Pátek 22.11.2024
Snack it! 5 chutných, zdravých a rychlých receptů na léto, které musíte vyzkoušet!
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Snack it! 5 chutných, zdravých a rychlých receptů na léto, které musíte vyzkoušet!

Čím vyšší teploty, tím lehčí jídla. Ať už jde o oběd v práci, pohoštění na pikniku nebo u bazénu – v létě nechceme jíst těžké pokrmy, které nás zbytečně zatěžují. Nyní milujeme lehká, svěží a zdravá jídla. Naše tělo potřebuje podporu bohatou na vitamíny, aby přežilo letní vedra. Tyto recepty na malé občerstvení se skvěle hodí na léto a připravíte je během chvilky!

Bobulové bomby z mraženého jogurtu

Maliny, ostružiny, borůvky nebo jahody jsou skutečné superpotraviny. Proč? Protože jsou plné antioxidantů.

Potřebujete:

  • řecký jogurt
  • čerstvé bobule podle chuti
  • formičky na kostky ledu

Postup:

Lžičkou lijte jogurt do formiček na led, dokud nebudou plné asi do poloviny. Do každé formy s jogurtem vložte bobuli a zalijte ji opět jogurtem. Formičky vložte do mrazáku a nechte je chladit alespoň pět hodin. Osvěžující bobulové bomby jsou hotové!

Zeleninové chipsy

Tato zdravá alternativa klasických bramborových lupínků funguje vždy. Nejenže vypadají lépe, protože jsou barevnější, ale mají i další výhodu. Zeleninové chipsy dodávají tělu potřebnou vlákninu, která vás zasytí, a zároveň udržují vaše trávení aktivní.

Potřebujete:

  • 200 g mrkve, cukety, červené řepy, sladkých brambor, kapusty
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • italské bylinky, rozmarýn
  • sůl
  • papriku, mleté chilli

Postup:

Zeleninu nakrájejte na tenké plátky a položte na kuchyňskou linku. Plátky posypte solí a nechte je alespoň deset minut odpočívat. Poté zeleninu osušte papírovými utěrkami, vložte ji do velké mísy a promíchejte s olejem a kořením. Plátky položte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30 až 40 minut.

Cold brew trochu jinak

Horko vás může velmi unavit. Pomůže vám osvěžující nápoj, který vás probudí, a zároveň dodá vašemu tělu další porci vitaminu C. Vitamin C je důležitým dodavatelem antioxidantů a posilovačem imunity.

Potřebujete:

  • 70 g čerstvě namleté kávy
  • 1 l vody
  • kávový filtr
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 40 ml grapefruitové šťávy
  • trochu perlivé vody
  • kostky ledu
  • 2 karafy

Postup:

Kávu zalijte vroucí vodou a zamíchejte. Poté karafu zakryjte a nechte louhovat přibližně 12-15 hodin. Následně studenou kávu znovu opatrně promíchejte, přelijte ji přes kávový filtr do druhé karafy a nechte ji 20 minut odstát. Po uplynutí potřebné doby ji nalijte do sklenice, smíchejte s citronovou šťávou, grapefruitovou šťávou a trochou perlivé vody. Přidejte kostky ledu a nápoj si vychutnejte!

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Nicecream jen ze 3 ingrediencí

Čím více se v létě potíme, tím více tekutin ztrácíme, a proto bychom je měli doplňovat. I lehké občerstvení jako je tento nicecream dodá tělu extra porci vody a ochrání ho před dehydratací.

Potřebujete:

  • 2 zralé banány
  • 250 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce kakaového prášku

Postup:

Je to velmi jednoduché – všechny ingredience spolu rozmixujte v mixéru do hladké hmoty a dejte na noc do mrazáku.

Malý tip k servírování: Zmrzlinu můžete posypat ořechy, chia semínky, přidat ovoce nebo sirup.

Pečená cizrna

Lehké letní občerstvení musí být především jedno – praktické. Do kanceláře, do školy, na túru nebo na romantický piknik je cizrna ideálním společníkem. Obsahuje spoustu rostlinných bílkovin, a ty jsou důležité pro svaly, kosti, vlasy a nehty.

Potřebujete:

  • 1 plechovku cizrny
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • koření podle vlastního výběru, například kari, papriku nebo chilli

Postup:

Cizrnu propláchněte čistou vodou, nechte okapat a důkladně osušte. Poté cizrnu smíchejte v míse s olejem a kořením a směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Cizrnu pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Nechte dobře vychladnout a můžete křupat.

Který z našich receptů vyzkoušíte? Máte další nápady na lehké letní občerstvení?

Napsat komentář