Milujete lehké čerstvé saláty a delikátní chuť? Pak byste měli mít v zásobě dostatek receptů, podle kterých během krátké chvilky připravíte netradiční saláty, které se neztratí ani na stolech příznivců zdravého životního stylu.
Salát s melounem, mátou a ricottou
Tento salát, který umně kombinuje oblíbené ingredience v jeden působivý celek, je vynikající do horkých letních dnů. Meloun a máta příjemně osvěží, med s citronovou šťávou přidá sladkokyselé podtóny a borůvky s praženými oříšky dodají šmrnc.
Suroviny
- 1 kg melounu
- 125 g borůvek
- 100 g ricotty
- ½ lžíce čerstvé máty
- 2 lžíce pražených lískových oříšků
- 1 lžíce čerstvé citronovou šťávy
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 1 lžička medu
Postup
V misce smíchejte ricottu s citronovou kůrou, citronovou šťávou a medem. Meloun rozkrájejte na trojúhelníky nebo kostky, vydlabejte semínka. Kousky melounu naskládejte na talíř a přidejte borůvky. Ovoce potřete směsí z ricotty. Na závěr salát ozdobte nahrubo nasekanými praženými oříšky, citronovou kůrou a lístky máty.
Pestrý bylinkový salát
Pro tento salát, který je plný čerstvých zelených bylinek, je charakteristická nahořklá chuť. Přesto se hodí nejen jako netradiční příloha k hlavnímu chodu. Skvělý je i samotný třeba s opečeným toastem.
Suroviny
- 1 lžíce rokety
- 1 lžíce mladých listů pampelišky
- 1 lžíce květů a listů lichořeřišnice
- 1 lžíce salátu štěrbáku
- 1 lžíce nakrájené čekanky
- ½ červené cibule
- 2 až 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 až 3 lžičky čerstvé limetkové šťávy
Postup
Salátovou mísu vytřete stroužkem česneku – salát tím získá lehký česnekový nádech. Bylinky důkladně opláchněte, velké listy natrhejte. Cibuli nakrájejte, přidejte do salátu a vše promíchejte. Nakonec salát pokapejte olivovým olejem a limetkovou šťávou.
Zelený salát s fialkami
Také tento salát je plný čerstvých voňavých bylinek. Zajímavě ho oživují barevné květy fialek, které jsou rovněž jedlé, a navíc velmi chutné. Výslednou chuť ještě zvýrazní tradiční salátová zálivka vinaigrette.
Suroviny
- 4 šálky ledového salátu
- 2 šálky rukoly
- 2 šálky směsi čerstvých bylinek (např. kerblík, bazalka, pažitka, máta, lichořeřišnice)
- 1 až 2 lžíce zálivky vinaigrette (kupované nebo domácí)
Postup
Bylinky pečlivě umyjte a osušte. Natrhejte je do velké salátové mísy. Dochuťte zálivkou vinaigrette a na závěr vše promíchejte.
Který z těchto salátů si připravíte jako první?
$content$