Pátek 22.11.2024
Upečte si kávové sušenky inspirované Gilmorkami a navoďte tu pravou podzimní atmosféru
Foto: Netflix
GASTRO

Upečte si kávové sušenky inspirované Gilmorkami a navoďte tu pravou podzimní atmosféru

Představte si, že venku za okny je sychravo, doma ale teplo a útulno, a navíc s krásnou vůní linoucí se z kuchyně. V čem spočívá kouzlo kávových sušenek podle „Gilmorek”, nejnovějšího trendu ve světě pochoutek?

Gilmorova děvčata jsou kultovním televizním seriálem, který sleduje postavy Lorelai a Rory Gilmorových a sdílí nejen jejich jedinečné pouto matky a dcery, ale také lásku ke kávě a lahodným pochoutkám podávaným v Luke’s Diner.

Jeden z výjimečných kulinářských momentů v Gilmorových děvčatech nastává tehdy, když si Lorelai a Rory společně pochutnávají na kousku kávové sušenky. Tato scéna inspirovala mnoho fanoušků k tomu, aby si tento zážitek zopakovali ve své vlastní kuchyni. A právě k tomuto účelu byl stvořen recept na „Coffee Cake Cookies“.

Ingredience

Na těsto

  • 1 šálek nesoleného měkkého másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • ½ šálku krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky mleté skořice

Na polevu

  • ½ šálku hnědého cukru
  • 1 a ½ lžičky mleté skořice
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Postup

Začněte předehřátím trouby na 175 °C a vyložení plechu pečicím papírem.

Poté ve velké míse vyšlehejte máslo, hnědý cukr a krystalový cukr, dokud směs nebude světlá a nadýchaná. Do směsi následně přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se dobře nespojí. V samostatné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. Postupně smíchávejte suché a mokré přísady, dokud nevznikne těsto. Poté pomocí lžíce tvarujte malé sušenky a pokládejte je na připravený plech. Mezi sušenkami nechte trochu místa, aby se během pečení neslepily.

Pro přípravu polevy smíchejte v malé misce hnědý cukr, skořici a rozpuštěné máslo. Touto směsí pokapejte každou sušenku. Pečte v předehřáté troubě asi 12 až 15 minut nebo dokud nebudou okraje sušenek zlatohnědé. Po dopečení nechte sušenky vychladnout a pak už si je jen vychutnávejte s šálkem oblíbené horké čokolády nebo kávy.

Jednou z výhod tohoto receptu je jeho univerzálnost. Lze jej totiž kreativně uzpůsobit. Například přidáním ořechů docílíte uspokojivého křupání, a pokud jste čokoholici, můžete přimíchat několik čokoládových lupínků, experimentovat s různým kořením a podobně.


Zdroj: Instagram, ČSFD

Napsat komentář