Sobota 27.07.2024
Nadýchaná vánočka nejen pro vegany
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Nadýchaná vánočka nejen pro vegany

Ať už k snídani, nebo na brunch, není nic lepšího než čerstvě upečená pletená vánočka. aké u vás zkrátka patří ke každé neděli? Na tom se shodnou vegani i nevegani. Švýcarsko 1. srpna slaví svůj státní svátek a toto lahodné pečivo na jejich stole rozhodně nesmí chybět.

Přinášíme vám veganskou verzi, u které je třeba vyměnit jen několik ingrediencí, ale příprava zůstává stejná. Upéct ji není žádné umění a zvládne ji každý začátečník a se správným receptem rozdíly nepoznáte ani po chuťové stránce.

Recept na veganskou vánočku

Budete potřebovat

  • 500 g mouky, nejlépe hladké špaldové
  • 20 g čerstvého droždí (1/2 kostky droždí nebo 1 balíček sušeného droždí, samozřejmě veganského)
  • 2 lžičky soli
  • špetku cukru
  • 3 dcl rostlinného mléka (například ovesného nebo sójového)
  • 80 g veganského margarínu
  • 6 lžic sójové smetany

Příprava těsta

Ve velké míse smíchejte mouku se solí a uprostřed udělejte důlek. Droždí rozdrobte do mísy, smíchejte s cukrem a vložte do jamky, přidejte mléko a margarín. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Směs míchejte asi 10 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň dvě hodiny.

Zaplétání těsta

  1. Těsto rozdělte na poloviny a vytvarujte z nich stejné porce.
  2. Oba prameny na pomoučeném prkénku překřižte.
  3. Při pletení položte vždy levý a pravý pramen na sebe a poté horní a dolní pramen na sebe.

Pečení

Zapletaný vrkoč pred pečením potrite rastlinným maslom, položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Vianočku pečte v strede rúry na 200 stupňov asi 35 minút. Keď vianočka nadobudne zlatohnedú farbu, môžete urobiť test špáratkom. Ak sa cesto na špáratko nelepí, vianočka je hotová! V prípade potreby ešte pár minút dopečte. Pre sladký nádych môžete vianočku hneď po upečení posypať cukrovou posýpkou. Dobrú chuť!

Před pečením potřete cop rostlinným máslem, položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Vánočku pečte při 200 stupních asi 35 minut. Až vánočka získá zlatohnědou barvu, můžete ji otestovat párátkem. Pokud se těsto na párátko nenalepí, je vánočka hotová! V případě potřeby dopečte ještě několik minut. Pro sladký nádech můžete vánočku ihned po upečení posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Tip: Vánočka vydrží déle v sáčku nebo v chlebníku.

Co na nedělním stole nesmí chybět vám?

Napsat komentář