Úterý 19.11.2024
Vyzkoušejte recepty z kultovního seriálu Přátelé a pochutnejte si na tom stejném jako vaše oblíbená pětice
Foto: Pexels
GASTRO

Vyzkoušejte recepty z kultovního seriálu Přátelé a pochutnejte si na tom stejném jako vaše oblíbená pětice

Stále populární seriál Přátelé není jen o vtipných momentech. Do pamětí diváků se vryly i některé recepty, které se v něm objevily. Chcete si na ikonických pokrmech, které jedli Monica, Ross, Chandler, Rachel a Phoebe, pochutnat i vy? Jak je libo.

Moničiny lasagne s masovými kuličkami

Také se vám nejednou sbíhaly sliny nad Moničinými recepty? Obzvláště pověstné jsou její lasagne s masovými kuličkami. Jak na ně?

Ingredience

  • olivový olej
  • velká cibule nakrájená nadrobno
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1200 g nakrájených rajčat v plechovce
  • hrst čerstvých lístků bazalky
  • špetka moučkového cukru
  • červený vinný ocet
  • hovězí nebo telecí masové kuličky
  • 14 plátků salámu
  • 250 g mascarpone
  • 2 mozzarelly nakrájené na plátky
  • 250 g čerstvých plátků lasagní

Postup

Krok 1

Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím rozpalte velkou pánev s trochou olivového oleje a osmahněte cibuli a česnek. Dbejte na to, aby suroviny změkly, ale nezezlátly se.

Krok 2

Do pánve přidejte nakrájená rajčata, bazalku, cukr a červený vinný ocet. Za stálého míchání vařte 25 až 30 minut. Poté ochutnejte a případně dochuťte.

Krok 3

V mezičase rozehřejte další pánev s trochou olivového oleje a dohněda na ní osmažte masové kuličky.

Krok 4

Olejem vymažte zapékací mísu, na dno dejte asi čtvrtinu masových kuliček, část rajčatové omáčky, několik plátků salámu, několik kopečků mascarpone a několik plátků mozzarelly. Navrch položte čerstvé pláty lasagní. To opakujte dvakrát až třikrát a vše zakončete vrstvou rajčat a sýrů.

Krok 4

Mísu vložte do trouby a pečte 30 až 40 minut dozlatova. Lasagne podávejte s křupavým zeleným salátem.

Foto: Pexels

Rachelin populární trifle

„Páni, já jsem do toho asi neměla dávat maso!“ Kdo by si nepamatoval tuto hlášku? Vy si raději připravte Rachelin dezert v poživatelné podobě.

Ingredience

  • cukrářské piškoty
  • malinový džem
  • pudink
  • čerstvé maliny
  • 1 a ½ šálku nastrouhaného kokosu
  • konzervované hrušky nakrájené na maličké plátky
  • kiwi nakrájené na „hrášky“ širokým brčkem
  • lískooříšková pomazánka
  • středně velký banán
  • šlehačka (⅔ šálku tučné smetany, ½ lžičky čistého vanilkového extraktu, 2 lžíce moučkového cukru ušlehaného do tuha)

Postup

Krok 1

Podle receptu na obalu připravte pudink, kterého byste měli mít asi dva šálky.

Krok 2

Klíčem k dokonalé napodobenině Rachelina dezertu je vytvoření vrstvy, která vypadá jako smažené hovězí maso, ale ve skutečnosti není a chutná výborně. S lískooříškovou pomazánkou proto smíchejte kokos. Cibuli nahradíte na malé kousky nakrájenými hruškami a hrášek na kousíčky nakrájeným kiwi.

Krok 3

Na dno velké skleněné nádoby na trifle vložte cukrářské piškoty a potřete je džemem.

Krok 4

Na džem rozprostřete lžíci vychladlého pudinku, aby vznikla tenká vrstva.

Krok 5

Navrch položte vrstvu čerstvých malin a další vrstvu cukrářských piškotů.

Krok 6

Na vrstvu piškotů dejte vrstvu kokosového „masa“. To poté posypte hruškovou „cibulkou“ a kiwi „hráškem“. Dbejte na to, aby bylo hodně hrášku a cibule u okrajů skleněné misky, aby byly dobře vidět, až bude trifle kompletně sestavený.

Krok 7

Na vrstvu „masa“ naneste lžící zbývající pudink. Na něj pak položte plátky banánu a následně dejte dezert vychladit do lednice.

Krok 8

Zatímco se bude dezert chladit, připravte si šlehačku.

Krok 9

Vyndejte dezert z lednice, na banány naneste lžíci šlehačky a jemně ji uhlaďte. Navrch dejte další čerstvé maliny. Přikryjte a nechte opět chladit – ideálně několik hodin nebo přes noc.

Rossovy hovězí tacos

Hovězí tacos se snadno připravují a jsou hotové za pouhých 15 minut. Pamatujete si, kde si na nich pochutnal Ross a jaká historka je s tím spjatá?

Ingredience

  • 3 až 4 šalotky
  • 1 polévková lžíce mexické směsi koření
  • 250g balení libového mletého bio hovězího masa
  • 2 limetky
  • 100 g cherry rajčat
  • malá hrst nasekané čerstvé bazalky
  • 1 nahrubo nastrouhaný malý salát
  • 1 balení tacos placek
  • zakysaná smetana
  • strouhaný čedar

Postup

Krok 1

Ve velké pánvi rozehřejte na středním plamenu lžíci olivového oleje. Přidejte nakrájenou šalotku a opékejte jednu až dvě minuty, dokud nezměkne. Přidejte směs koření a opékejte další minutu. Poté přidejte mleté ​​maso, zvyšte teplotu a opékejte dvě až tři minuty dozlatova.

Krok 2

Zalijte 300 ml vody, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. V případě potřeby přidejte další vodu. Následně přidejte kůru a šťávu z limetky a dochuťte.

Krok 3

Mezitím si připravte rajčatovou salsu smícháním rajčat s bazalkou, jednou až dvěma lžícemi olivového oleje a limetkou a kořením podle chuti.

Krok 4

Do každé ohřáté tacos placky dejte trochu nakrájeného salátu a rozprostřete mleté ​​maso. Podávejte s kopečkem rajčatové salsy, trochou zakysané smetany, strouhaným čedarem a plátky limetky.

Foto: Pexels

Joeyho speciál

„Vy jste si objednali můj speciál?“ To, že Joeymu nebylo žádné jídlo cizí, je známá věc. K jednomu pokrmu se ale přece jen rád vracel. A tím pokrmem je pizza zvaná Joeyho speciál.

Ingredience

Na těsto

  • sáček sušeného droždí
  • 1a ½ lžičky moučkového cukru
  • 1a ½ lžičky jemné mořské soli
  • 340 ml vlažné vody
  • 600 g hladké mouky
  • rostlinný olej

Na rajčatovou omáčku

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 nadrobno nakrájené šalotky
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 1 lžička moučkového cukru
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 150 ml červeného vína
  • 300 g passaty
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička tabasca

Další ingredience

  • 12 plátků pikantního salámu
  • 12 plátků další uzeniny, například šunky
  • 150 g nastrouhané mozzarelly
  • 50 g nastrouhaného čedaru
  • 1 až 2 na plátky nakrájené jalapeño papričky

Postup

Krok 1

Do velké mísy prosejte mouku. Do jiné mísy dejte droždí, cukr a sůl, zalijte teplou vodou a nechte droždí zpěnit a rozpustit. Směs následně přidejte k mouce a hněťte tak dlouho, dokud se těsto pořádně nespojí.

Krok 2

Těsto vložte do robotu a hněťte přibližně pět minut na střední rychlost. Případně hněťte na lehce pomoučené pracovní ploše 10 až 15 minut.

Krok 3

Poté těsto dejte do olejem lehce vymazané mísy a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte přibližně hodinu kynout v teplé místnosti, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Krok 4

Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a asi 10 minut na něm do změknutí restujte šalotku. Poté přidejte česnek a několik minut opékejte. Následně vmíchejte cukr, sůl, ocet a červené víno. Přiveďte k varu a 10 minut nechce probublávat. Pak přidejte passatu a vařte omáčku za občasného míchání 45 minut na mírném ohni, dokud se nezredukuje a nezhoustne. Nakonec jen dochuťte solí a pepřem, přidejte worcesterskou omáčku a tabasco podle chuti.

Krok 5

Troubu s předehřejte na 240 °C. Vymažte formu, do ní vložte těsto a vytlačte z něj velké vzduchové bubliny. Na těsto naneste omáčku a naklaďte salámy, strouhaný sýr a jalapeňos.

Krok 6

Pečte 15 minut, dokud nebudou okraje propečené a zlaté.

Foto: Pexels

Moničiny čokoládové sušenky

Čokoládové sušenky jsou v Americe ekvivalentem naší bábovky. Miluje je každý a existuje nespočet variant, jak si je připravit. Vyzkoušíte je i vy?

Ingredience

  • máslo
  • třtinový cukr
  • cukr krystal
  • vejce
  • vanilkový extrakt
  • celozrnná mouka
  • prášek do pečiva
  • jedlá soda
  • sůl
  • polosladké čokoládové lupínky

Postup

Krok 1

Do mísy dejte pomalu šlehat máslo a cukr. Následně přidejte vejce a vanilkový extrakt a nechte míchat.

Krok 2

Ve druhé míse smíchejte sypké suroviny. Ty následně po částech přimíchejte do připravené směsi. Míchejte, dokud nevznikne těsto.

Krok 3

Přidejte čokoládové lupínky. Další míchání už provádějte ručně, aby výsledné sušenky nebyly příliš tvrdé. 

Krok 4

Na plech vyložený pečícím papírem vytvořte pomocí lžíce kuličky. Ty poté jemně připlácněte. Pečte při teplotě 176 °C po dobu 10 až 12 minut, nebo dokud sušenky nezačnou na okrajích lehce zlátnout.

Krok 5

Po upečení nechte sušenky vychladnout na drátěných mřížkách.

Tip: Pokud necháte těsto před pečením odležet na den v lednici, zabráníte tomu, že by se vám při pečení rozteklo.


Zdroj: Taste of Home, Delicious Magazine, Brendid

Napsat komentář