Řada lidí se každý rok těší na období, kdy dá sbohem letním pařákům. A to i proto, aby se mohla těšit z pozvolna nastupujícího barevného podzimu, ke kterému neodmyslitelně patří jedna surovina: dýně. Věděli jste, že právě z dýně lze připravit širokou škálu dezertů?
Dýňové sušenky
Existuje nepřeberné množství dýňových dezertů, z nichž si můžete vybírat, jedním z nejjednodušších, ale také nejlepších, jsou však dýňové sušenky. Jsou měkké a jejich chuť podtrhuje koření. Uvidíte, že jakmile je jednou vyzkoušíte, budete se k nim vracet celý podzim.
Ingredience
- 250 g dýňového pyré
- 315 g celozrnné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 115 g nesoleného másla
- 200 g třtinového cukru
- 100 g skořicového cukru na obalení
- vanilka
Postup
Krok 1
Dýňové pyré rozetřete na talíři do tenké vrstvy. Přes něj položte papírovou utěrku a přitlačte ji tak, aby pokryla celý povrch. Tento postup opakujte ještě třikrát až čtyřikrát a odstraňte tak co nejvíce vlhkosti.
Krok 2
Ve středně velké míse prošlehejte suché přísady, aby se vše spojilo a jedlá soda byla rovnoměrně rozprostřena po celé směsi bez hrudek. Tím zajistíte konzistentní strukturu hotových sušenek.
Krok 3
Pomocí ručního mixéru vyšlehejte máslo a cukry do krémové konzistence. To by při střední rychlosti mělo trvat jen jednu až dvě minuty. Snažte se zcela vyhnout velkým hrudkám cukru. Poté přidejte žloutky a šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. Následně přidejte dýni a vanilku a znovu šlehejte.
Krok 4
Jakmile bude těsto hotové, vytvarujte malé kuličky a připlácněte je na plech vyložený pečicím papírem. Ten poté nechte 30 minut chladit v lednici. To usnadní obalování sušenek ve skořicovém cukru.
Krok 5
Začněte předehřívat troubu na 180 °C a mezitím smíchejte v malé misce zbývající cukr a skořici. Každou sušenku ve směsi obalte. Až budou všechny sušenky dobře obalené, vraťte je na plech.
Krok 6
Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 12 až 14 minut, dokud okraje sušenek nebudou pevné. Sušenky by se měly mírně zploštit a zvrásnit. Po pěti minutách na horkém plechu přeneste sušenky na mřížku a před konzumací je nechte zcela vychladnout.
Dýňové muffiny
Dýňové muffiny jsou velice snadné a oceníte je nejen jako dopolední svačinu k čaji, ale také o Halloweenu. Jak na ně?
Ingredience
- 225 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce mleté skořice (nebo 2 lžičky dýňového koření)
- 100 g moučkového cukru
- 50 g třtinového cukru
- 200 g dýňového pyré
- 2 velká vejce
- 125 g mírně osoleného másla
Postup
Krok 1
Troubu předehřejte na 200 °C. Formy na muffiny vyložte košíčky na muffiny. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a oba cukry.
Krok 2
V míse vyšlehejte pyré a vejce a následně je přidejte k suchým přísadám spolu s rozpuštěným máslem. Šlehejte jednu až dvě minuty elektrickým ručním šlehačem, dokud se vše nespojí.
Krok 3
Těsto vylijte do připravených forem s košíčky a vložte do trouby. Pečte 15 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté proveďte test špejlí, vyndejte muffiny z trouby na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: FAMÓZNÍ NÁPADY NA 3 CHUTNÉ RECEPTY Z DÝNĚ
Dýňové koláče whoopie
Sezóna ve znamení dýňového latté s sebou přináší spoustu oblíbených pochoutek. A ačkoli původ whoopie koláče zůstává záhadou, dnes je považován za křížence koláče a sendviče se sušenkami, který se pohodlně vejde do ruky.
Ingredience
Těsto
- 360 g univerzální mouky
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 430 g třtinového cukru
- kousek nesoleného másla
- 2 velká vejce
- 1 hrnek dýňového pyré
- ¼ hrnku rostlinného oleje
- 1 a ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
Náplň
- 1 mascarpone
- 1 hrnek změklého nesoleného másla
- 230 g moučkového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička medu
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 180 °C. Ve střední míse prošlehejte mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu, zázvor, sůl, nové koření, hřebíček a muškátový oříšek.
Krok 2
Ve velké míse šlehejte třtinový cukr a máslo při středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí. Poté přidejte vejce, dýňové pyré, olej a vanilku a vyšlehejte dohladka. Snižte rychlost mixéru a postupně přidávejte suché přísady, dokud se nespojí. Těsto by mělo být hladké a lepivé.
Krok 3
Těsto vložte do trezírovacího sáčku a vytlačujte jej na plech vyložený pečícím papírem. Snažte se vytvářet malá kolečka – o něco větší, než jsou piškoty.
Krok 4
Pečte 15 až 20 minut, dokud nebudou koláčky vláčné na dotek. Následně je vyndejte z trouby.
Krok 5
Nechte mírně vychladnout, poté přeneste whoopies na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.
Krok 6
Ve velké míse vyšlehejte při středně vysokých otáčkách mascarpone a máslo do hladké a krémové konzistence.
Krok 7
Přidejte moučkový cukr, skořici, vanilku a med a pokračujte ve šlehání, dokud nebude hmota lehká a nadýchaná. Uložte do lednice, než bude připravena k použití.
Krok 8
Otočte whoopies klenutou stranou dolů, polovinu z nich netřete a přiklopte jimi nenatřenou polovinu. Koláčky skladujte na suchém místě.
Dýňovo-pomerančový cheesecake
Dýňovo-pomerančový cheesecake je lahodnou tečkou i za tím nejjednodušším jídlem. Vychlazený sklidí tento kolář nadšené ohlasy rodiny i přátel.
Ingredience
- ¾ hrnku grahamových sušenek
- 2 lžíce rozpuštěného másla nebo margarínu
- 2 balení mascarpone
- ½ šálku odtučněné ricotty
- ¾ šálku třtinového cukru
- 1 a ½ hrnku dýňového pyré
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžíce kondenzovaného mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ½ lžičky koření na dýňový koláč
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- ¾ šálku vajec
- ½ šálku nízkotučné nebo odtučněné zakysané smetany
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 lžička pomerančové šťávy
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 180 °C.
Krok 2
V malé misce smíchejte grahamové sušenky a máslo. Vtlačte těsto na dno pečící formy.
Krok 3
Vyšlehejte mascarpone, ricottu a hnědý cukr do krémové konzistence. Přidejte dýni, tři lžíce pomerančové šťávy, mléko, vanilkový extrakt, koření na dýňový koláč a pomerančovou kůru a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Přidejte vaječnou náhražku a šlehejte, dokud se vše nespojí. Nalijte na těsto a zahlaďte.
Krok 4
Pečte 60 až 65 minut, nebo dokud okraje nebudou pevné, zatímco střed se bude stále mírně pohybovat. Nechte na drátěné mřížce vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 5
V malé misce smíchejte zakysanou smetanu, cukr krystal a lžičku pomerančové šťávy. Rozetřete na cheesecake. Uložte do chladničky na několik hodin nebo přes noc.
Dýňové tiramisu
Kdo říká, že tiramisu patří jen k létu? Opak je pravdou. Uvidíte, že brzy nedáte na dýňové tiramisu dopustit ani vy.
Ingredience
- 1 balení mascarpone
- 1 šálek dýňového pyré
- 1 šálek smetany ke šlehání
- ½ šálku krystalového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička mleté skořice
- ⅛ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 a ½ lžíce zcela vychlazené 100% čisté instantní kávy rozpuštěné ve ¾ šálku horké vody, nebo ¾ šálku espressa
- 2 lžíce tmavého rumu
- 2 balíčky piškotů
- 2 lžičky kakaa na pečení
Postup
Krok 1
Do velké mísy vložte mascarpone, dýni, smetanu, cukr, vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek. Šlehejte na nízký stupeň, aby se ingredience spojily, a poté na vysoký stupeň, dokud se na krému nevytvoří měkké špičky.
Krok 2
V malé misce smíchejte espresso a rum.
Krok 3
Na dno zapékací misky položte polovinu piškotů a polovinou směsi espressa je rovnoměrně pokapejte. Navrch dejte polovinu dýňové směsi. Nahoru položte zbývající piškoty. Pokapejte zbývající směsí espressa. Navrch dejte zbývající dýňovou směs. Odložte na pár hodin vychladit do lednice. Před podáváním posypte kakaovým práškem.
$content$