Salát je zdravý. Opravdu je to tak? Pokud se na salát podíváme blíže, zjistíme, že ledový salát obsahuje 95 % vody. V porovnání s ostatními druhy zeleniny obsahují saláty velmi málo vitamínů a minerálních látek. Je tedy salát jen hezký a barevný? Rozhodně ne! S našimi recepty budou vaše letní saláty plné živin a vitamínů!
Přestože odborníci na výživu tvrdí, že saláty obsahují více vody než vitamínů, stále je zařazují na první místo v jídelníčku. A to z velmi prostého důvodu – zelenina zaplní žaludek. Salát jako předkrm nás zasytí a například hořké látky obsažené v hlávkovém salátu jsou skvělé pro naše trávení.
Kdy je sezóna kterého salátu?
- Pampeliškové listy: únor až duben
- Rukola: březen až listopad
- Ledový salát: duben až listopad
- Čekanka: duben až listopad
- Lolo Rosso: květen až říjen
- Polníček: říjen až leden
- Čekanka: říjen až květen
Zejména v létě přichází salát v mnoha variantách a v široké škále barev. Pro vydařený salát je nejlepší smíchat různé druhy salátu a přidat také syrovou zeleninu jako jsou ředkvičky, papriky, rajčata nebo mrkev. Tímto způsobem můžete salát bohatý na fytaminy doladit zeleninou bohatou na vitaminy. Saláty jsou vynikající s pikantní zálivkou z olivového oleje, octa, citronové šťávy a různých bylinek. Přísady jako jsou olivy, plátky sýra, vejce, kousky avokáda a ořechy jsou skvělými málo kalorickými doplňky. Letní saláty si tak můžete vychutnat bez zábran!
Bazalkový rukolový salát s jahodami
Rukola a bazalka jsou dostupné po většinu roku. V teplém období z nich vykouzlíte pěkný letný salát. A vitamíny, které salátu chybí, doplní jahody.
- Smíchejte listy rukoly a bazalky.
- Jahody nakrájejte na plátky a přidejte do salátu.
- Připravte zálivku z bílého balzamikového octa, olivového oleje a medu a dochuťte solí a pepřem.
- Salát podávejte s opraženými piniovými oříšky a sýrem podle chuti.
Bramborový salát z pampelišky a s uzeným lososem
- Brambory uvařte ve slupce, ještě horké je oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Vmíchejte ocet, zeleninový vývar, olej a hořčici.
- Přidejte papriku, okurku, ředkvičky a kousky rajčat.
- Poté přidejte pampeliškové listy a petrželku, dochuťte a podávejte například s kousky uzeného lososa.
Zahradní salát s krutóny
- Nakrájejte okurky a ředkvičky a smíchejte je s nakrájenými listy salátu.
- Pak přidejte pažitku, bazalku a petrželku.
- Připravte si zálivku z octa, oleje, soli, pepře, medu a hořčice.
- Hotový salát posypte parmazánem, krutony nebo opraženými semínky. Dobrou chuť!
Tip: Salát, okurky a ředkvičky si můžete vypěstovat na vlastní zahrádce, v létě je sklidit a připravit z nich chutný pokrm.
$content$