Sobota 06.07.2024
Využijte chřestové sezóny s chutnými recepty inspirovanými italskou kuchyní
Fotografie: Pexels (pexels.com)
GASTRO

Využijte chřestové sezóny s chutnými recepty inspirovanými italskou kuchyní

Stejně jako sezóna třešní nebo jahod, i ta chřestová je v kalendáři lokálních surovin krátkou záležitostí, kterou chtějí všichni milovníci jídla co nejlépe využít. Chřest zažívá své období od poloviny dubna do konce června, tedy právě nyní. Můžete si ho vychutnat s vejci a holandskou omáčkou, jako součást salátu či v pomazánce. Jak jej ale využít a zároveň se inspirovat italskou kuchyní?

Polévka z chřestu, pórku a brambor s pestem

Chřest a pesto dokáží v kombinaci něco speciálního. Struktura chřestu může dodat další rozměr a pesto osvěžit. Tuto polévku lze podávat jak klasicky, tak také například v malých miskách na párty.

Ingredience na 4 porce

  • 300 g chřestu zbaveného stonků a nakrájeného na kousky
  • 75 g másla
  • 1 lžička tymiánových lístků
  • 2 střední pórky nakrájené na kousky
  • 500 g oloupaných a nakrájených brambor
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • mletý černý pepř

Ingredience na pesto

  • ½ stroužku česneku
  • špetka soli
  • 100 g bazalkových listů
  • 75 g piniových oříšků
  • 75 g nastrouhaného parmezánu
  • 2 lžíce vody
  • 150 ml extra panenského olivového oleje

Postup

Nejprve připravte pesto. V hmoždíři rozdrťte polovinu stroužku česneku se solí na jemnou pastu. Přidejte bazalku a rozmačkejte, dokud se listy dobře nerozmačkají. Poté přidejte piniové oříšky, rozdrťte na kaši, přidejte parmazán a vodu. Promíchejte a poté pomalu vmíchejte olivový olej.

Velký hrnec naplňte do poloviny vroucí vodou, tu osolte, přidejte chřest a vařte 2 minuty. Poté sceďte a vodu z vaření si ponechte.

Pánev opláchněte a otřete kuchyňským papírem. Rozehřejte ji na střední teplotu, přidejte máslo a tymián a nechte máslo rozpustit. Poté přidejte pórek, brambory a špetku soli. Za občasného míchání smažte 15 minut. Přidejte 1 litr vody z vaření chřestu a vařte dalších 10 minut. Následně propíchnutím zkontrolujte, zda jsou brambory měkké.

Polovinu polévky rozmixujte mixérem nebo kuchyňským robotem na kaši a vraťte ji zpět do pánve. Přidejte smetanu a znovu přiveďte k varu. Pokud máte pocit, že je polévka příliš hustá, přidejte dalších 100 ml vody z chřestu. Na závěr přidejte blanšírovaný chřest a velkou lžíci pesta. Podávejte v teplých miskách a podle potřeby ozdobte pestem a kapkou extra panenského olivového oleje.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Bramborové noky s chřestem, ricottou a šalvějí

Bramborové noky nejsou náročné na přípravu a obecně platí, že čím méně mouky, tím lehčí budou. S chřestem a čerstvou ricottou chutnají výborně.

Ingredience

  • 1 kg omytých brambor se slupkou
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 200 g mouky a další na posypání
  • 300 g chřestu zbaveného tvrdých stonků a nakrájeného na kousky
  • 150 g másla
  • 12 lístků šalvěje
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g nastrouhaného parmezánu
  • 200 g ricotty
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • mletý černý pepř

Postup

Vložte brambory do velkého hrnce, zalijte je studenou vodou a přidejte lžičku soli. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 30 minut do změknutí. Následně zkontrolujte, zda jsou brambory uvařené a sceďte je.

Až brambory trochu, ale ne úplně zchladnou, rozkrojte je napůl a lžící vydlabejte vnitřek. Ten protlačte přes sítko na brambory. Přidejte vejce, poté vmíchejte mouku, směs dejte na pomoučněnou pracovní plochu a rukama lehce promíchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Následně směs rozdělte na 4 stejné díly a z nich rukama rozválejte na dlouhé špalíčky. Každý nakrájejte na 3 cm dlouhé kousky a poprašte trochou mouky. Vezměte každý kousek a opatrně ho položte v jedné vrstvě na moukou vysypaný plech. Plech vložte do lednice, ale nepřikrývejte jej potravinovou fólií.

Zahřejte velkou pánev s vroucí osolenou vodou, přidejte chřest a vařte 3 minuty. Poté ho vyjměte a odstavte, vodu si nechte na pozdější vaření.

Na rozpálenou velkou pánev přidejte polovinu másla a na středním plamenu vařte, dokud nezačne pěnit. Pak přidejte šalvěj a vařte, dokud listy nezkřehnou a máslo mírně nezhnědne. Křupavou šalvěj vyjměte děrovanou lžící a máslo přendejte do mísy. Do rozpálené pánve, ve které jste právě vařili šalvěj, přidejte zbylé máslo, česnek a uvařený chřest.

Vodu z vaření chřestu znovu přiveďte k varu a poté přidejte noky. Jakmile budou hotové, vyjměte je lžící a vložte do pánve s chřestem. Přidejte jednu nebo dvě naběračky vody, polovinu parmezánu a jemně promíchejte. Až bude omáčka emulgovat a gnocchi budou al dente, podávejte v teplých miskách s ricottou, šalvějí a přepuštěným máslem. Vše posypte zbylým parmazánem a černým pepřem.

Fotografie: Pexels (pexels.com)

Chřestové tagliatelle s krémem z medvědího česneku

Chřest a medvědí česnek se ve svých sezónách potkávají, a tak je tento pokrm ideální na přivítání dnů plných slunečního svitu. Podávejte jej ideálně jako předkrm.

Ingredience

  • 200 ml smetany
  • 100 g omytého a nahrubo nasekaného medvědího česneku
  • 300 g chřestu zbaveného tvrdých konců
  • 250 g tagliatelle
  • 100 g strouhaného sýra
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup

Smetanu nalijte do horké nepřilnavé pánve a přiveďte ji k varu. Přidejte medvědí česnek a vařte 5 minut, aby listy změkly.

Do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou přidejte kousky chřestu a vařte je 3 minuty. Vyjměte je lžící a vodu si ponechte. Chřest přidejte k medvědímu česneku a smetaně.

Tagliatelle vložte do vody z vaření chřestu, přiveďte k varu a vařte, dokud těstoviny nebudou al dente. Poté je slijte a vodu si opět ponechte. Přidejte tagliatelle do pánve s chřestem, smetanou a medvědím česnekem.

Do pánve přidejte naběračku vody z vaření těstovin a zvyšte teplotu. Těstoviny promíchejte, přidejte polovinu nastrouhaného sýra a pokračujte v míchání. Přidejte trochu čerstvě mletého černého pepře. Podávejte v teplých miskách posypané zbylým sýrem.


Zdroj: jimejinak.cz

Napsat komentář