Pondělí 22 duben, 2024
Mořské řasy v jídelníčku? Víme, proč rozhodně ano i jak na to!
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Mořské řasy v jídelníčku? Víme, proč rozhodně ano i jak na to!

Na jaký způsob jste kdy jedli mořské řasy? Existuje jich nespočet. Mořské řasy vám mohou do vašeho jídelníčku přinést mnohá pozitiva. Pomáhají snížit cholesterol, odbourávají tuky a zlepšují cévy. Předchází také cévní mozkové příhodě, infarktu a chrání před vysokým krevním tlakem. Víte ale, kde se vlastně dají koupit a jak je využít?

Sushi

Lahodná rolka s oblíbenými ingrediencemi, která se namáčí do sójové omáčky. Jedná se jednoduše o rýži s rybou nebo zeleninou zabalenou v řase. Někdo ji miluje a jiný jí nedokáže přijít na jméno. Původ má sushi v Japonsku, odkud se tato pochoutka rozšířila po celém světě. 

Existuje mnoho druhů sushi a to nejčastější, které jistě budete znát alespoň z obrázků, je Maki. Jde o rýži s rybou nebo zeleninou zabalenou v mořské řase a nakrájenou na asi 5 cm hrubá kolečka

Další variantou je z plátku mořské řasy vytvořený kornout, který se naplní sushi rýží a opět se přidávají ryby nebo zelenina. Této delikatese se říká Temaki

Obrácenou variantou Maki sushi je Uramaki, které vymysleli v USA, konkrétně v Kalifornii, a podle toho se jí také říká kalifornská rolka. Náplň, tedy ryba či zelenina, je uprostřed, okolo ní je řasa, a to vše je zatočené v rýži. 

Poslední variantou, která určitě stojí za zmínku, je Gunkan. Z řasy se udělá „lodička“, do které se dává převážně kaviár nebo zelenina či ryby na sushi rýži, může se potřít wasabi pastou. 

K přípravě všech těchto druhů sushi se používají tzv. Nori řasy, které obsahují velké množství minerálů a vitamínů, stejně jako všechny druhy mořských řas.

Jaké řasy vyzkoušet?

Velkou službu vám udělají Dulse řasy, pokud je zařadíte do jídelníčku. Jejich velkou výhodou je, že se nemusí namáčet jako jiné řasy, a pokud je chcete využít jako koření, tak je stačí opražit. Řasy Dulse mají nachovou barvu a ostrou chuť, což je ideální ke zpestření salátů nebo ozdobení pokrmů.

Pokud vám vadí rybí chuť v řasách, můžeme doporučit zkusit řasy Arame. Díky sušení přechází do černé barvy. Arame řasy jsou bohaté na minerální látky jako je jód, vápník a železo. Pokud tedy začínáte s mořskými řasami, zkuste nejprve sáhnout právě po Arame řasách.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Když navštívíte sushi restauraci, s velkou pravděpodobností dostanete zelené a šťavnaté Wakame řasy, které bývají posypané sezamovými semínky. Podobně jako Arame řasy jsou Wakame řasy bez typické rybí chutě, takže se nemusíte bát, že v ústech ucítíte typickou mořskou chuť. V japonské a korejské kuchyni jsou wakame hojně využívané pro své pozitivní účinky na zdraví. Ženám po porodu se vaří z řas silný vývar, aby jim byla co nejrychleji navrácena síla. Wakame se také používá k čištění krve. Na trhu seženeme variantu řas jak sušenou, solenou, tak i mraženou. Můžete je přidat do salátu, polévky (miso či ramen) nebo vyluhovat jako léčivý čaj

Za zmínku rozhodně stojí Agar, kterým lze v kuchyni nahradit želatinu, jak na sladký, tak na slaný způsob. Hojně je využíván vegany a vegetariány. V Asii patří mezi nejčastěji používané želírovací prostředky. A proč začít agar používat? Je plný vitamínů (vápník, jód, železo), je bez chuti a zápachu. Seženete jej ve formě prášku, vloček či tyčinek.

Honí vás mlsná? Máme pro vás tip!

Všichni to jistě znáte. Je večer, koukáte na film, popíjíte víno, ale něco tomu chybí, a tak sáhnete po chipsech nebo něčem podobném. Co takhle zkusit něco zdravějšího?

Na trhu najdete mnoho různých křupavých snacků z řas. U nás v redakci patří mezi nejoblíbenější Nori plátky s wasabi. Pokud nejste příznivci ostrého jídla, můžete vyzkoušet křupavé plátky s příchutí Teriyaki, barbecue, klasicky solené nebo bez příchutě. Jíst se dají jen tak jako chipsy nebo je můžete namočit a naplnit rýží a rybou, tofu nebo zeleninou. Řasy lze přidat i do salátů, rýže nebo polévek.

Inspirovali jsme vás k vyzkoušení mořských řas a jejich přidání do vašeho jídelníčku? Máte nějaký vlastní tip, jak řasy konzumujete?

Napsat komentář