Stále populární seriál Přátelé není jen o vtipných momentech. Do pamětí diváků se vryly i některé recepty, které se v něm objevily. Chcete si na ikonických pokrmech, které jedli Monica, Ross, Chandler, Rachel a Phoebe, pochutnat i vy? Jak je libo.
Moničiny lasagne s masovými kuličkami
Také se vám nejednou sbíhaly sliny nad Moničinými recepty? Obzvláště pověstné jsou její lasagne s masovými kuličkami. Jak na ně?
Ingredience
- olivový olej
- velká cibule nakrájená nadrobno
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 1200 g nakrájených rajčat v plechovce
- hrst čerstvých lístků bazalky
- špetka moučkového cukru
- červený vinný ocet
- hovězí nebo telecí masové kuličky
- 14 plátků salámu
- 250 g mascarpone
- 2 mozzarelly nakrájené na plátky
- 250 g čerstvých plátků lasagní
Postup
Krok 1
Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím rozpalte velkou pánev s trochou olivového oleje a osmahněte cibuli a česnek. Dbejte na to, aby suroviny změkly, ale nezezlátly se.
Krok 2
Do pánve přidejte nakrájená rajčata, bazalku, cukr a červený vinný ocet. Za stálého míchání vařte 25 až 30 minut. Poté ochutnejte a případně dochuťte.
Krok 3
V mezičase rozehřejte další pánev s trochou olivového oleje a dohněda na ní osmažte masové kuličky.
Krok 4
Olejem vymažte zapékací mísu, na dno dejte asi čtvrtinu masových kuliček, část rajčatové omáčky, několik plátků salámu, několik kopečků mascarpone a několik plátků mozzarelly. Navrch položte čerstvé pláty lasagní. To opakujte dvakrát až třikrát a vše zakončete vrstvou rajčat a sýrů.
Krok 4
Mísu vložte do trouby a pečte 30 až 40 minut dozlatova. Lasagne podávejte s křupavým zeleným salátem.
Rachelin populární trifle
„Páni, já jsem do toho asi neměla dávat maso!“ Kdo by si nepamatoval tuto hlášku? Vy si raději připravte Rachelin dezert v poživatelné podobě.
Ingredience
- cukrářské piškoty
- malinový džem
- pudink
- čerstvé maliny
- 1 a ½ šálku nastrouhaného kokosu
- konzervované hrušky nakrájené na maličké plátky
- kiwi nakrájené na „hrášky“ širokým brčkem
- lískooříšková pomazánka
- středně velký banán
- šlehačka (⅔ šálku tučné smetany, ½ lžičky čistého vanilkového extraktu, 2 lžíce moučkového cukru ušlehaného do tuha)
Postup
Krok 1
Podle receptu na obalu připravte pudink, kterého byste měli mít asi dva šálky.
Krok 2
Klíčem k dokonalé napodobenině Rachelina dezertu je vytvoření vrstvy, která vypadá jako smažené hovězí maso, ale ve skutečnosti není a chutná výborně. S lískooříškovou pomazánkou proto smíchejte kokos. Cibuli nahradíte na malé kousky nakrájenými hruškami a hrášek na kousíčky nakrájeným kiwi.
Krok 3
Na dno velké skleněné nádoby na trifle vložte cukrářské piškoty a potřete je džemem.
Krok 4
Na džem rozprostřete lžíci vychladlého pudinku, aby vznikla tenká vrstva.
Krok 5
Navrch položte vrstvu čerstvých malin a další vrstvu cukrářských piškotů.
Krok 6
Na vrstvu piškotů dejte vrstvu kokosového „masa“. To poté posypte hruškovou „cibulkou“ a kiwi „hráškem“. Dbejte na to, aby bylo hodně hrášku a cibule u okrajů skleněné misky, aby byly dobře vidět, až bude trifle kompletně sestavený.
Krok 7
Na vrstvu „masa“ naneste lžící zbývající pudink. Na něj pak položte plátky banánu a následně dejte dezert vychladit do lednice.
Krok 8
Zatímco se bude dezert chladit, připravte si šlehačku.
Krok 9
Vyndejte dezert z lednice, na banány naneste lžíci šlehačky a jemně ji uhlaďte. Navrch dejte další čerstvé maliny. Přikryjte a nechte opět chladit – ideálně několik hodin nebo přes noc.
Rossovy hovězí tacos
Hovězí tacos se snadno připravují a jsou hotové za pouhých 15 minut. Pamatujete si, kde si na nich pochutnal Ross a jaká historka je s tím spjatá?
Ingredience
- 3 až 4 šalotky
- 1 polévková lžíce mexické směsi koření
- 250g balení libového mletého bio hovězího masa
- 2 limetky
- 100 g cherry rajčat
- malá hrst nasekané čerstvé bazalky
- 1 nahrubo nastrouhaný malý salát
- 1 balení tacos placek
- zakysaná smetana
- strouhaný čedar
Postup
Krok 1
Ve velké pánvi rozehřejte na středním plamenu lžíci olivového oleje. Přidejte nakrájenou šalotku a opékejte jednu až dvě minuty, dokud nezměkne. Přidejte směs koření a opékejte další minutu. Poté přidejte mleté maso, zvyšte teplotu a opékejte dvě až tři minuty dozlatova.
Krok 2
Zalijte 300 ml vody, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. V případě potřeby přidejte další vodu. Následně přidejte kůru a šťávu z limetky a dochuťte.
Krok 3
Mezitím si připravte rajčatovou salsu smícháním rajčat s bazalkou, jednou až dvěma lžícemi olivového oleje a limetkou a kořením podle chuti.
Krok 4
Do každé ohřáté tacos placky dejte trochu nakrájeného salátu a rozprostřete mleté maso. Podávejte s kopečkem rajčatové salsy, trochou zakysané smetany, strouhaným čedarem a plátky limetky.
Joeyho speciál
„Vy jste si objednali můj speciál?“ To, že Joeymu nebylo žádné jídlo cizí, je známá věc. K jednomu pokrmu se ale přece jen rád vracel. A tím pokrmem je pizza zvaná Joeyho speciál.
Ingredience
Na těsto
- sáček sušeného droždí
- 1a ½ lžičky moučkového cukru
- 1a ½ lžičky jemné mořské soli
- 340 ml vlažné vody
- 600 g hladké mouky
- rostlinný olej
Na rajčatovou omáčku
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 nadrobno nakrájené šalotky
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 1 lžička moučkového cukru
- ½ lžičky mořské soli
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 150 ml červeného vína
- 300 g passaty
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžička tabasca
Další ingredience
- 12 plátků pikantního salámu
- 12 plátků další uzeniny, například šunky
- 150 g nastrouhané mozzarelly
- 50 g nastrouhaného čedaru
- 1 až 2 na plátky nakrájené jalapeño papričky
Postup
Krok 1
Do velké mísy prosejte mouku. Do jiné mísy dejte droždí, cukr a sůl, zalijte teplou vodou a nechte droždí zpěnit a rozpustit. Směs následně přidejte k mouce a hněťte tak dlouho, dokud se těsto pořádně nespojí.
Krok 2
Těsto vložte do robotu a hněťte přibližně pět minut na střední rychlost. Případně hněťte na lehce pomoučené pracovní ploše 10 až 15 minut.
Krok 3
Poté těsto dejte do olejem lehce vymazané mísy a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte přibližně hodinu kynout v teplé místnosti, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Krok 4
Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a asi 10 minut na něm do změknutí restujte šalotku. Poté přidejte česnek a několik minut opékejte. Následně vmíchejte cukr, sůl, ocet a červené víno. Přiveďte k varu a 10 minut nechce probublávat. Pak přidejte passatu a vařte omáčku za občasného míchání 45 minut na mírném ohni, dokud se nezredukuje a nezhoustne. Nakonec jen dochuťte solí a pepřem, přidejte worcesterskou omáčku a tabasco podle chuti.
Krok 5
Troubu s předehřejte na 240 °C. Vymažte formu, do ní vložte těsto a vytlačte z něj velké vzduchové bubliny. Na těsto naneste omáčku a naklaďte salámy, strouhaný sýr a jalapeňos.
Krok 6
Pečte 15 minut, dokud nebudou okraje propečené a zlaté.
Moničiny čokoládové sušenky
Čokoládové sušenky jsou v Americe ekvivalentem naší bábovky. Miluje je každý a existuje nespočet variant, jak si je připravit. Vyzkoušíte je i vy?
Ingredience
- máslo
- třtinový cukr
- cukr krystal
- vejce
- vanilkový extrakt
- celozrnná mouka
- prášek do pečiva
- jedlá soda
- sůl
- polosladké čokoládové lupínky
Postup
Krok 1
Do mísy dejte pomalu šlehat máslo a cukr. Následně přidejte vejce a vanilkový extrakt a nechte míchat.
Krok 2
Ve druhé míse smíchejte sypké suroviny. Ty následně po částech přimíchejte do připravené směsi. Míchejte, dokud nevznikne těsto.
Krok 3
Přidejte čokoládové lupínky. Další míchání už provádějte ručně, aby výsledné sušenky nebyly příliš tvrdé.
Krok 4
Na plech vyložený pečícím papírem vytvořte pomocí lžíce kuličky. Ty poté jemně připlácněte. Pečte při teplotě 176 °C po dobu 10 až 12 minut, nebo dokud sušenky nezačnou na okrajích lehce zlátnout.
Krok 5
Po upečení nechte sušenky vychladnout na drátěných mřížkách.
Tip: Pokud necháte těsto před pečením odležet na den v lednici, zabráníte tomu, že by se vám při pečení rozteklo.
Zdroj: Taste of Home, Delicious Magazine, Brendid
$content$