Pondělí 04.11.2024
Ne každý ví, že vápník je klíčovým prvkem nejen pro zdravé kosti
Foto: Pexels
GASTRO LIFESTYLE

Ne každý ví, že vápník je klíčovým prvkem nejen pro zdravé kosti

Téměř každá buňka v těle využívá nějakým způsobem vápník. Pokud ho nepřijímáte dostatek, organismus si ho jednoduše vezme z kostí. To může vést k jejich oslabení až osteoporóze. Málo se však ví, že nedostatečný příjem vápníku může způsobit i výkyvy nálad, úzkost, a dokonce potíže se spánkem.

Je nesmírně důležitý pro kosti

Až 99 % vápníku v lidském těle se nachází v kostech a zubech. Právě tam hraje nezastupitelnou úlohu – ovlivňuje totiž hustotu kostní hmoty. Je proto třeba dbát na to, aby se vápník objevoval pravidelně v jídelníčku dětí a dospívajících, v opačném případě může způsobit až poruchy růstu. Velice významnou roli má i u starších lidí, protože podporuje pevnost kostí a může být prevencí před osteoporózou. 

Pozitivní vliv má i na nervový systém či srdce

Vápník by se měl objevovat ve stravě všech bez ohledu na pohlaví a věk. Zbývající zhruba 1 % vápníku je obsaženo v krvi, svalech a dalších tkáních těla. A tam se nenachází pouhou náhodou. Vápník je důležitý pro správnou funkci nervového systému, přispívá k regulaci srdečního rytmu, ovlivňuje napínání svalů a srážlivost krve. Některé studie dokonce naznačují jeho ochranný efekt před některými druhy rakoviny.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU VLÁKNINU MÁ NEZANEDBATELNÝ VLIV NA ZDRAVÍ

Foto: Pexels

Nejlepším zdrojem vápníku je jídlo

Sáhnout po doplňcích stravy je pohodlné, ale dostatečný příjem vápníku lze jednoduše zajistit i vhodným jídelníčkem. Mezi jeho osvědčené zdroje patří mléčné výrobky, především bílý jogurt, mozzarella, čedar, tvaroh, smetana a mléko.

Dále je možné vápník najít ve vyšší míře také v listové zelenině, tučných rybách, ovesných vločkách a další druzích obilovin, zelí, kapustě, a dokonce je obsažen v tofu.

Nezapomeňte ani na vitamín D a hořčík

Aby vápník v těle dobře plnil svou práci, potřebuje k tomu vitamín D. Jeho bohatým zdrojem jsou především tučné ryby (například losos, makrela), ale v menší míře je zastoupen i ve vejcích, houbách či mléčných výrobcích. Dokážeme si ho vyrobit dokonce i my sami, pokud vystavíme pokožku alespoň na pár minut slunečním paprskům.

Kromě vitamínu D se doporučuje přijímat s vápníkem také hořčík. Tento minerál totiž podporuje vstřebatelnost vápníku. Ale dávejte pozor, pokud potřebuje získat naopak hořčík, v tom případě měl by být užíván samostatně nebo s časovým odstupem od užití vápníku.

Foto: Pexels

Pozor na sůl, kofein a alkohol

Pokud často a hodně solíte, měli byste zpozornět. Sůl může totiž vyčerpávat cenné zásoby vápníku v těle, což se může odrazit až v pevnosti kostí a stavu zubů. Zkuste nahradit část soli třeba pikantními druhy bylinek. 

Negativní efekt na hladinu vápníku v těle má také kofein, proto se nedoporučuje pít více než dva šálky kávy denně. A rovnováhu vápníku dokáže hravě rozhodit rovněž alkohol, který je ve své podstatě toxin s pestrou paletou nežádoucích dopadů na lidské zdraví.

Toužíte si udržet zdravé kosti? Kromě vápníku nezapomínejte ani na cvičení nebo jinou pravidelnou pohybovou aktivitu.


Zdroj: HelpGuide, Harvard

Napsat komentář