Pátek 22.11.2024
Mořskou zeleninu jste již možná zkusili, aniž byste o tom věděli
Fotografie: Freepik (freepik.com)
GASTRO

Mořskou zeleninu jste již možná zkusili, aniž byste o tom věděli

V dnešním světě je péče o zdraví a imunitní systém důležitější než kdy jindy. Už jste slyšeli o mořské zelenině? Nejspíš jste měli v polévce miso nebo nebo sushi rolkách kousky řas, existuje však široká škála dalších druhů, které spadají do této kategorie a jsou plné živin. Co vše potřebujete o mořské zelenině vědět a k čemu je dobrá?

Co je mořská zelenina?

Mořská zelenina a její různé druhy přesahují rámec občerstvení z mořských řas, které můžete najít v běžném obchodě s potravinami. Tento pojem označuje jedlé mořské řasy, které mohou být jednobuněčné nebo mnohobuněčné a představují více než tisíce druhů. Ačkoli se s nimi možná v obchodě s potravinami nesetkáte tak často jako s jinou zeleninou, jsou k dostání v dehydratované a práškové verzi nebo je najdete v obchodech se zdravou výživou a na asijských trzích.

Nejběžnější druhy mořské zeleniny

Rodina jedlých mořských řas je značně rozmanitá. Mnoho dostupných druhů má různé nutriční hodnoty a využití. Nejznámější je pravděpodobně řasa nori, která se obvykle používá jako obal nebo ozdoba na sushi. Uniknout by vám ale neměla jako jediná.

Kelp

Existuje téměř 30 druhů této hnědé řasy a lze ji nalézt v tisících výrobků. Algin, její složka, je obsažen například v zubní pastě, šamponu, lécích, a dokonce i ve zmrzlině. Kelp je bohatým zdrojem živin jako jód, vitamin K, vitamin A, vitamin B12, železo, hořčík a vápník – ve všech formách.

Nori

Tato slaná mořská řasa se často prodává v tenkých suchých plátcích a používá se na sushi. Je to skvělá řasa do spíže, protože vydrží velmi dlouho a můžete ji přidat do jakéhokoli pokrmu. Buďte s ní kreativní! Zkuste si vyrobit vlastní rolky nebo ji rozdrťte a použijte do salátových dresinků, posypte s ní popcorn nebo ji přidejte do ramenu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 3 SUPERPOTRAVINY, O KTERÝCH JSTE MOŽNÁ JEŠTĚ NESLYŠELI, ALE MĚLI BYSTE TO NAPRAVIT

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Spirulina

Spirulina je druh modrozelené řasy, která je označována za superpotravinu s vysokou výživovou hodnotou. Fykocyanin jako hlavní účinná látka přispívá k antioxidačním vlastnostem a pouhá jedna polévková lžíce ve formě prášku nebo tablet je považována za neuvěřitelný zdroj vysoce kvalitních bílkovin, které se skládají ze všech esenciálních aminokyselin a řady vitamínů, minerálů a elektrolytů.

Dulse

Dulse se podobá červenému listovému salátu a obvykle se suší ihned po sklizni. Prodává se ve formě celých listů, vloček, prášku nebo ve směsích koření.

Wakame

Další oblíbenou mořskou řasou je hnědá wakame, která se často používá do studených salátů nebo jako příloha k tofu, sushi nebo rýži. Prodává se v suché formě, ale lze ji rehydratovat namočením do vody na několik minut. Tím se odstraní část přebytečné soli. Poté ji vhoďte do svého oblíbeného salátu a nechte živiny proudit.

Chlorella

Tato sladkovodní řasa je další energetickou potravinou. Najdete ji však pouze jako doplněk stravy a kromě mnoha zdraví prospěšných látek, které má, absorbuje v těle těžké kovy, čímž napomáhá detoxikaci.

Kombu

Když je venku chladno a pošmourno, zkuste kombu. Tato mořská řasa se používá v tradiční japonské kuchyni do dashi. Kombu lze použít i v polévce miso nebo jako koření do jiných pokrmů.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: DOMA JAKO NA HAVAJI: POKÉ BOWLS JSOU ZDRAVÉ, CHUTNÉ, A NE TAK NÁROČNÉ NA PŘÍPRAVU, JAK SI MOŽNÁ MYSLÍTE

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Zdravotní benefity mořské zeleniny

Všechny druhy mořské zeleniny mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny, bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Mohou zlepšovat zdraví srdce, podporovat trávení, bojovat proti nemocem, pomáhat při hubnutí a vyrovnávat hladinu cukru v krvi.

Jak zařadit do jídelníčku více mořské zeleniny

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak mořskou zeleninu zařadit do svého jídelníčku, je přidat ji v práškové formě, například do smoothies, polévek nebo jednoduše do sklenice vody. Pokud se vám podaří sehnat čerstvé nebo sušené mořské řasy, experimentujte s nimi v jídlech, dokud nezjistíte, co vám nejlépe vyhovuje.

Mořská zelenina jako bio potravina

Ať už kupujete čerstvou, sušenou, nebo práškovou podobu, je důležité hledat certifikovanou bio mořskou zeleninu. Ta se pěstuje na kontrolovaných akvakulturních farmách nebo se sklízí v chráněných vodách, aby byla zajištěna její kvalita a čistota. Proto nakupujte v té nejlepší možné kvalitě. Hledejte mořské řasy, které jsou minimálně zpracované, bez přísad a konzervačních látek a sklízené z čistých vod.


Zdroj: researchgate.net/publication/327179957_Sea_Vegetables

Napsat komentář