Čtvrtek 21.11.2024
Morotskaka: Oslaďte si nedělní stůl chutným mrkvovým dortem ze Švédska
Fotografie: Envato Elements (elements.envato.com)
GASTRO

Morotskaka: Oslaďte si nedělní stůl chutným mrkvovým dortem ze Švédska

Věděli jste, že i skandinávská kuchyně má svou vlastní verzi mrkvového dortu? Oblíbená Morotskaka je skutečnou lahůdkou pro všechny gurmány. Vneste do svého domova něco ze severských zvyků a zkuste si ji upéct i vy!

Málokdo ještě nezná skandinávský pojem „fika”. Ten označuje tradiční švédskou přestávku na kávu. Švédi navíc milují oslavy, a i prostý fakt, že je víkend, jim stačí k tomu, aby nějakou uspořádali. A co jiného při „fika” nebo víkendové oslavě podávat než dort?

Popularita Moroskaky není nijak překvapivá. Tento dort je lehký, vláčný, a zkrátka lahodný.

Na těsto potřebujete

  • 3 vejce
  • 250 g celozrnné mouky
  • 200 g mrkve
  • 150 g mletých mandlí
  • 120 g jablečného pyré
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 1 lžičku skořice
  • půl lžičky kardamonu
  • půl lžičky prášku do pečiva

Na polevu potřebujete

  • 300 g smetanového sýra
  • lžíce medu nebo javorového sirupu
  • půl pomeranče
  • mandle na ozdobení
Fotografie: Envato Elements (elements.envato.com)

Postup

Troubu předehřejte na 200 stupňů na horní a spodní ohřev. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku, prášek do pečiva a mleté mandle. Vmíchejte rozehřáté máslo, jablečné pyré, skořici a kardamon. Omyjte, oloupejte a nastrouhejte mrkev a přidejte ji do těsta. Vše dobře promíchejte. Vymažte formu, nalijte do ní těsto a pečte asi 40 minut.

Mezitím si připravte polevu. Smíchejte smetanový sýr s medem a pomerančovou šťávou. Poté směs uložte do lednice. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho zcela vychladnout. Nakonec ho ozdobte polevou a kousky strouhaných mandlí.


Zdroj: eatsmarter.de, traveladventure.cz

Napsat komentář