Sobota 18.10.2025
Po sacharidech se přibírá a nejzdravější je kokosový olej: 10 běžných stravovacích mýtů, které vědci vyvrátili
Foto: Pexels
GASTRO

Po sacharidech se přibírá a nejzdravější je kokosový olej: 10 běžných stravovacích mýtů, které vědci vyvrátili

Každý rok se objevují nové trendy, nové zákazy a nové zaručené rady, jak se stravovat. Sacharidy jsou prý špatné, lepek také a potraviny s nízkým obsahem tuku jsou vždy zdravější. Co když jsou to ale mýty?

Vyznat se ve stravování se někdy může zdát jako hotová věda. Dennodenně se objevuje řada nových informací o tom, co má být zdravé a co ne, a některé jsou dokonce protichůdné. The European Food Information Council (EUFIC) se snaží zpřístupňovat poznatky, které jsou vědecky ověřené a srozumitelné. Vyvrátila také běžné mýty roku 2025.

Mýtus: Sacharidy způsobují přibírání

Sacharidy jsou snad největším strašákem moderního stravování. Pravdou však je, že nemohou za přibírání, protože to je vždy důsledkem kalorického nadbytku – bez ohledu na to, zda kalorie pocházejí z tuků, bílkovin nebo sacharidů.

Zdravé sacharidy jako celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina jsou díky vysokému obsahu vlákniny klíčové. Vláknina pomáhá pociťovat déle pocit sytosti a je spojována s nižším rizikem srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu. Pokud sacharidy vynecháváte, ochuzujete se o důležité vitamíny, vápník a vlákninu. Odborníci doporučují, aby ze sacharidů pocházelo 45 až 60 % vašeho denního energetického příjmu, samozřejmě s důrazem na minimalizaci přidaných cukrů.

Mýtus: Kokosový olej je nejzdravější volbou

Kokosový olej je i vlivem marketingu označován jako superpotravina, vědci s tím však nesouhlasí. Kokosový olej obsahuje až 92 % nasycených tuků, což je například v porovnání s běžným máslem o 27 % více. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků zvyšuje hladinu špatného (LDL) cholesterolu, a tím i riziko mrtvice a srdečních onemocnění. Příležitostné použití kokosového oleje je v pořádku, ale pro každodenní vaření byste měli dávat přednost nenasyceným tukům, jako je olivový nebo řepkový olej.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ČEŠI PODLE NOVÉHO PRŮZKUMU POŘÁD MILUJÍ KLASICKOU KUCHYNI, OBJEVUJE SE ALE I NĚKOLIK PŘEKVAPIVÝCH TRENDŮ

Foto: Pexels

Mýtus: Všechny ultra zpracované potraviny jsou špatné

Slovo zpracovaný se stalo synonymem pro nezdravý. Zpracování je ale jakýkoliv proces, který mění původní podobu potraviny – například i ohřívání, konzervování nebo přidávání aditiv k prodloužení trvanlivosti.

Ano, některé ultra zpracované potraviny s nadměrným obsahem cukru, soli a nasycených tuků do zdravé stravy nepatří. Do zdravé stravy však patří celozrnné pečivo, zeleninové omáčky nebo obohacené rostlinné alternativy, které jsou zpracované také. Místo toho, abyste se vyhýbali všemu zpracovanému, raději kontrolujte etikety a hledejte potraviny s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem nezdravých složek.

Mýtus: Oleje ze semen způsobují chronická onemocnění

Lidé mají často obavy z omega-6 mastných kyselin, proto se tvrdí, že oleje ze semen zhoršují záněty v těle. To je však již vyvráceno, například i odborným článkem na SNI Global. Konzumace kyseliny linolové, která je součástí omega-6, není spojena se zvýšenou zánětlivou reakcí, ba právě naopak – je spojena se snížením zánětu. Oleje ze semen pomohou nahradit nasycené tuky a mohou zlepšit kontrolu glykémie a snížit „špatný“ cholesterol, což je prospěšné pro srdce. Chronická onemocnění nejsou způsobena oleji ze semen, ale spíše celkově nezdravým životním stylem s převahou soli, cukru a nasycených tuků.

Mýtus: Čerstvé ovoce a zelenina jsou vždy lepší než mražené

Ovoce a zelenina jsou skvělou volbou, ať už jsou čerstvé, mražené, konzervované nebo sušené. Pokud nejde o lokální produkty, často cestují na dlouhé vzdálenosti, takže než se dostanou na váš stůl, ztrácejí část své výživové hodnoty. Zmrazení nebo konzervování několik hodin po sklizni uchovává živiny na vrcholu jejich zralosti. Pokud vám mražená zelenina vyhovuje finančně, je pro vás praktičtější nebo ji máte raději, nevyhýbejte se jí. Klíčem je pravidelná rozmanitost.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: „INTUITIVNÍ STRAVOVÁNÍ ROZHODNĚ NEZNAMENÁ BEZHLAVĚ JÍST COKOLIV A KDYKOLIV,” UPOZORŇUJE VÝŽIVOVÁ SPECIALISTKA ADÉLA PROKŮPKOVÁ

Žena držící vidličku a misku se salátem
Foto: Pexels

Mýtus: Nízkotučné nebo odtučněné potraviny jsou vždy zdravější

Výrobky s lákavým označením „nízkotučný“ nebo „odtučněný“ v lidech mají vyvolat pocit, že děláte správnou věc. Tato označení však znamenají pouze to, že výrobek splňuje zákonný limit tuku. Výrobci přitom často přidávají nadměrné množství soli nebo přidaného cukru, aby kompenzovali ztrátu chuti a struktury, ke které při odstranění tuku dochází.

Právní předpisy EU přísně upravují, kdy mohou výrobci potravin tato tvrzení uvádět, aniž by zohledňovali celkovou nutriční kvalitu výrobku. Strava s vysokým obsahem přidaného cukru a soli je spojena se zvýšeným rizikem chronických onemocnění. Nenechte se proto oklamat a a vždy si zkontrolujte celou etiketu s výživovými údaji a složení.

Mýtus: Vejce zvyšují hladinu cholesterolu

Je jeden z nejstarších a nejdéle přetrvávajících mýtů je, že vejce zvyšují cholesterol. Většině zdravých lidí ale konzumace jednoho vejce denně výrazně hladinu cholesterolu v krvi nezvýší. Proč? Protože tělo snězení vejce automaticky kompenzuje a produkuje méně vlastního. Skutečným viníkem zvyšování cholesterolu jsou nasycené tuky, které najdete například v tučném červeném mase nebo palmovém oleji. Vejce lze považovat za výživovou bombu – jsou plná bílkovin, vitamínů a minerálních látek.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: VELKÝ POŽITEK, NÍZKÉ VÝDAJE: VYUŽIJTE NĚKOLIKA TRIKŮ, JAK SE STRAVOVAT CHUTNĚ A ZDRAVĚ ZA MÁLO PENĚZ

Foto: Pexels

Mýtus: Přerušovaný půst je nejlepší způsob hubnutí

Přerušovaný půst je v dnešní době populární, jeho fungování je však často špatně chápáno. Přerušovaný půst vede k úbytku hmotnosti především proto, že během „stravovacích hodin“ přijímáte celkově méně kalorií, čímž dosahujete kalorického deficitu. Přerušovaný půst ale není pro regulaci hmotnosti lepší než standardní dieta s omezeným přísunem kalorií. U některých lidí může dokonce vést ke snížení koncentrace, únavě a špatné náladě. Udržitelné hubnutí závisí na komplexním přístupu, tedy na vyvážené stravě, pravidelném pohybu, dostatku spánku a méně stresu.

Mýtus: Abyste měli dostatek bílkovin, musíte jíst maso

Pokud nejíte maso, nemusíte se obávat nedostatku bílkovin. Jejich bohatým zdroje je i mnoho rostlinných potravin, například fazole, čočka, cizrna, tofu, tempeh, ořechy a semena. I když živočišné bílkoviny obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, správnou kombinací rostlinných zdrojů během dne získáte všechny potřebné aminokyseliny stejně snadno. Příkladem je klasická kombinace rýže a fazolí. Nemluvě o tom, že sója a quinoa jsou kompletními bílkovinami samy o sobě.

Mýtus: Měli byste se vyhýbat lepku

Lepek je bílkovina obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pečivu dodává pružnou strukturu. Pokud netrpíte celiakií nebo nemáte prokázanou citlivost na lepek, není důvod jej ze svého jídelníčku vyřazovat. Bezlepkové výrobky pro vás nemusí být automaticky prospěšné. Mnohé z nich obsahují více přidaného cukru, soli a tuku než jejich lepkové protějšky, aby nahradily chybějící texturu. 


Zdroje: EUFIC, SNI Global

Napsat komentář