Pátek 29 září, 2023
Redakce
Inzerce
Kontakt
GrapesMag GrapesMag

PŘEČTĚTE SI

Vrstvený outfit: Jak nosit sukni přes kalhoty?

„Víc mě těší představa, že by moje snové kousky nosili

Jaké podcasty si oblíbila naše redakce?

Zářijový prodloužený víkend: Kde ho strávit?

„V tvorbě si dovolím pravidla porušovat, experimentovat, stavět věci na

GrapesMag GrapesMag
  • INTERVIEW
  • LIFESTYLE
  • FASHION
  • BEAUTY
  • ONLINE & TECH
  • TRAVEL
  • FUN
  • GASTRO
 Nadýchaná vánočka nejen pro vegany
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Nadýchaná vánočka nejen pro vegany

Autor: Dominika Blchová 1 srpna, 2022

Ať už k snídani, nebo na brunch, není nic lepšího než čerstvě upečená pletená vánočka. aké u vás zkrátka patří ke každé neděli? Na tom se shodnou vegani i nevegani. Švýcarsko 1. srpna slaví svůj státní svátek a toto lahodné pečivo na jejich stole rozhodně nesmí chybět.

Přinášíme vám veganskou verzi, u které je třeba vyměnit jen několik ingrediencí, ale příprava zůstává stejná. Upéct ji není žádné umění a zvládne ji každý začátečník a se správným receptem rozdíly nepoznáte ani po chuťové stránce.

Recept na veganskou vánočku

Budete potřebovat

  • 500 g mouky, nejlépe hladké špaldové
  • 20 g čerstvého droždí (1/2 kostky droždí nebo 1 balíček sušeného droždí, samozřejmě veganského)
  • 2 lžičky soli
  • špetku cukru
  • 3 dcl rostlinného mléka (například ovesného nebo sójového)
  • 80 g veganského margarínu
  • 6 lžic sójové smetany

Příprava těsta

Ve velké míse smíchejte mouku se solí a uprostřed udělejte důlek. Droždí rozdrobte do mísy, smíchejte s cukrem a vložte do jamky, přidejte mléko a margarín. Všechny ingredience smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Směs míchejte asi 10 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň dvě hodiny.

Zaplétání těsta

  1. Těsto rozdělte na poloviny a vytvarujte z nich stejné porce.
  2. Oba prameny na pomoučeném prkénku překřižte.
  3. Při pletení položte vždy levý a pravý pramen na sebe a poté horní a dolní pramen na sebe.

Pečení

Zapletaný vrkoč pred pečením potrite rastlinným maslom, položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Vianočku pečte v strede rúry na 200 stupňov asi 35 minút. Keď vianočka nadobudne zlatohnedú farbu, môžete urobiť test špáratkom. Ak sa cesto na špáratko nelepí, vianočka je hotová! V prípade potreby ešte pár minút dopečte. Pre sladký nádych môžete vianočku hneď po upečení posypať cukrovou posýpkou. Dobrú chuť!

Před pečením potřete cop rostlinným máslem, položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Vánočku pečte při 200 stupních asi 35 minut. Až vánočka získá zlatohnědou barvu, můžete ji otestovat párátkem. Pokud se těsto na párátko nenalepí, je vánočka hotová! V případě potřeby dopečte ještě několik minut. Pro sladký nádech můžete vánočku ihned po upečení posypat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Tip: Vánočka vydrží déle v sáčku nebo v chlebníku.

Co na nedělním stole nesmí chybět vám?

Předchozí
Další

Dominika Blchová

author

1 Comment

  • CHALLENGE YOURSELF: 16 NÁPADOV, AKO VYZVAŤ SAMÝCH SEBA - GrapesMag says:
    6 ledna, 2023 at 12:04 am

    […] Nadýchaná vianočka […]

    Reply

Napsat komentář Cancel reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

MOHLO BY SE TAKÉ LÍBIT Stories for you
FASHION

Vrstvený outfit: Jak nosit sukni přes kalhoty?

Autor: Dominika Blchová 29 září, 2023

Některé trendy se na první pohled zdají být trochu zvláštní. A to nejen kvůli módě Y2K, ale především kvůli ochotě experimentovat. Vhodné pro každého, kdo

INTERVIEW

„Víc mě těší představa, že by moje snové kousky nosili obyčejní lidé, a ne ikony,“ říká Alexandra Kopúnek

Autor: Dominika Blchová 28 září, 2023

Za značkou KHAKU stojí Alexandra Kopúnek z Bratislavy, která nyní žije a tvoří v Brně. Pod jejíma rukama vznikají unikátní kimona s charakterem, a jak sama

FUN ONLINE & TECH

Jaké podcasty si oblíbila naše redakce?

Autor: Redakce 27 září, 2023

Na podcastech je skvělé, že je můžete poslouchat kdykoli a kdekoli. Ať už jdete do práce, na procházku, nebo uklízíte – vzrušující rozhovory, technologické novinky

GrapesMag GrapesMag

Víme o všem, co vás zajímá

Kontakt: info@grapesmag.cz

RUBRIKY

Interview
Lifestyle
Fashion
Beauty
Online & Tech
Travel
Fun
Gastro

Rychlé odkazy

Inzerce
Redakce
Kontakt
Přidejte se do našeho týmu
Podmínky užívání
Zásady ochrany soukromí

SLEDUJTE NÁS

© 2023 | GrapesMag.cz

Spravovat Souhlas s cookies
Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na webu žije?
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}