Sobota 27.07.2024
Jídlo nejen pro jídlo i vaření v chaosu: 5 nejzajímavějších food trendů roku 2023, které byste měli znát
Fotografie: Unsplash (unsplash.com)
GASTRO

Jídlo nejen pro jídlo i vaření v chaosu: 5 nejzajímavějších food trendů roku 2023, které byste měli znát

Pokud jde o jídlo, je stále důležitější hodovat s čistým svědomím. Rok 2023 byl inovativní a tak trochu bláznivý. Zásadní roli hrál nulový odpad, regionálnost a udržitelnost a celková změna společenského myšlení v oblasti výživy nabírala na obrátkách. Jakých pět trendů uplynulého roku v oblasti stravování byste měli znát?

Veganizace

Jedním z trendů, který se loni ještě více rozšířily, je veganská strava – ovšem s novým nádechem. Vegani se totiž už nemuseli obejít téměř bez ničeho. Potravinářský průmysl neustále přináší na trh další opravdu kvalitní veganské alternativní výrobky. I tradiční masité pokrmy tak lze stále snadněji „veganizovat”. Od vídeňského řízku přes boloňské špagety až po svíčkovou na smetaně. Pokud potřebujete inspiraci, na internetu najdete recepty na chutnou domácí veganskou kuchyni.

New Glocal

Kdy jste naposledy jedli pastinák, kapustu nebo mangold? Tato lokální zelenina by se měla v budoucnu objevovat na našich talířích častěji. Nejen proto, že je zdravá, ale také proto, že se nemusí dovážet. Nedostatek během pandemie nám ukázal, že je důležité být co nejvíce nezávislí na globalizovaných dodavatelských řetězcích. Nový trend Glocal Food v roce 2023 zohledňoval lokální i globální aspekty a regionální dostupnost se stávala stále důležitějším kritériem. Co to pro nás znamená? Že možná brzy v supermarketech znovu objevíme nejen celou řadu „starého” ovoce a zeleniny.

Jídlo s funkcí

Jen chutné? To nám už nestačilo. V loňském roce hrály opravdu velkou roli takzvané „funkční potraviny”. Ale co to vlastně je? Funkční potraviny jsou potraviny, které mají kromě své výživové hodnoty ještě další pozitivní přínos nebo jsou určeny k omezení nemocí. Za tímto účelem jsou potraviny obohaceny o určité složky jako vitaminy, minerální látky nebo bakteriální kultury. Například druhy chleba s omega-3 mastnými kyselinami nebo jogurt s probiotickými bakteriemi.

Vaření v chaosu

„Chaos cooking” byl dalším módním trendem populárním na sociálních sítích. O co šlo? O kulinářské momenty šoku. Při vaření v chaosu se využívá kombinace ingrediencí, které se k sobě obvykle nehodí, takže do svých pokrmů můžete zahrnout všechny suroviny, které máte k dispozici. Co takhle domácí popcorn se sýrem a mangovým chutney, slané müsli, sushi burrito nebo grilované bramborové lupínky na toastu s arašídovým máslem?

Personalizovaná výživa

Stále více se prosazují testy DNA pro zjišťování nesnášenlivosti nebo využití živin. Koneckonců ne všechny potraviny jsou zdravé a dobře snášené. Novým trendem roku 2023 a nástrojem bylo kontinuální monitorování hladiny glukózy v krvi. Tento trend se ve zdravotnictví nazývá CGM (Continuous Glucose Monitoring). Kontinuální monitorování glykémie je součástí každodenního života diabetiků, ale může být zajímavé i pro nás. Proč? Silně kolísající hladina cukru v krvi může vést k chuti na nezdravé potraviny, což negativně ovlivňuje výkonnost nebo hmotnost. Škoda jen, že tyto nové testy a pomůcky jsou stále ještě nákladné, alespoň prozatím.


Zdroje:

https://genusspunkt.at/en/food-trends-2023-new-glocal-2/

https://www.eater.com/23331987/restaurant-dining-trends-chaos-cooking-fusion-cuisine

https://www.cgm.com/cze_cz

Napsat komentář