Čím vyšší teploty, tím lehčí jídla. Ať už jde o oběd v práci, pohoštění na pikniku nebo u bazénu – v létě nechceme jíst těžké pokrmy, které nás zbytečně zatěžují. Nyní milujeme lehká, svěží a zdravá jídla. Naše tělo potřebuje podporu bohatou na vitamíny, aby přežilo letní vedra. Tyto recepty na malé občerstvení se skvěle hodí na léto a připravíte je během chvilky!
Bobulové bomby z mraženého jogurtu
Maliny, ostružiny, borůvky nebo jahody jsou skutečné superpotraviny. Proč? Protože jsou plné antioxidantů.
Potřebujete:
- řecký jogurt
- čerstvé bobule podle chuti
- formičky na kostky ledu
Postup:
Lžičkou lijte jogurt do formiček na led, dokud nebudou plné asi do poloviny. Do každé formy s jogurtem vložte bobuli a zalijte ji opět jogurtem. Formičky vložte do mrazáku a nechte je chladit alespoň pět hodin. Osvěžující bobulové bomby jsou hotové!
Zeleninové chipsy
Tato zdravá alternativa klasických bramborových lupínků funguje vždy. Nejenže vypadají lépe, protože jsou barevnější, ale mají i další výhodu. Zeleninové chipsy dodávají tělu potřebnou vlákninu, která vás zasytí, a zároveň udržují vaše trávení aktivní.
Potřebujete:
- 200 g mrkve, cukety, červené řepy, sladkých brambor, kapusty
- 2 lžíce řepkového oleje
- italské bylinky, rozmarýn
- sůl
- papriku, mleté chilli
Postup:
Zeleninu nakrájejte na tenké plátky a položte na kuchyňskou linku. Plátky posypte solí a nechte je alespoň deset minut odpočívat. Poté zeleninu osušte papírovými utěrkami, vložte ji do velké mísy a promíchejte s olejem a kořením. Plátky položte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30 až 40 minut.
Cold brew trochu jinak
Horko vás může velmi unavit. Pomůže vám osvěžující nápoj, který vás probudí, a zároveň dodá vašemu tělu další porci vitaminu C. Vitamin C je důležitým dodavatelem antioxidantů a posilovačem imunity.
Potřebujete:
- 70 g čerstvě namleté kávy
- 1 l vody
- kávový filtr
- šťávu z 1/2 citronu
- 40 ml grapefruitové šťávy
- trochu perlivé vody
- kostky ledu
- 2 karafy
Postup:
Kávu zalijte vroucí vodou a zamíchejte. Poté karafu zakryjte a nechte louhovat přibližně 12-15 hodin. Následně studenou kávu znovu opatrně promíchejte, přelijte ji přes kávový filtr do druhé karafy a nechte ji 20 minut odstát. Po uplynutí potřebné doby ji nalijte do sklenice, smíchejte s citronovou šťávou, grapefruitovou šťávou a trochou perlivé vody. Přidejte kostky ledu a nápoj si vychutnejte!
Nicecream jen ze 3 ingrediencí
Čím více se v létě potíme, tím více tekutin ztrácíme, a proto bychom je měli doplňovat. I lehké občerstvení jako je tento nicecream dodá tělu extra porci vody a ochrání ho před dehydratací.
Potřebujete:
- 2 zralé banány
- 250 ml kokosového mléka
- 3 lžíce kakaového prášku
Postup:
Je to velmi jednoduché – všechny ingredience spolu rozmixujte v mixéru do hladké hmoty a dejte na noc do mrazáku.
Malý tip k servírování: Zmrzlinu můžete posypat ořechy, chia semínky, přidat ovoce nebo sirup.
Pečená cizrna
Lehké letní občerstvení musí být především jedno – praktické. Do kanceláře, do školy, na túru nebo na romantický piknik je cizrna ideálním společníkem. Obsahuje spoustu rostlinných bílkovin, a ty jsou důležité pro svaly, kosti, vlasy a nehty.
Potřebujete:
- 1 plechovku cizrny
- 1 lžíci rostlinného oleje
- koření podle vlastního výběru, například kari, papriku nebo chilli
Postup:
Cizrnu propláchněte čistou vodou, nechte okapat a důkladně osušte. Poté cizrnu smíchejte v míse s olejem a kořením a směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Cizrnu pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Nechte dobře vychladnout a můžete křupat.
Který z našich receptů vyzkoušíte? Máte další nápady na lehké letní občerstvení?
$content$