Známe to asi všichni. Víme, že je zapotřebí uvařit oběd, ale nemáme čas nebo se nám prostě jen nechce trávit hodiny v kuchyni. Navíc nás teď čekají měsíce, kdy bude venku teplo a sluníčko a nechceme být zavření doma, když bychom mohli být například v přírodě. Máme pro vás řešení. Co takhle zkusit tyhle 3 recepty?
Hráškový krém s wasabi
Máte doma v mrazáku hrášek, ale nenapadá vás, co si z něj uvařit? Zkuste tuto skvělou polévku, která vás překvapí svou chutí.
Co budete potřebovat?
- balení mraženého hrášku
- kikkoman sójovou omáčku
- wasabi pastu
- sůl dle chuti
- zeleninový vývar nebo bujón (např. Masox, kuřecí bujón atd.)
- parmazán a koriandr na ozdobu
Jak na to?
- Hrášek uvařte doměkka buď ve vývaru, nebo přidejte kostku bujónu.
- Jakmile je hrášek uvařený, tak ho buď přímo v hrnci rozmixujte tyčovým mixérem, nebo přelijte do stolního mixéru.
- Do rozmixované směsi přidejte 2 lžíce sójové omáčky a dle chuti wasabi. My dáváme tak 4 cm wasabi pasty. Doporučujeme wasabi přidávat opatrně, protože některé jsou ostřejší.
- Pokud se vám bude zdát polévka málo slaná, můžete přidat sůl nebo sójovou omáčku.
- Jakmile budete mít polévku hotovou, na ozdobu můžete použít parmazán nebo koriandr.
Špagety s domácí rajčatovou omáčkou a fetou
Jestli máte rádi špagety, tak si tento recept jistě také zamilujete. Navíc jej lze různě upravovat dle chuti.
Co budete potřebovat?
- 0,5 kg – 1 kg rajčat (lze použít i cherry rajčata)
- 1-2 balení fety (na 0,5 kg rajčat jedno balení sýru), lze použít i balkánský sýr
- balení špaget
- 2-4 stroužky česneku (dle chuti)
- olivový olej
- sůl, pepř
Jak na to?
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Do hlubší pečící formy doprostřed vložte fetu nebo balkánský sýr.
- V míse bokem smíchejte rajčata s 1-2 lžícemi olivového oleje a třeným česnekem. Pokud máte větší rajčata, tak je můžete rozpůlit nebo nakrájet na čtvrtky.
- Rajčata můžete nyní vložit okolo fety. Mírně posolte a opepřete. My nejraději používáme čerstvě mletý pepř.
- Vložte do trouby a pečte 30 minut. Rajčata by se měla zkrabatět, ale neměla by být spálená. Klidně ale můžete péct déle. Vždy záleží na velikosti rajčat. Cherry rajčata budete péct kratší dobu než velká rajčata. Doporučujeme kontrolovat během pečení, ať nemáte k obědu černé uhlí.
- Během pečení uvařte špagety dle návodu v mírně osolené vodě a poté sceďte. Aby se na špagetách omáčka více udržela, tak je neoplachujte.
- Jakmile jsou rajčata upečená, i se sýrem je přímo v pečící formě vidličkami natrhejte. My necháváme větší kousky rajčat, ale můžete je vidličkami natrhat na drobnější velikost. Poté přidejte špagety. Nyní můžete servírovat.
Něco navíc
Do omáčky můžete použít co máte rádi. Ať už to budou nasekané kapari, bazalka, černé nebo zelené olivy, či perocino sýr. Velkou výhodou této omáčky je, že může chutnat pokaždé jinak.
Špagety s parmazánem a lanýžovým olejem
Že jsou lanýže jen pro bohaté? Omyl! I vy si můžete tuto delikatesu vychutnat, a přitom za tuto lahodnou houbu neutratit tisíce korun. A jak na to? Mrkněte na recept a dopřejte si trochu luxusu na vašem talíři.
Co budete potřebovat?
- špagety
- olivový olej s lanýži (dle chuti)
- parmazán (dle chuti)
- sůl, pepř
Jak na to?
- Špagety uvařte dle návodu v osolené vodě. Doporučujeme vodu osolit o něco více, než jste zvyklí, aby nudle nebyly nevýrazné.
- Než se vám špagety uvaří, nastrouhejte si najemno parmazán. Množství záleží na počtu porcí a oblíbenosti sýru daného jedlíka. U nás v rodině máme rádi hodně sýru, takže pro dvě osoby nastrouháme přibližně 100 g parmazánu.
- Jakmile jsou špagety hotové, tak je sceďte a ihned do nich nalijte olivový olej s lanýži, dle chuti opepřete a přidejte parmazán. Vše důkladně smíchejte. Olivového oleje použijte dle chuti. Špagety by ale neměly být suché. Pokud budou, přidejte ještě trochu oleje.
Tip
Lanýžový olej seženete ve specializovaných prodejnách nebo na e-shopech. Občas na něj můžete narazit v supermarketech jako je Lidl – tam je chutný a za velmi dobrou cenu. A nelekejte se, když si přečtete, že je v lahvičce jen 1 % lanýže. Je to úplně běžné, a i přes to, že je to velmi malé množství, lanýže velmi intenzivně ucítíte.
A jak jste na tom vy? Máte nějaký zaručený recept, který vaříte, když nemáte čas?
$content$