
  • 1 středně velká máslová dýně nakrájená na kostky
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 hrnek čistého dýňové pyré
  • 1/3 hrnek strouhaného parmazánu
  • 1 hrnek rozdrobeného kozího sýra
  • Sůl
  • Mletý černý pepř
  • 1/4 hrnku nahrubo nasekaných sušených brusinek
  • 2 polévkové lžíce nasekaných čerstvých petrželových listů

Postup

Předehřejte troubu na 205 °C. Ve středně velkém pekáči nebo v hrnci s poklicí na středně silném ohni rozpusťte máslo. Přidejte šalotku, česnek a tymián a za občasného míchání vařte do změknutí. Přidejte rýži a za častého míchání vařte další asi 2 minuty. Přilijte víno a za častého míchání vařte další 2 minuty, dokud se víno téměř úplně nevstřebá. Přidejte dýni, vývar, dýňové pyré, parmazán, 1/2 šálku kozího sýra, 1 a 1/4 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se sýry dobře nespojí a nerozpustí.

Hrnec přikryjte a rizoto pečte 18 až 22 minut, dokud rýže nezměkne a tekutina se z větší části nevstřebá. Odkryjte hrnec a rizoto promíchejte. Pokud je příliš husté, přidávejte po 1/2 šálku vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence a dochuťte solí a pepřem. Rozdělte rizoto do misek. Posypte brusinkami, petrželkou a zbývajícím 1/2 šálkem kozího sýra.

Fotografie: Unsplash (unsplash.com)

Zázvorový dýňový koláč

Ingredience

Na krustu

  • Zázvorové sušenky
  • 1/4 hrnku tmavého hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 5 lžic rozpuštěného másla

Na náplň

  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 3/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • Špetka mletého hřebíčku
  • 425 g dýně
  • 1 a 1/4 hrnku smetany
  • 2 velká lehce našlehaná vejce
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • Sladká šlehačka na podávání
  • Nasekaný kandovaný zázvor na ozdobu

Postup

Nejprve si připravte krustu. Předehřejte troubu na 190 °C. Rozdrťte sušenky, přidejte hnědý cukr, sůl a mletý zázvor a suroviny smíchejte. Poté přidejte máslo a znovu zpracujte, aby se vše spojilo. Následně „těstem“ vyložte koláčovou formu. Pečte 12 až 14 minut. Nechte zcela vychladnout na drátěné mřížce. 

Je čas na náplň. Snižte teplotu trouby na 176 °C. V míse vyšlehejte cukr krystal, mletý zázvor, skořici, sůl a hřebíček, dokud se nespojí. Poté přidejte dýni, smetanu, vejce a čerstvý zázvor a znovu šlehejte, dokud se nespojí. Nalijte do připraveného korpusu.

Pečte zhruba 30 minut, dokud náplň neztuhne. Poté nechte koláč zcela vychladnout na drátěné mřížce. Podávejte při pokojové teplotě nebo vychlazený, ozdobený šlehačkou a kandovaným zázvorem.

Všechny tři dýňové pokrmy si zvládne připravit i naprostý začátečník. A navíc si pochutná! Věříme, že s tímto dýňovým menu oslníte každého. Vyzkoušíte i vy některý z receptů?

Napsat komentář