Středa 22.05.2024
Podzimní dobroty? Redakce GrapesMag naláká vaše chuťové pohárky!
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Podzimní dobroty? Redakce GrapesMag naláká vaše chuťové pohárky!

Podzim je v plném proudu a na každém kroku vídáme tematickou výzdobu. Ať už jde o dekorace v podobě listí či věnců, různá strašidýlka, nebo dýně. A když je řeč o dýních… Naše redakce se s vámi rozhodla podělit o své oblíbené podzimní dobroty! Pochutnáte si s námi?

Kateřina Spacek

„Na podzim máme k dispozici tolik sezónních potravin, že je pro mě těžké vybrat jeden oblíbený podzimní pokrm. Jablka, pečené brambory na různé způsoby, švestkové koláče… co z toho vybrat?

Nakonec jsem se rozhodla, že se s vámi podělím o svou oblíbenou zapečenou dýni. Tu každý rok dělám pokaždé jinak. A navíc vegansky! Rozhodně do ní nepřidávám žádné maso, ale nejčastěji mám marinované tofu s bylinkami, které mi s dýni skvěle ladí. Příprava vlastně vypadá jako recept na francouzské brambory. Jen s tím rozdílem, že si dýni (používám hokkaidó) nakrájím na kostičky, posolím a lehce zasypu bylinkami, a to smíchám dohromady s olivovým olejem a připraveným tofu. Následně to dám zapéct a těším se z podzimní mňamky. Někdy si k téhle dobrotě udělám i omáčku, kterou lehce dýni poliju. Ale opravdu lehce, abych nepřebila její chuť.”

Deni Hartmannová

„S podzimem udržujeme poměrně silný love-hate relationship. Na sychravé počasí se nikdy netěším – vyloženě k němu chovám zášť, když v něm musím chodit po městě. Jakmile ale můžu být doma a sledovat sychravo jen za oknem, ráda se po létě stráveném převážně venku zklidním a obnovím svoje domácí rituály.

Jedním z takových mých rituálů je vaření ze sezónních potravin. Miluju batáty a dýně, a úplně nejradši z nich dělám krémové polévky. Polévky obecně jsou pro mě jídlem, které mám neodmyslitelně spojené s podzimem, navíc jsou jednoduché a uvařit je zvládne každý. Na závěr je vždycky posypu slunečnicovými semínky nebo krutony z celozrnného chleba.”

Klára Turková

„Já zbožňuji teplé počasí, podzim dovede být někdy pochmurný, ale babí léto má své kouzlo – krajina hraje krásnými barvami a listy vytvoří na chodníku oranžovo-hnědý koberec, což vypadá prostě pohádkově.

Mám ráda sladké dezerty, hlavně ke kafíčku. Ovšem k podzimu podle mě nejvíc pasuje černá káva a k ní jablečný štrúdl se skořicí i rozinkami, samozřejmě hezky pocukrovaný. Pak je výborná dýňová polévka s kokosovým mlékem, k níž se perfektně hodí bagetka s brusinkami. Ta mi moc chutná. A také nesmím opomenout svatomartinskou husu, tradičně se zelím a knedlíkem, na níž se vždycky moc těším.”

Dominika Blchová

„Navzdory tomu, že jsem dítě léta, podzim má v sobě něco zvláštního, co ve mně vyvolává cosi mystického. Díky chladnému vánku a svěžímu počasí mám vždycky chuť se o víkendu zachumlat do deky s dobrou knihou. K tomu samozřejmě nesmí chybět horký jablečný punč, který je pro mě asi takovou klasickou jako pro někoho pumpkin spice latte. A když není jablečný punč, je skvělou alternativou i čerstvý citronovo-zázvorový čaj.

Co se týče jídla, nedám dopustit na teplou polévku – ať už rajčatovou, nebo pořádně kyselou zelňačku, kterou dokážu jíst na kila. A samozřejmě musí být opravdu pikantní, aby zahřála.”

Podzimní tabule je snad tou nejbohatší v celém roce. Nabízí totiž spoustu skvělých sezónních potravin, o které jsme už od jara usilovali. Která podzimní jídla máte rádi vy? Dopřejete si raději dýňový koláč, nebo si pochutnáte na zelňačce či svatomartinské huse?

Napsat komentář