Středa 22 března, 2023
Kontakt
Redakce
Inzerce
E-shop
GrapesMag GrapesMag

Přečtěte si

„NETREBA TAK VEĽA, ABY SITUÁCIA VYZERALA INAK,“ HOVORÍ SIMONA TURKOVÁ

MÝTY A FAKTA O SEBELÁSCE ANEB JAK SKUTEČNĚ A EFEKTIVNĚ

GrapesMag GrapesMag
  • INTERVIEW
  • LIFESTYLE
  • FASHION
  • BEAUTY
  • ONLINE & TECH
  • TRAVEL
  • FUN
  • GASTRO
 NADÝCHANÁ VIANOČKA NIELEN PRE VEGÁNOV
GASTRO

NADÝCHANÁ VIANOČKA NIELEN PRE VEGÁNOV

Autor: Dominika Blchová 1 srpna, 2022

Či už na raňajky, alebo brunch, nie je nič lepšie než čerstvo upečena zapletaná vianočka. Tiež u vás jednoducho patrí ku každej nedeli? Na tom sa zhodnú vegáni aj nevegáni. Švajčiarsko 1. augusta oslavuje svoj štátny sviatok a toto lahodné pečivo na ich stole určite nesmie chýbať.

Prinášame vám vegánsku verziu, kde je potrebné vymeniť iba niekoľko ingrediencií, no v podstate príprava zostáva úplne rovnaká. Upiecť ju nie je žiadne umenie a poradí si s ňou každí začiatočník a so správnym receptom ani po chuťovej stránke nespoznáte rozdiely.

Recept na vegánsku vianočku

Budete potrebovať

  • 500 g múky, najlepšie hladkej špaldovej
  • 20 g čerstvého droždia (1/2 kocky droždia alebo 1 balíček sušeného droždia, samozrejme vegánskeho)
  • 2 čajové lyžičky soli
  • štipku cukru
  • 3 dl rastlinného mlieka (napríklad ovsené alebo sójové mlieko)
  • 80 g vegánskeho margarínu
  • 6 lyžíc sójovej smotany

Príprava cesta

Vo veľkej mise zmiešajte múku a soľ a v strede vytvorte jamku. Droždie rozdrobte v miske, zmiešajte s cukrom a vložte do vytvorenej jamky, prilejte aj mlieko a margarín. Všetky suroviny zmiešajte a vytvorte cesto. Masu miešajte asi 10 minút, kým nezískate hladké cesto. Cesto prikryjte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť aspoň dve hodiny.

Zapletanie cesta

  1. Cesto rozdeľte na polovice a vytvarujte z nich rovnako veľké porcie.
  2. Prekrížte dva pramene na pomúčenej doske.
  3. Na zapletanie vždy položte ľavý a pravý prameň na seba a potom vrchný a spodný prameň na seba.

Pečenie

Zapletaný vrkoč pred pečením potrite rastlinným maslom, položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Vianočku pečte v strede rúry na 200 stupňov asi 35 minút. Keď vianočka nadobudne zlatohnedú farbu, môžete urobiť test špáratkom. Ak sa cesto na špáratko nelepí, vianočka je hotová! V prípade potreby ešte pár minút dopečte. Pre sladký nádych môžete vianočku hneď po upečení posypať cukrovou posýpkou. Dobrú chuť!

Tip: Vianočka vám dlhšie vydrží vo vrecúšku alebo košíku na chlieb.

Čo vám na nedeľňajšom stole určite nesmie chýbať?

Předchozí
Další

Dominika Blchová

author

1 Comment

  • CHALLENGE YOURSELF: 16 NÁPADOV, AKO VYZVAŤ SAMÝCH SEBA - GrapesMag says:
    6 ledna, 2023 at 12:04 am

    […] Nadýchaná vianočka […]

    Reply

Napsat komentář Cancel reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

GrapesMag GrapesMag

Online magazín, který ví o všem, co vás zajímá

Kontakt: info@grapesmag.cz

RUBRIKY

Interview
Lifestyle
Fashion
Beauty
Online & Tech
Travel
Fun
Gastro

Rychlé odkazy

Inzerce
Redakce
E-shop
Přidejte se do našeho týmu
Podmínky užívání
Zásady ochrany soukromí

SLEDUJTE NÁS

© 2022 | GrapesMag.cz

Spravovat Souhlas s cookies
Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na webu žije?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}