Tofu je lidmi často podceňováno a vnímáno jen jako nudná náhražka masa. Například v asijské kuchyni má přitom dlouhou tradici a je zpracováváno mnoha různými způsoby. Ty můžete vyzkoušet i vy. Je libo slaný, nebo sladký recept?
Tofu je sražené sójové mléko, které se lisuje do různě tuhých bloků. Jde o potravinu s obsahem bílkovin, vápníku, železa a dalších minerálů. A dá se z něj připravit řada jídel. Vyzkoušíte některé z nich?
Sezamové tofu a brokolice
V této vegetariánské verzi oblíbeného čínsko-amerického pokrmu se tofu pečené v troubě naloží do pikantní, sladké a lehce pikantní omáčky spolu s křehkou brokolicí a posype se opečenými sezamovými semínky a šalotkou. Postačí jen pár minut práce a získáte pikantní večeři, která bude chutnat všem členům domácnosti.
Ingredience
- 400 g tofu
- 2 malé růžičky brokolice
- 2 jarní cibulky
- 3cm kousek zázvoru
- 2 oloupané stroužky česneku
- zeleninový vývar
- ½ hrnku sójové omáčky
- ¼ hrnku čistého javorového sirupu
- 3 lžíce chilli
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 a ⅓ lžíce kukuřičného škrobu
- 4 lžíce oleje
- sůl
- opražená sezamová semínka
- rýže
Postup
Krok 1
Na talíř položte tři vrstvy papírových utěrek a na ně tofu. To přikryjte dalšími třemi vrstvami papírových utěrek a těžkým talířem nebo pánví, abyste z něj vymačkali veškerou vodu.
Krok 2
Mezitím předehřejte troubu na 220 °C. Růžičky brokolice nakrájejte na menší kousky, jarní cibulku na tenké plátky a oddělte zelené a bílé části. Do středně velké mísy nastrouhejte zázvor a česnek. Přidejte bílé části šalotky, vývar, sójovou omáčku, javorový sirup, chilli, ocet, sezamový olej a lžíci kukuřičného škrobu a metličkou vše promíchejte.
Krok 3
Rozkrájejte tofu na zhruba dvoucentimetrové kousky a vhoďte ho do velké mísy. Posypte polovinou lžičky soli, pokapejte lžící oleje a jemně promíchejte, aby se tofu obalilo. Posypte zbývající třetinu šálku kukuřičného škrobu a jemně promíchejte. Tofu položte na papírem vyložený plech a pokapejte dvěma lžícemi oleje.
Krok 4
Tofu dejte na 25 minut do trouby pečte, v polovině pečení obraťte. Upečené tofu by mělo být křupavé.
Krok 5
Během pečení tofu na velké pánvi nebo ve woku na středním plamenu rozehřejte zbývající lžíci oleje. Přidejte brokolici, osolte ji a promíchejte, aby se pokryla olejem. Za častého míchání vařte dalších 4 až 5 minut. Brokolici poté přendejte na talíř.
Krok 6
Snižte teplotu, připravenou omáčku promíchejte a nalijte ji do pánve. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte asi 4 minuty, dokud mírně nezhoustne. Přidejte brokolici a tofu na pánev a promíchejte, aby se obalily v omáčce. Doplňte zelenými částmi jarní cibulky a sezamovými semínky. Podávejte s vařenou rýží.

Pikantní smažený burger s tofu
Křupavý pikantní burger s tofu je něco, co musíte vyzkoušet. Docílit totiž můžete konzistence, která je velmi podobná kuřecímu masu, a to jen díky jednoduchému triku s mrazákem.
Ingredience
Na burger
- 2 bloky extra pevného tofu
- ¼ hrnku dijonské hořčice
- ¼ hrnku nálevu z okurek a plátky okurek na podávání
- ¼ hrnku pálivé omáčky a další na podávání
- 2 lžíce jablečného octa
- hrnek hladké mouky
- ½ hrnku jemně mleté kukuřičné mouky
- lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky chilli
- 1 a ½ lžičky kajenského pepře
- lžička cibulového prášku
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky soli
- rostlinný olej na smažení
- 4 hamburgerové žemle
- 4 listy zeleného listového salátu
Na česnekovou majonézu
- stroužek česneku
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- ½ hrnku veganské majonézy
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
Krok 1
Rozložte bloky tofu na talíř nebo do velké plastové nádoby, přikryjte je a vložte do mrazáku. Tam je ponechte minimálně 5 hodin. Tofu díky tomu změní svou konzistenci.
Krok 2
Vyjměte tofu z mrazáku a nechte ho na kuchyňské lince nebo v lednici zcela rozmrazit. Trvat by to mělo asi 4 hodiny. Poté slijte přebytečnou vodu.
Krok 3
Tofu rozložte v jedné vrstvě na plech s okrajem vyložený několika papírovými utěrkami. Na tofu položte několik dalších vrstev papírových utěrek a další plech s okrajem. Zatěžkejte a zbavte tak tofu vody.
Krok 4
V misce našlehejte dijonskou hořčici, nálev z okurek, pálivou omáčku a ocet. V jiné misce prošlehejte mouku, kukuřičnou mouku, kukuřičný škrob, chilli, kajenský pepř, cibulový prášek, prášek do pečiva, česnekový prášek a půl lžičky soli.
Krok 5
Každý kus tofu rozkrojte příčně na dva kusy, obalte ho v suché směsi a poté ho namočte do mokré směsi. Vraťte do suché směsi, pak do mokré, a ještě jednou do suché směsi. Následně položte na čistý talíř. Postup opakujte se zbývajícími kusy tofu.
Krok 6
Nalijte do velké pánve olej a osmažte na něm tofu dozlatova. Poté tofu dejte okapat na talíř.
Krok 7
Na prkénku hřbetem nože rozdrťte stroužek česneku a posolte ho. Poté pokračujte v drcení. Česnekovou pastu seškrábněte do malé misky a vmíchejte do ní citronovou šťávu a majonézu. V případě potřeby dochuťte další solí a pepřem.
Krok 8
Spodní polovinu každé žemle potřete česnekovou majonézou. Na ni položte salát, smažené tofu a kyselé okurky. Přiložte horní housku a podávejte.

Tofu kari
Rychlé zeleninové kari s tofu a špenátem je snadné na přípravu a oceníte ho zejména ve chvíli, kdy nemáte na vaření příliš mnoho času, ale nechcete se odbýt.
Ingredience
- 1 lžíce řepkového oleje
- tofu nakrájené na kostky
- 2 červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1 a ½ lžičky zázvorové a česnekové pasty
- 1 a ½ lžičky mleté kurkumy
- 400 ml lehkého kokosového mléka
- 2 limetky (1 odšťavněná a 1 nakrájená na klínky)
- 160 g baby špenátu
- 10 g koriandru (většina nahrubo nasekaná, několik celých listů si nechte na podávání)
- 4 celozrnné čapátí
Postup
Krok 1
Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plamenu půl lžíce oleje. Osmažte tofu se špetkou soli dozlatova, každých pár minut otočte. Poté ho pomocí děrované naběračky vyjměte na talíř.
Krok 2
Do pánve přidejte zbývající olej a poté na něm 5 minut za častého míchání smažte dozlatova polovinu cibule. Následně přidejte zázvor a česnekovou pastu, minutu smažte, pak přidejte kurkumu a vařte dalších 30 sekund, aby se uvolnila chuť.
Krok 3
Vmíchejte kokosové mléko, pak vraťte na pánev tofu spolu s limetkovou šťávou a 100 ml vody a vše 5 minut povařte. Poté vmíchejte špenát a koriandr, vařte minutu, dokud špenát nezvadne, a dochuťte.
Krok 4
Kari podávejte v miskách posypaných lístky koriandru a zbylou cibulí, limetkami na vymačkání a čapátís po stranách.

Teriyaki tofu s jarní cibulkou
Toto teriyaki tofu podávané s celozrnnou rýží připravíte za pouhých 30 minut. Jde o snadné vegetariánské jídlo s nízkým obsahem tuku ideální pro náročné všední večery.
Postup
- 150 g celozrnné rýže
- 50 ml sójové omáčky
- 2 lžíce mirinu
- ½ lžičky strouhaného zázvoru
- 1 lžička medu
- 350 g tofu
- 1 svazek jarních cibulek
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- ½ lžičky sezamových semínek
- 1 červená chilli paprička nakrájená na plátky (volitelné)
Postup
Krok 1
Uvařte rýži podle návodu na obalu. Do malého hrnce nalijte sójovou omáčku, mirin, zázvor a med a přidejte 50 ml vody. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut nebo do mírného zhoustnutí. Následně odstavte a dejte stranou.
Krok 2
Nakrájejte tofu na silné plátky. Rozehřejte pánev na vysokou teplotu a opékejte tofu a jarní cibulku, dokud nezačnou zlatovět.
Krok 3
Rozdělte uvařenou rýži na dva talíře, navrch dejte tofu a jarní cibulku a pokapejte teriyaki omáčkou. Ozdobte sezamovými semínky a případně nakrájenou chilli papričkou.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: NE KAŽDÝ VÍ, ŽE VÁPNÍK JE KLÍČOVÝM PRVKEM NEJEN PRO ZDRAVÉ KOSTI

Veganský dýňový tofu koláč
Nikdy jste koláč s tofu ještě nezkoušeli? Vůbec se toho nemusíte bát. Je opravdu snadný, rychlý a chutný. A věřte tomu, nebo ne, tofu v něm vlastně vůbec není cítit.
Ingredience
Na koláč
- 1 kg tofu
- 1 plechovka dýňového pyré
- 1 a ½ lžičky mleté skořice
- ¾ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky soli
- ⅓ šálku oleje
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 a ½ lžíce melasy
Na sušenkovou krustu
- 180 g oblíbených sušenek
- 80 g rozpuštěného másla
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 220°C. Vložte tofu a dýňové pyré do kuchyňského robotu nebo mixéru a zpracujte je dohladka. Poté přidejte mletou skořici, zázvor, muškátový oříšek, sůl, olej, vanilku, hnědý cukr a melasu a znovu zpracujte do hladka. Směs odložte stranou.
Krok 2
Rozmixujte sušenky a smíchejte je s rozpuštěným máslem. Takto vytvořené „těsto“ vmačkejte do dortové formy.
Krok 3
Připravenou dortovou směs nalijte do koláčové formy. Pečte v troubě po dobu 1 hodiny. Před podáváním vychlaďte a podle potřeby dozdobte šlehačkou.

Veganské čokoládové brownies
Milujete brownies? Pak vás možná potěší tento recept na čokoládové brownies, které se přímo rozplývá na jazyku. Při jeho přípravě se totiž jako náhražka vajec používá tofu, které dodává vláčnost.
Ingredience
- ¾ hrnku tofu
- ½ šálku vody
- ½ šálku javorového sirupu
- ½ šálku kakaového prášku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- lžíce čistého vanilkového extraktu
- 1 a ¼ šálku mouky
- šálek cukru
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 220 °C a lehce vymažte plech.
Krok 2
V mixéru nebo kuchyňském robotu zpracujte tofu, vodu, javorový sirup, kakao, olej a vanilku dohladka. Ve velké míse smíchejte všechny zbývající přísady kromě ořechů.
Krok 3
Směs suchých přísad smíchejte s mokrými a dobře promíchejte. Jemně vmíchejte vlašské ořechy.
Krok 4
Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut. Před nakrájením nechte brownies zcela vychladnout.
Zdroj: Healthline, Delish, Good Food, The Spruce Eats
$content$