Na jedné věci se pravděpodobně všichni shodneme – těstoviny vždy fungují! Díky nekonečnu variací vás těstovinová jídla nikdy nebudou nudit a každý si z nich vždy něco vybere. Pokud zrovna nevíte, co uvařit, ušetříme vám čas s hledáním nových receptů. Tyto tři recepty na těstoviny se snadno připravují a jsou ideální pro chladnější dny…
Nespornou výhodou těstovin je i to, že jejich vařením nestrávíte v kuchyni půl dne. Naopak je většina těstovinových receptů otázkou minut. To ocení především ti, kteří vaření příliš neholdují, ale i ti, kteří zkrátka jen nemají na vaření tolik času.
Česnekovo-parmezánové těstoviny se špenátem a houbami
Budete potřebovat
- 400 g těstovin farfalle
- sůl
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 400 g žampionů
- 300 g čerstvého špenátu
- mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- 125 ml zeleninového vývaru
- 120 ml smetany na vaření
- 80 g strouhaného parmezánu
- 1 lžičku chilli vloček
- 1 lžičku italského koření
Postup
Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a 2-3 minuty ji orestujte. Přidejte na pánev houby a smažte je asi 3 minuty, dokud lehce nezhnědnou. Je-li to nutné, přidejte trochu oleje, poté houby vyjměte z pánve a položte je na talíř spolu s cibulí. Na pánvi asi 2 minuty povařte špenát, dokud nezvadne, a dochuťte jej solí a pepřem. Špenát dejte stranou na nový talíř.
Na pánvi rozehřejte ještě trochu oleje, přidejte nasekaný česnek, 30 sekund povařte, poté přilijte zeleninový vývar, přidejte smetanu, nastrouhaný parmazán, chilli vločky, italské koření a 2 minuty povařte. Vše míchejte, dokud smetana nezíská barvu a správnou konzistenci.
Přidejte houby, cibuli a špenát zpět do pánve, poté přidejte těstoviny a vše dobře promíchejte. Dobrou chuť!
Francouzské těstoviny s cibulí
Budete potřebovat
- 30 ml olivového oleje
- 3 cibule
- sůl
- 4 stroužky česneku
- 230 g hub
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 16 ml suchého bílého vína (volitelné)
- 2 lžíce mouky
- 35 ml zeleninového vývaru
- 35 ml vody
- koření
- 350 g těstovin orecchiette
Postup
Ve velké pánvi rozehřejte na středním ohni olej. Přidejte cibuli a špetku soli. Za častého míchání asi 25 až 30 minut vařte, dokud nezkaramelizuje. Přidejte česnek, houby a tymián. Smažte 3 až 4 minuty, dokud houby nezačnou měknout, pak do pánve nalijte víno a přidejte mouku. Vařte další 2 až 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Přilejte zeleninový vývar a vodu. Dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu, přidejte těstoviny a vařte je 8 až 10 minut, dokud nebudou al dente. Mňam!
Špagety s limetkou
Budete potřebovat
- 400 g špaget
- 3 lžíce kvalitního olivového oleje
- 2 stroužky prolisovaného nebo jemně nasekaného česneku
- 1/2 svazku čerstvé petrželky nebo bazalky
- citronová šťáva a kůra
- 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
- sůl
- mletý pepř
Postup
Vodu na špagety přiveďte k varu, osolte, přidejte špagety a uvařte je al dente podle návodu. Špagety slijte a odložte si jednu naběračku vody z těstovin. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nasekané nebo rozdrcené stroužky česneku. Přidejte vodu z těstovin, citronovou šťávu a kůru, promíchejte a krátce orestujte. Poté přidejte těstoviny a důkladně promíchejte s petrželkou nebo bazalkou, podle chuti osolte a přidejte čerstvě mletý pepř. Rozdělte na talíř a posypte parmazánem – Bella Italia!
Tak který recept to bude dnes?
$content$