Jablko je obyčejné ovoce, ale dovede skutečné divy. Posiluje imunitu, napomáhá proti infekcím a také omlazuje. Jablka obsahují vitamín C a řadu minerálů. Pro lidský organismus jsou velmi přínosná. Co si z nich připravit na podzim? Jistě si pochutnáte!
Křížaly
Jablka byste měli zařadit do svého jídelníčku a sníst nejméně jedno denně. Obsahují celou řadu látek, které jsou prospěšné. Navíc budete vonět, pokud jich sníte hodně. Toto ovoce má pestré využití – jablko se především konzumuje celé se slupkou, protože i v ní je významný podíl vlákniny a minerálních látek.
Když ovšem nemáte na syrová jablka zrovna chuť, zkuste z nich udělat tradiční křížaly. Křížaly jsou sušené plátky jablek, tudíž je můžete trvanlivě uchovat a zachovat jejich přirozenou chuť. Název vznikl od slova „křižati”, které bylo příbuzné s dnešním „krájet”.
Jak na křížaly?
Potřebujete zralá jablka, mohou být i padaná, nesmí však být plesnivá. Ovoce omyjete, odstraníte jádřince, a pak je i se slupkou nakrájíte na silnější plátky. Potom je rozložíte na plech s pečícím papírem a necháte dva dny schnout na radiátoru. Jakmile jsou křížaly hotové, můžete je přesypat do plátěného pytlíku. Je to nejzdravější způsob, jak se dají jablka konzumovat.
Šťáva z jablek
Jablečná šťáva je úžasným zdrojem vitamínů, pektinu, přírodního cukru, vlákniny, ovocných kyselin a dalších látek.
Jak si šťávu z jablek uděláte doma?
Nejprve všechny připravená jablka omyjete, vyndáte jádřince a nakrájíte. Poté je přendáte do většího hrnce a rozmixujete. Přidáte šťávu ze dvou citrónů, skořici, hřebíček a vše zalijete dvěma litry vroucí vody. Potom necháte den louhovat, a nakonec přelijete přes sítko do čistých lahví. Jablečná šťáva je blahodárná. Přesvědčte se o tom sami!
Přezrálá jablka
Jablka se dokonale hodí k podzimu, a právě v tomto období dozrávají. Dají se skvěle kombinovat s nejrůznějšími surovinami, ale rovněž nádherně voní, nejlépe třeba s kořením. Můžete je na podzim uskladnit či rovnou konzumovat. Jablka také lze použít rozpůlená, na plátky, nastrouhaná, rozmixovaná, a dokonce i ta přezrála. Byla by jich škoda, ještě se dají využít!
Co se dá dělat z přezrálých jablek?
I přezrálá jablka můžete uplatnit v kuchyni, přestože nevypadají nejlépe. Nejchutnější jsou zpracované za tepla. Dá se připravit přesnídávka, náplň do závinu či jablečná ovesná kaše. Ovesné vločky smícháte s vodou a necháte pár minut odstát. Až vločky mírně nasáknou vodou, přidáte mléko, nakrájené jablko, skořici i med podle chuti a rozinky. Nakonec vaříte do zhoustnutí.
Jablka jsou chutná a zdravá. Lze je všelijak zpracovat. Co byste z nich ještě připravili?
$content$