Pátek 22.11.2024
Jednoduchý ovocný koláč na několik způsobů
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Jednoduchý ovocný koláč na několik způsobů

Čekáte návštěvu a chcete ji pohostit domácím koláčem? Plánujete piknik s kamarády a chcete přinést vlastnoručně vyrobený zákusek? Nechce se vám s komplikovaným receptem trávit hodiny v kuchyni? Upečte jednoduchý hrníčkový koláč, na který potřebujete pouze základní suroviny. Jaro a léto jsou období sezónního ovoce – koláč tak můžete připravit pokaždé na jiný způsob. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.

Výhodou hrníčkového koláče je, že nepotřebujete kuchyňskou váhu ani mixér. Těsto se dá různě upravovat a výsledek je pokaždé chutný. Množství cukru (nebo jiného sladidla) můžete regulovat. Mléko použijte klasické, bezlaktózové nebo veganské. Olej může být jakýkoliv, dá se nahradit i máslem. Vegané místo vajec do těsta vmíchají rozmačkané banány. Obyčejná polohrubá pšeničná mouka vykouzlí nadýchané těsto, ale dá se nahradit i jakoukoliv bezlepkovou polohrubou moukou. Koláč můžete upéct na velkém plechu ozdobený ovocem, ale také v muffinových formičkách například s čokoládou a oříšky. Z jednoho receptu se dá vytvořit zákusek na 100 způsobů. Připravte si velkou mísu a nasypte do ní následující ingredience (kromě ovoce):

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 0, 5 hrnku olej
  • 2 vejce (nebo 1-2 banány)
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr (nemusí být)
  • ovoce
Fotografie: Pexels (pexels.com)

Postup

Těsto promíchejte vařečkou nebo mixérem a nalijte ho na plech nebo do formiček vymazaných olejem. Na ozdobu použijte jakékoliv ovoce. Velmi chutný je koláč například s jahodami, třešněmi, meruňkami, švestkami, borůvkami nebo s rybízem. Troubu předehřejte na 180°C na horký vzduch. Koláč na plechu pečte cca 40 minut, v muffinových formičkách asi 20 minut. Pokud chcete recept zpestřit, můžete ho před pečením posypat drobenkou.

Drobenka

Na drobenku potřebujete polohrubou mouku, máslo a cukr v poměru 2:1:1. Smíchejte například 2 vrchovaté lžíce mouky, 1 lžíci másla a 1 lžíci cukru. Směs promněte dlaněmi na malé kousíčky, kterými posypete koláč, a dejte do trouby.

Hrníčkový koláč je jednoduchá a rychlá klasika. Obměňte pár surovin, použijte jinou formu a každou neděli můžete mít na stole jiný zákusek. Máte také rádi ovocné koláče? Jaký je váš nejoblíbenější?

Napsat komentář