Věděli jste, že i skandinávská kuchyně má svou vlastní verzi mrkvového dortu? Oblíbená Morotskaka je skutečnou lahůdkou pro všechny gurmány. Vneste do svého domova něco ze severských zvyků a zkuste si ji upéct i vy!
Málokdo ještě nezná skandinávský pojem „fika”. Ten označuje tradiční švédskou přestávku na kávu. Švédi navíc milují oslavy, a i prostý fakt, že je víkend, jim stačí k tomu, aby nějakou uspořádali. A co jiného při „fika” nebo víkendové oslavě podávat než dort?
Popularita Moroskaky není nijak překvapivá. Tento dort je lehký, vláčný, a zkrátka lahodný.
Na těsto potřebujete
- 3 vejce
 - 250 g celozrnné mouky
 - 200 g mrkve
 - 150 g mletých mandlí
 - 120 g jablečného pyré
 - 100 g třtinového cukru
 - 100 g másla
 - 1 lžičku skořice
 - půl lžičky kardamonu
 - půl lžičky prášku do pečiva
 
Na polevu potřebujete
- 300 g smetanového sýra
 - lžíce medu nebo javorového sirupu
 - půl pomeranče
 - mandle na ozdobení
 

Postup
Troubu předehřejte na 200 stupňů na horní a spodní ohřev. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte mouku, prášek do pečiva a mleté mandle. Vmíchejte rozehřáté máslo, jablečné pyré, skořici a kardamon. Omyjte, oloupejte a nastrouhejte mrkev a přidejte ji do těsta. Vše dobře promíchejte. Vymažte formu, nalijte do ní těsto a pečte asi 40 minut.
Mezitím si připravte polevu. Smíchejte smetanový sýr s medem a pomerančovou šťávou. Poté směs uložte do lednice. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho zcela vychladnout. Nakonec ho ozdobte polevou a kousky strouhaných mandlí.
Zdroj: eatsmarter.de, traveladventure.cz
    
          
          
            
    
    
    
$content$