Lidé si ji často spojují s teplými nápoji a neodolatelnými dezerty. Skořice, kterou máme běžně doma ve spíži, je ale mnohem více než jen voňavé koření. Objevte všechny její výhody a nechte se inspirovat chutnými recepty.
Není skořice jako skořice
Skořice pochází z vnitřní kůry stromů rodu Cinnamomum. Když se tato kůra vysuší, stočí se do typických rolí, které známe jako skořicové tyčinky.
Existují dva hlavní druhy skořice, se kterými se setkáte. Prvním je Cassia, často označovaná jako čínská skořice, která má výraznou sladkou, silnou, kořeněnou a pikantní chuť, díky čemuž je ideální pro použití v bylinných čajích nebo limonádách. Druhým druhem je Ceylon, známý také jako cejlonská skořice, která je považována za nejkvalitnější. Je silně aromatická, jemnější, sladší a méně běžná, proto je více vyhledávaná.
Při pečení a vaření je vhodné mezi těmito druhy rozlišovat, protože Cassia má tendenci dominovat svou silou. Pokud chcete přidat skořici do jídla, můžete zvolit také mletou variantu.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: JAK SE ZAHŘÁT V PODZIMNÍCH DNECH: VYZKOUŠEJTE JEDNODUCHÉ RECEPTY NA LAHODNÉ HORKÉ NÁPOJE

Konzumuje se jí málo, přesto má nutriční hodnoty
Skořice se konzumuje v malých množstvích, takže neovlivní celkový denní příjem kalorií. Přestože se ale jedná o koření, má nezanedbatelné nutriční hodnoty. I malé množství skořice obsahuje důležité složky.
Medical News Today uvádí, že jedna čajová lžička (přibližně 2,6 g) mleté skořice obsahuje pouze 6,4 kalorií a poskytuje přibližně 1,4 gramu vlákniny. I když je toto množství malé, přispívá k dennímu příjmu vlákniny, která je klíčová pro zdravé trávení a pocit sytosti. Kromě toho je skořice překvapivě dobrým zdrojem manganu. Mangan je důležitý pro metabolismus a zdraví kostí. Skořice obsahuje také vápník, draslík, hořčík, fosfor a vitamín A.
Výhody skořice, které stojí za pozornost
Skořice není jen koření, nabízí také přírodní způsoby, jak posílit zdraví, energii i pokožku. Potvrzuje to například Healthline nebo WebMD.
Energie na celý den
Skořice má významný vliv na regulaci hladiny cukru v krvi. Látky v ní obsažené mohou zlepšit citlivost na inzulín, což je důležité pro udržení stabilní hladiny energie bez výkyvů, které často vedou k odpolední únavě a nečekané chuti na sladké. Pravidelná konzumace skořice může pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno. Pokud tedy hledáte přírodní způsob, jak udržet energii pod kontrolou během náročného dne, skořice je vynikající volbou.
Může pomáhat při hubnutí
Díky své schopnosti vyrovnávat hladinu cukru v krvi může být skořice účinným prostředkem pro hubnutí. Nestabilní hladina cukru v krvi totiž často vede k přejídání, snížení energie a přibývání na váze. Přidáním skořice do každodenních jídel můžete zpomalit rychlost uvolňování glukózy do krevního řečiště a udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze. Její sladká vůně může také pomoci potlačit chuť na sladké.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ZBAVTE SE NAFOUKLÉHO BŘICHA PŘIROZENĚ POMOCÍ SPRÁVNÝCH POTRAVIN A NÁVYKŮ

Přirozená obrana proti bakteriím
Skořice obsahuje látky, které pomáhají tělu bojovat proti bakteriálním a plísňovým infekcím. Kromě toho má také protizánětlivé účinky. Látky obsažené ve skořici mohou pomoci zmírnit zánětlivé procesy a tím podpořit rychlejší zotavení po cvičení nebo pomoci tělu v období stresu. Antimikrobiální účinky skořice mohou navíc pomoci předcházet zubnímu kazu a omezit zápach z úst.
Podporuje zdraví mozku
Sloučeniny obsažené ve skořici mohou mít ochranný účinek na nervové buňky a pomáhat zlepšovat kognitivní funkce. To je důležité pro paměť a celkovou bdělost. Pokud máte náročný den v práci nebo ve škole, přidání skořice do snídaně nebo oblíbeného nápoje může být snadným způsobem, jak zvýšit svou koncentraci. Může být také účinná při prevenci neurologických poruch, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Ochrana před srdečními problémy
Pravidelné zařazování skořice do jídelníčku může mít pozitivní vliv na některé faktory související se zdravím srdce. Bylo prokázáno, že skořice pomáhá snižovat celkový cholesterol, takzvaný „špatný“ LDL cholesterol a triglyceridy, přičemž udržuje stabilní hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Je to přírodní posilovač pro vaše srdce, který se hodí do každého wellness plánu.
Zpomaluje stárnutí pokožky
Skořice je bohatá na antioxidanty, konkrétně na silné polyfenoly. Tyto sloučeniny jsou nezbytné, protože pomáhají chránit buňky v těle před poškozením. Studie prokázaly, že antioxidanty ve skořici blokují oxidační stres a zastavují volné radikály v těle. V praxi to znamená, že bojují proti stárnutí a různým nemocem. Podporou antioxidační činnosti v těle můžete přirozeně přispět ke zdravější a odolnější pokožce. Skořice má také antiseptické vlastnosti, které pomáhají při léčbě akné.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: DRAHÉ KOSMETICKÉ PŘÍPRAVKY STRČÍ DO KAPSY BYLINKA, KTERÁ ROSTE MOŽNÁ I NA VAŠÍ ZAHRADĚ

Snadné a rychlé recepty se skořicí
Zaujalo vás, co vše skořice dokáže? Načerpejte rovnou také inspiraci na recepty, jejichž součástí skořice je.
Rýžový pudink se skořicí
Rýžový pudink je skvělý pro ty, kteří potřebují syté, ale snadno stravitelné jídlo.
Ingredience
- 100 g rýže
- 500 ml mléka
- 50 g medu
- 50 g másla
- 200 ml smetany na šlehání
- špetka soli
- 1 lžička mleté skořice
- sušené fíky
- ořechy
Postup
Do mléka přidejte med, máslo, sůl a koření. Mlékem zalijte rýži a vařte ji na mírném ohni, dokud nezměkne. Poté nechte vychladnout a mezitím šlehejte smetanu, dokud nebude polotuhá. Smetanu vmíchejte do zchladlé rýže. Podávejte v miskách a nakonec do pudinku vmíchejte nasekané sušené ovoce a ořechy. Navrch posypte skořicí.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: 4 RECEPTY SE SKOŘICÍ, KTERÉ MUSÍTE ZKUSIT

Skořicová hnízda
Pečivo může být vláčné a chutné i bez použití másla nebo oleje. Recept na skořicová hnízda je skvělý, pokud hledáte alternativu k oblíbeným skořicovým rolkám.
Ingredience
Těsto
- 350 g hladké špaldové mouky
- 200 ml rostlinného mléka
- 60 ml rostlinného nebo bílého jogurtu
- 50 g kokosového cukru
- ½ kostky droždí
Náplň
- 70 g kokosového cukru
- 60 ml rostlinného nebo bílého jogurtu
- 3 lžičky mleté skořice
- 20 g vanilkového cukru
Postup
Nejprve připravte kvásek z droždí, cukru, teplé vody a mouky a nechte ho 10 minut odležet. Následně vypracujte ze všech ingrediencí těsto, přikryjte ho a nechte hodinu kynout. Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku asi 1 cm, potřete jogurtem a posypte směsí skořice a cukru. Poté těsto podélně srolujte a nakrájejte na 2cm plátky. Položte na plech a nechte ještě 30 minut kynout v troubě. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte 15 až 20 minut.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: OBLÍBENÁ POCHOUTKA BEZ CUKRU: VYZKOUŠEJTE LAHODNÉ RECEPTY NA SKOŘICOVÉ ROLKY, KTERÉ SI ZAMILUJETE

Skořicové ovesné sušenky
Skořicové sušenky jsou ideálním řešením, pokud hledáte rychlou svačinku. Navíc jsou slazené pouze datlemi a jablečným pyré, takže si je můžete vychutnat bez výčitek.
Ingredience
- 120 g ovesných vloček
- 70 g datlí
- 4 až 5 lžic jablečného pyré
- 1 lžíce skořice
Postup
Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne homogenní a lepkavé těsto. Z těsta vytvarujte 12 malých kuliček, vytlačte je do tvaru sušenek a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte 10 až 13 minut při 180 °C.
Zdroje: Medical News Today, Healthline, WebMD, ResearchGate, autorský text
$content$